„Fondul pentru un viitor mai bun în comunități” pentru Timişoara

Federația Fundațiile Comunitare din România și Lidl România dau startul la programul național de finanțare „Fondul pentru un viitor mai bun în comunități” în 5 orașe din țară, printre care și Timişoara.

Aflat la ediția a IV-a, programul național oferă finanțări nerambursabile în valoare totală de peste 1.225.000 de lei și mentorare celor mai bune soluții la provocări de mediu și educație.

În plan local, programul este coordonat de Fundația Comunitară Timişoara (FCTM) și dispune de 245.000 lei, oferiți de către Lidl România pentru granturi care pot fi obținute pe bază de concurs. Pot aplica ONG-uri și grupuri de inițiativă aflate la prima finanţare din partea FCTM, în perioada 15 iunie – 15 iulie 2022. Valoarea unei finanțări este de minim 15.000 RON și maxim 75.000 RON.

Direcțiile de intervenție ale programului la Timişoara au fost stabilite participativ în urma dialogului cu administrația locală și societatea civilă, după un proces de consultare și cartare a nevoilor din comunitate. Astfel, prin acest program se vor susţine idei de proiecte care au o componentă de educaţie prin experienţe sau presupun activități de protecţie a mediului sau care îmbunătățesc spații comunitare în aer liber sau în interior.

Iniţiative precum amenajarea de grădini urbane și spații verzi experimentale; acțiuni care vizează deprinderea unor obiceiuri de colectare separată a deșeurilor și ecologizare a spațiului comun; activarea de spații comunitare incluzive și sigure; activităţi de socializare inter-generațională și între diverse categorii sociale; informarea și conștientizarea locuitorilor orașului cu privire la biodiversitate, calitatea aerului, a solului, a apei, pot primi finanțare și mentorare pe parcursul implementării.

În perioada 16 iunie – 12 iulie 2022, echipa Fundaţiei Comunitare Timişoara va organiza sesiuni de sprijin cu potențialii aplicanți pentru a discuta pe marginea formularului de aplicație și pentru a clarifica eligibilitatea administrativă și orice întrebări legate de aplicație. Sesiunile vor avea loc online, cu programare prealabilă.

Participarea la sesiunile de sprijin este obligatorie, potențialii aplicanți trebuie să transmită minim un draft de propunere până la data de 12 iulie 2022 pentru a primi feedback. Selecția finală a proiectelor câștigătoare va fi făcută prin jurizare de către o echipă neutră și avizată, alcătuită din reprezentanți ai sectorului guvernamental, nonguvernamental și cel privat, pe baza criteriilor stabilite și care pot fi consultate în Ghidul de finanțare.

Detalii despre programul de finanțare și alte materiale necesare procesului de aplicare se pot accesa pe www.fondulpentruunviitormaibun.ro, pe www.fctm.ro și pagina de Facebook națională și pe cea locală a programului.

Inițiativa programului „Fondul pentru un viitor mai bun în comunități” vine ca un răspuns la nevoile reale ale comunității și este o măsură prin care Lidl România și Federația Fundațiile Comunitare din România își propun să sprijine acțiuni relevante, cu impact pe termen lung. În primele 3 ediții programul desfășurat simultan în alte 16 orașe din țară, inclusiv la Timişoara, a finanțat 111 de inițiative locale cu o mobilizare impresionantă. Mii de acțiuni civice și ore de voluntariat, și zeci de mii de cetățeni implicaţi direct sau indirect, sunt doar câteva din rezultatele edițiilor anterioare.

„Fondul pentru un viitor mai bun în comunități a arătat deja la Timişoara că există un potențial de implicare comunitară. Revenim cu o nouă ediţie la Timişoara, cu încrederea că vom descoperi soluții noi și relevante pentru comunitatea locală. Prin acest program de finanțare ne dorim să creștem capacitatea grupurilor și organizațiilor din Timişoara de a adresa mai bine nevoile locale legate de mediu şi educaţie și de a colabora între ele pentru creșterea impactului acţiunilor lor” a declarat Daniela Chesaru, director executiv – Fundaţia Comunitară Timişoara

Fundația Comunitară Timişoara aduce împreună donatori, ONG-uri sau grupuri de inițiativă pentru a dezvolta comunități în care toți participanții să se simtă ca acasă. Fundația construiește mecanisme de donație, fonduri de finanțare sau incubatoare de idei pentru oraș. În 5 ani de activitate, a adunat fonduri de la companii și donatori individuali și a finanțat peste 182 de proiecte din Timișoara și regiune. Fundația Comunitară Timișoara este parte dintr-o mișcare națională, alături de alte 18 fundații comunitare din România și peste 2.000 în întreaga lume. Pentru mai multe detalii, vizitați www.fctm.ro.

Federația Fundațiile Comunitare din România a fost fondată în 2012 și are rolul de a reprezenta la nivel naţional interesele fundaţiilor comunitare din România care contribuie la construirea unor comunități conștiente, generoase, incluzive și durabile. Federația susține 18 fundații comunitare însumând peste 7000 de proiecte și 51 de milioane de lei în investiții comunitare. În prezent, Fundațiile Comunitare derulează programe în 29 din cele 41 de județe din România și rețeaua este în continuă creștere.

Lidl, parte a grupului Schwarz, cu sediul central în Neckarsulm, este una dintre companiile de top de pe piața de retail alimentar din Germania și Europa. Lidl operează în prezent aproximativ 11.900 de magazine și peste 200 de centre logistice și depozite în 31 de țări.

Lidl este un smart discounter care le oferă clienților produse cu cel mai bun raport calitate-preț. În spatele serviciilor și operațiunilor din magazine și centrele logistice stau simplitatea și orientarea către eficiență. Design-ul și structura proceselor standardizate sunt asigurate de către Lidl Stiftung, cu sediul central la Neckarsulm. 

În toate domeniile sale de activitate, Lidl este o companie care acționează cu responsabilitate față de oameni, societate și mediu. Pentru Lidl, sustenabilitatea este metoda prin care își îndeplinește, zi de zi, promisiunea cu privire la calitate.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *