VIDEO | Noua față a clădirii Liceului „Nikolaus Lenau”, la înălțimea celor ce i-au adus faimă
Lucrările de renovare au început în 2013.
Construcția, în forma sa actuală, poartă semnătura ing. Heinrich Baader, iar arhitect şi constructor a fost Johann Reiber.
Stilul arhitectural este eclectic clasicist. Frontonul, care marchează axul intrării la nivelul acoperişului, este neobaroc, se arată în www.timisoara-info.ro
În 1759 – 1765, pe exact acelaşi amplasament, a fost construită “Primăria Rasciană”, primăria Comunităţii Ortodoxe din Timişoara. Primăria funcţiona deja în 1761 în această clădire.
Imobilul, ale cărei planuri se păstrează, avea poarta şi ferestrele poziţionate exact în acelaşi loc ca şi poarta şi ferestrele actuale, dar avea numai un parter şi un etaj.
Din 1780 vechea clădire a adăpostit numai teatrul din Timişoara, întrucât Primăria Rasciană şi Primăria Nouă din Piaţa Libertăţii se unesc.
În 1790 sala festivă de la etaj este mărită. Abia în 1875 teatrul s-a mutat în clădirea actuală, din Piaţa Victoriei.
Înca din anul 1852, Consiliul Local al orașului Timișoara înaintează Locotenentei Provinciale o petitie în care cere aprobarea unei școli superioare reale, aflăm de pe site-ul nlenau.ro.
Oficiul Provincial școlar aprobă înființarea acestei școli, dar nu acordă niciun sprijin real, dimpotrivă, dispune ca întreținerea școlii să cadă exclusiv în sarcina orașului, așa încât problema pregătirii unor cadre de specialitate, solicitate de dezvoltarea economică a orașului, rămâne nerezolvată.
În aceste condiții, municipiul Timișoara, sub impulsul unor necesități obiective, depune un efort susținut pentru înființarea unei școli reale, continuând tratativele cu Ministerul Cultelor și Instructiunii Publice din Budapesta.
Ca urmare, la 23.04.1870 se hotărăște, în baza contractului încheiat între Ministerul Cultelor și Instrucțiunii Publice și conducerea orașului Timișoara, înființarea “Școlii superioare reale”.
Conform acestui contract, conducerea orașului Timișoara se obligă să construiască în termen de 3 ani un edificiu școlar corespunzător, iar până la terminarea constructiei se va îngriji de adăpostirea elevilor.
Organizarea școlii revenea statului, Ministerul Cultelor si Instrucțiunii Publice urma să numească directorul și profesorii, primăria având doar un drept limitat asupra numirii corpului profesoral.
În toamna anului 1870, se deschide școala reală, numindu-se “Școala superioară regală maghiară de stat”. La început limba de predare a fost maghiara, dar s-au dat explicatii și în limba germană, deoarece elevii nu știau bine limba maghiară.
Din anul 1870 și până în anul 1878 școala funcționează în mod provizoriu în clădirea spitalului de adulți orășenesc. În anii 1878 – 1879 se construieste un local propriu pe locul vechiului teatru comunal, fosta primărie sârbească și actuala clădire din str. Gh.Lazar nr.2.
Noul edificiu a fost construit pe vechea bază folosindu-se și unii pereti din vechea cladire a teatrului. In vechea cladire au dat concerte Franz Liszt, a dirijat Johann Strauss – fiul, iar poetul Mihai Eminescu a participat la prezentarea unor spectacole în calitate de sufleur.
În Școala Superioara Reală s-a pus un accent deosebit pe geometrie analitica, fizica, chimie, știintele naturii și desen. În anul 1881/82 s-a construit sala festiva. In anul 1919, dupa unirea Transilvaniei cu Romania, s-a introdus ca limbă de predare, limba germană.
Sub numele de Școala Superioară Reală, liceul functionează până în anul 1919, când se transformă în Liceul german de stat până în anul 1941, când își sistează activitatea. Scoala a avut pana in 1927 o sectie maghiară.
Din anul 1941 pana in anul 1944 în clădirea liceului din str.Gh.Lazar nr.2 a funcționat liceul german de fete, iar în anul 1942 școala a primit numele de “Nikolaus Lenau”.
Din anul 1952 s-a numit Liceul de băieți nr.2. În perioada 1952-1955 în clădirea liceului a funcționat Facultatea muncitorească. Liceul german se reînființează la 1 septembrie 1948, functionând între anii 1948-1955 în alta clădire.
În anul 1955, liceul își reia activitatea în vechiul edificiu din str.Gh.Lazar nr.2, în care funcționează până azi.
De remarcat este că printre numeroase personalități care au urmat cursurile liceului sunt și doi laureați ai Premiului Nobel. Scriitoarea Herta Müller, laureată a Premiului Nobel pentru Literatură în anul 2009, respectiv Stefan Hell, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie în anul 2014. Absolvent al Liceului „Nikolaus Lenau” este și liderul trupei „Phoenix”, Nicu Covaci.
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!