(P) Povestea restaurării Palatului Ágoston Galgon. Clădirea strălucește sub noua fațadă și readuce la viață memorii ale orașului

Palatul Ágoston Galgon (cunoscut și drept Clădirea cu Cocoș) a fost construit în perioada 1911-1912, după planurile arhitectului Jenö Klein, care l-a proiectat în stilul anilor 1900, curentul Secession. Renovarea clădirii a început în anul 2018 și a fost realizată în mai multe etape. Minuțiozitatea, atenția la detalii, profesionalismul, produsele premium și pasiunea sunt imperios necesare în readucerea la viață a unei clădiri istorice. Pentru că odată cu ea, revin, încet-încet, și memoriile orașului.

Un proces adesea provocator, dar mereu frumos – așa descriu constructorii procesul de reabilitare.

Frumos, dar și greu. Clădirea este foarte frumoasă, dar am avut foarte mult de lucru la ea, pentru că a fost dat tot jos, 99% din ea și refăcut. Nu existau forme. Acelea care nu erau pe fațadă, ce nu existau, le luam de pe Google Maps, le modelam, le matrițam, le turnam și le montam. Materialul cu care am lucrat a fost foarte ok pentru noi. Suntem obișnuiți, de vreo 6 ani lucrăm cu Röfix. Au materiale foarte bune, care ne ajută foarte mult în domeniul nostru. Avem NHL 5, care este pe bază de var, se face cu nisipul, care este o tencuială de var, exact cum era acum 100, 200 de ani. Modelele au fost de pe Google Maps în mare parte luate, ce am putut să dăm jos de pe fațadă, le-am dat, și le-am remodelat. Și statuetele de pe fațadă, tot la fel. Tot a fost dat jos, până la cărămidă, curățate rosturile, rerostuite, date cu apă de sticlă, a fost o întreagă aventură, deci o clădire de la zero făcută. Nu a mai rămas absolut nimic de pe fațadă, Tot s-a dat jos. Figurina sub formă de cocoș nu s-a umblat la ea, doar s-a curățat. În rest, toată tabla, care e din zinc, s-a schimbat și s-a făcut exact cum a fost înainte”.

Petre Guran – constructor-restaurator

Majoritatea clădirilor istorice din Timișoara au fost realizate cu materiale disponibile în vremurile de acum sute de ani. Varul și nisipul au stat la baza construcțiilor, una dintre provocările specialiștilor fiind acum să păstreze în reabilitare o compoziție cât mai apropiată.

Îmi doresc ca majoritatea clădirilor din Timișoara să fie renovate cum trebuie, adică să se folosească materialele care ar trebui. Nu în totalitate se respectă la toate clădirile tehnologia de aplicare, timpii de așteptare, timpii de execuție. Din grabă, din varii motive se întâmplă ce se întâmplă câteodată. Aici, la clădirea asta, am folosit materiale Röfix, pentru clădiri istorice, pe bază de var hidraulic natural. Marea majoritate a clădirilor au fost făcute folosindu-se var și nisip, pentru că cimentul nu exista la perioada respectivă. Aici, la clădirea asta, chiar s-au folosit materiale, interior-exterior, în curtea interioară, fațada, materiale adecvate pentru o renovare. În mod normal ar trebui folosite materiale similare cu cele din momentul în care a fost construită clădirea. Neexistând cimentul la perioada aia, pur și simplu var, nisip și multe alte adaosuri pe care le găseau să facă varul, să rămână stabil. și ar trebui folosite cam aceleași și acum. Ar trebui folosite 100% aceleași materiale. Nu poți interveni cu materiale pe bază de ciment la o clădire veche, pentru că și varul respectiv, de pe clădirea respectivă, are nevoie de anumite componente ca să „trăiască”, bioxid de carbon, umiditate, ș.a.m.d.

Mihai Morariu – product manager Hasit Romania

În renovarea clădirilor istorice nu lipsesc momentele în care ești nevoit să inovezi, să găsești soluții originale, să-ți depășești limitele. Restaurarea statuetelor de pe fațada Palatului Galgon a fost o astfel de situație, când restauratorii și-au pus la bătaie imaginația și creativitatea.

Cele 2 statui de pe fațadă, efectiv le lipsea o jumătate de cap, de la îngheț, ploaie și așa mai departe. Poze, ca să știm cum arătau, nu am găsit, nu am avut de unde să găsim. Cu respectivul meseriaș, când ne-am apucat să ne gândim cum refacem, el fiind un moldovean de peste Prut, zic: în copilărie, ți-o aduci aminte pe bunica, cum avea părul prins, cum îl avea în batic? Zice, da. Am zis, hai să ne jucăm, punem material, să vedem cum reușim să scoatem un coc, un păr, să vedem cum reușim să ajungem la o oarecare formă, și chiar a ieșit ceva foarte frumos, după părerea mea. Imaginație, un pic de imaginație, un pic de joacă și…. acesta este rezultatul.“

Mihai Morariu – product manager Hasit Romania

Palatul Ágoston Galgon, care găzduiește atât apartamente de locuit, cât și spații comerciale și birouri, este astăzi una dintre clădirile după care trecătorii – fie ei localnici sau turiști – întorc privirea descoperindu-i sau redescoperindu-i frumusețea.

***Materialul a fost realizat cu sprijinul Röfix Color Design – furnizor de produse premium în domeniul finisajelor interioare, exterioare și termoizolațiilor.***

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *