Redând viața și sufletul Palatului Karl Kunz – interviu cu arhitecta Anca Maria Badea

Orice construcție are o poveste, o amprentă a timpului, iar restaurarea ei se traduce prin respect față de aceste elemente. Palatul Karl Kunz din Timișoara, o emblemă a stilului Art Nouveau, a fost recent readus la viață, sub atenta îndrumare a arhitectei Anca Maria Badea, cu care am realizat un interviu, pentru a înțelege provocările și bucuriile acestui proces de restaurare. Acest material a fost realizat cu sprijinul Murali Store, furnizor al gamei RÖFIX, produs premium în domeniul finisajelor interioare, exterioare și termoizolațiilor.

Care a fost principala provocare în procesul de renovare a fațadei clădirii și cum ați abordat-o?

Arhitect Anca Maria Badea: Provocarea majora – este una singura : Bucuria de a retrezi la viata sufletul cladirii istorice, de a insufleti palatal Karl Kunz realizat în stilul arhitectural Art Nouveau, care se remarcă prin ornamentele sale dinamice și ondulate, si care, in ciuda pierderii in timp a sculpturilor care insufleteau volumetria, edificiul încă păstrează o bună parte din basoreliefurile, consolele și detaliile arhitecturale inițiale.


Cum ați păstrat autenticitatea și caracteristicile originale ale clădirii?
Arhitect Anca Maria Badea: Exista reguli, tehnici si tehnologii. Am condimentat cu plasticitate, rafinament si suflet. Am urmat procesul de restaurare așa cum este definit, punând accent pe: documentare, relevee, măsurători, aducerea la forma inițială, dezafectarea tuturor constructiilor parazitare facute de-a lungul timpului, prelevare de martori asupra elementelor degradate, reconstituirea elementelor absente in baza documentarului fotografic, sondare in ce priveste culoarea initiala a cladirii.


Care au fost principalele criterii pe care le-ați avut în vedere în alegerea materialelor pentru renovarea fațadei clădirii?

Arhitect Anca Maria Badea: Folosirea de materiale compatibile cladirii din zidarie, tencuielile pe bază de var, tencuieli de asanare pentru înlăturarea umiditatii, măsuri speciale de hidroizolare a subsolului, asigurarea fatadei prin dirijarea apelor de ploaie cu ajutorul elementelor de scurgere, jgheaburi, burlane.


Ce tehnici și metode specifice s-au folosit pentru a restaura elementele decorative și sculpturile de pe fațada clădirii?

Arhitect Anca Maria Badea: Procedeul de restaurare are etape bine determinate si care trebuiesc realizate cu firme specializate în acest gen de intervenții. Tehnicile și metodele sunt cunoscute în domeniul restaurării de fațade: detalierea în faza de proiectare, curățirea, detalierea la faza de șantier cu vizualizarea la scară, consolidarea elementelor existente, completarea părților lipsă, realizarea mulajelor pentru elemente lipsă, în vederea reconstituirii lor, apoi tehnicile uzuale de finalizare, tragere cu șablonul a profilelor, restaurarea zidariilor, etc.

Cum ați tratat situațiile în care era necesară înlocuirea completă a unor elemente deteriorate ale fațadelor? Cum ați reușit să păstrați armonia și aspectul original al clădirii?
Arhitect Anca Maria Badea: În cazul subiectului de față lipseau ornamentele de pe parapetul balcoanelor. Le-am desenat în detaliu, pornind de la elementele de decorație ale clădirii, folosind același limbaj formal, adaptat locului, în cadrul volumului construit, precum și la suprafata pe care urmau să fie aplicate. Conteaza simțul plastic și echilibrul formal, din punct de vedere tehnic, în a trata elementul nou creat, în raport cu întregul, asa-zisul “bunul simț” al scării lucrurilor. Abordarea se cere a fi în echilibru cu contextul, pentru a realiza o integrare armonioasă. Este un har al celui care-o face. Există reguli, dar reușita deplină nu se rezumă doar la respectarea lor, ci la o participare afectiva. Daca se rezumă doar la reguli, rezultatul este doar rigoare, nu și caldură. Pentru o reușită deplină e nevoie de talent și dăruire.


Care a fost cea mai satisfăcătoare parte a proiectului de renovare a fațadei acestei clădiri istorice?

Arhitect Anca Maria Badea: Cel mai plăcut lucru – satisfăcator – cum spuneți, este FINALUL !!! Când se vede rezultatul întregului proces de restaurare, pornind de la proiect, trecând prin avizare șii execuție, finalizat fiind, cu dezgolirea de schelă și relevarea noii fețe armonioase a cladirii, multumita de noua ei infățișare.
DA, cel mai satisfacator lucru este cand redai viată unei clădiri istorice, punând-o în valoare, prin aducerea la starea originală sau cât mai aprooape de aceasta, căci clădirile au o istorie și un suflet al lor.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *