FOTO/VIDEO |Încă o clădire din cartierul Cetate își recapătă frumusețea

În urmă cu mai bine de un an, imobilul de pe strada Oituz, nr. 5, din cartierul Cetate, arăta încă așa:

De astăzi a început să strălucească din nou. Renovarea și restaurarea au fost realizate cu respectarea elementelor de construcție existente.

„Am restaurat toate formele originale. Inclusiv culoarea la tâmplărie este culoarea originală găsită pe tocăria veche, sub tencuiala. Mai avem de lucru cam o săptămână la ultimele finisaje, la parter. Pentru renovare am folosit doar materiale pe bază de var hidraulic, piatră naturală, la placarea mansardei. Modelele au fost restaurate/returnate din material ceramic și ipsos special de modele, exact cum a fost originalul. Inclusiv suportul original de drapel l-am găsit aruncat și l-am restaurat. Clădirea va fi iluminată artistic, săptămână viitoare se vor face primele teste„, ne spune unul dintre cei doi proprietari ai clădirii.

Suportul original de drapel, găsit și restaurat

Renovare cu peripeții

In cele 4 poze se vede că lucrările de renovare nu au fost lipsite de provovări. Capul coloanei de la mansardă, care era afectat de intemperii si de trecerea timpului (peste 100 ani) a fost refăcut manual și pregătit pentru turnare. Pe fiecare piesă s-a lucrat de la câteva zile la câteva săptămâni, în funcție de complexitate. Pe fiecare nivel au fost restaurate și turnate zeci de piese.

Un alt exemplu ar fi curățarea cu laser industrial a elementelor care au fost date jos de pe fațadă (video). Ulterior s-au dat jos toate straturile de vopsea și praf depuse în timp, rămânând strict modelul inițial, care ulterior a fost restaurat și amprentat pentru multiplicare.

Istoria imobilului

Conform cartării monumentelor istorice din Cetatea Timișoara, în 1767, pe locul în care se află astăzi clădirea, exista o construcție cu fațadă pe aliniamentul stradal. În aprilie 1897 a fost obținută autorizația de construire a clădirii actuale, finalizată în luna octombrie a aceluiași an.

Construcția este în stil eclectic istoricist (neobaroc). Parterul este tratat ca un soclu cu bosaje. Deasupra ferestrelor de la etajul I există frontoane cu arc (segment de cerc de factură neobarocă), iar deasupra ferestrelor de la etajul II frontoane neobaroce cu volute. Mansarda are, de asemenea, frontoane neobaroce.

De la o doamnă în vârstă actualii proprietari au aflat că în perioada interbelică clădirea a găzduit un bordel și a fost pentru o scurtă perioadă policlinică. În 1941, imobilul a fost cumparat de dr. Roșiu, iar regimul comunist l-a naționalizat. Între anii 1945-1950 a fost cazarmă de ofițeri ruși.

Imobilul a fost retrocedat în 2001.

Acum, clădirea găzduiește un bar, birouri și un hostel.

Acest material a fost realizat cu sprijinul RÖFIX, furnizor de produse de top din domeniul finisajelor interioare și exterioare și al termoizolației.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *