22 de proiecte care încurajează mersul pe bicicletă în întreaga regiune de Vest vor primi finanțare prin Fondul RO Bike Valley în anul 2025
În urma apelului de proiecte organizat de Fundația Comunitară Timișoara au fost selectate 22 de echipe din județele Timiș, Caraș Severin, Arad și Hunedoara care vor primi finanțare pentru a desfășura activități de promovare a mersului pe bicicletă în 2025.
Programul RO Bike Valley are misiunea de a încuraja folosirea bicicletei ca mijloc de transport alternativ, de a oferi educație rutieră bicicliștilor și de a crește accesul populației la biciclete.
El este gestionat de Fundația Comunitară Timișoara alături de Fundația Comunitară Banatul Montan și este, susținut de Decathlon România.
Cele 22 de proiecte vor primi finanțări nerambursabile cu valori între 3.650 și 15.000 lei. În paralel, alte 10 competiții sportive de renume din vestul țării, vor fi și ele finanțate prin Fondul RO Bike Valley cu sume între 15.000 și 20.000 lei, totalul fondurilor investite în 2025 ajungând la aproape 370.000 de lei.
11 dintre cele 22 de echipe provin din județul Caraș Severin, 5 din Timiș, 2 din Arad și 4 din județul Hunedoara, iar 9 dintre echipe sunt unități de învățământ, 4 sunt grupuri de inițiativă și alte 9 sunt organizații non-guvernamentale.
În premieră, cele 9 unități de învățământ vor primi titlul de Școala Ro Bike, un nou concept care va pune în valoare investițiile din comunitatea școlară în următorii 2 ani.
Școlile RO Bike selectate se angajează ca în anul 2025 să organizeze activități pe biciclete pe parcursul întregului an școlar, cursuri de educație rutieră, cursuri de întreținere bicicletă, cursuri de prim-ajutor, minim 3 deplasări cu bicicletele în localitate sau împrejurimi, să deruleze sondaje de evaluare a mobilității și să participe la Săptămâna Mobilității sub umbrela RO Bike Valley.
Proiectele selectate sunt:
- GI VeloDots din Timișoara – Ateliere velo în școli
- MTxPRO din Oțelu Roșu – Pedalează cu noi pe Valea Bistrei
- GI Eco trasee montane din Bocșa – Eco-trasee montane editia a IV-a
- 𝐆𝐈 Girls on Bikes din Reșița – Skirt Bike
- Asociația Bike Attack Reșița – Semenic Enduro
- Asociația Social Activ din Arad – Sănătate prin sport
- As Club Extreme Sport Vața din Vața – Zarand Cycling Circuit Vața
- Club Sportiv Corvinia din Deva – Cu bicicleta la școală
- Grupa Volontera “Moje Karaševo” din Carașova – HAI CU BIȚIGLA
- Asociația Casa ,,Buna Mică” din Pesac – BiciAutentic ediția a II-a
- Asociația A 13 din Ghioroc – Bike ‘n Fun 2025
- Banat Cycling Academy din Reșița – Banat Cycling Academy
- Asociația Colț de Banat din Comloșu Mare – STORIES ON WHEELS
Școlile RO Bike din 2025 sunt:
- 𝐂𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮𝐥 𝐒̦𝐜𝐨𝐥𝐚𝐫 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐄𝐝𝐮𝐜𝐚𝐭̦𝐢𝐞 𝐈𝐧𝐜𝐥𝐮𝐳𝐢𝐯𝐚̆ „𝐂-𝐭𝐢𝐧 𝐏𝐚̆𝐮𝐧𝐞𝐬𝐜𝐮” din Recaș – Fun Pedals ediția a II-a
- Liceul Teoretic ”Eftimie Murgu” Bozovici – Vin la școală pe bițiglă
- Colegiul Național Pedagogic „Regina Maria” Deva – Bicicliști responsabili Peda
- COLEGIUL NAȚIONAL ”TRAIAN LALESCU” Reșița – Minions BIKE
- Școala Gimnazială Ciudanovița – Pedalăm pentru sănătate și siguranță
- Scoala Gimnaziala Boldur – Boldur in Motion
- Școala Gimnazială „Avram Iancu” Baia de Criș – Pe bicicletă spre un stil de viață activ
- Grădinița cu Program Prelungit ”Floarea-Soarelui” Reșița – RoBike junior
- Grădinița cu program prelungit Nr. 2 Caransebeș – MINI BIKE Caransebeș
Competițiile sportive de anvergură susținute în anul 2025 vor fi Gugulan MTB & Run Caransebeș, Reșița Mountain Bike Race, Wolf’s Run, Timotion, Arad MTB Trophy, Căsoaia Run, Bike & Fun, Ziridava Road Race, Junior Maraton Timișoara, Kings Kross și Lunca Timișului CX.
Mai multe detalii despre acordarea granturilor și mecanismele de finanțare puteți afla pe www.fundatiacomunitaratimisoara.ro.
RO Bike Valley este mișcarea României către economia circulară, mobilitate, comunități active și stil de viață sănătos, susținută de Decathlon. Aceasta îşi propune să creeze o comunitate de parteneri, alături de care să contribuie la dezvoltarea circulară a întregului lanţ economic şi social de producţie, folosire, reciclare a bicicletelor, precum şi creşterea accesului, infrastructurii şi unor comunităţi prietenoase cu ciclismul. Viziunea economiei circulare este surprinsă în cei patru piloni ai programului RO Bike Valley, care urmăresc impactul economic şi social al utilizării bicicletelor: producție, dezvoltare, access, comunitate.
PRODUCȚIE: În viziunea economiei circulare, RO Bike Valley îşi propune să crească producţia locală pe întregul ciclu de viaţă al bicicletei: de la producţia locală de componente şi materii prime, la dezvoltarea produselor şi serviciilor conexe de utilizare, prelungire a duratei de viaţă, reparaţie şi reciclare a bicicletelor.
DEZVOLTARE: RO Bike Valley investeşte în dezvoltarea industriei prin susţinerea directă şi prin consolidarea unor parteneriate intersectoriale pentru ciclism. Iniţiativele se vor concentra pe infrastructură, comunităţi, antreprenoriat, educaţie şi, mai ales, pe colaborările cu actorii locali, pentru a sprijini idei şi proiecte care răspund filosofiei RO Bike Valley.
ACCES & COMUNITATE: Perspectiva economică RO Bike Valley este completată de cea socială, iar în această direcție Decathlon va investi în creşterea accesului la biciclete pentru tot mai mulţi români, prin dezvoltarea know-how-ului în domeniul ciclismului, încurajarea practicării ciclismului şi dezvoltarea unor comunităţi prietenoase cu bicicletele.
DESPRE FUNDAȚIA COMUNITARĂ TIMIȘOARA
Fundația Comunitară Timișoara face parte din mișcarea Fundațiilor Comunitare din România și a fost înființată în anul 2016, fiind cea de-a 16-a fundație comunitară. Misiunea Fundației Comunitare Timișoara este de a sprijini inițiativele care produc schimbare socială în Regiunea de Vest, pentru o viață mai bună împreună. Am dezvoltat 19 programe, proiecte, evenimente și platforme prin care care am investit în comunitate peste 10.000.000 lei, am finanțat 400 proiecte din domenii diverse. Astfel am sprijinit cca. 200 organizații neguvernamentale și grupuri de inițiativă atât din Timișoara cât și din regiunea de Vest.
www.fundatiacomunitaratimisoara.ro
FB: FundatiaComunitaraTimisoara
DESPRE FUNDAȚIA COMUNITARĂ BANATUL MONTAN
Fundația Comunitară Banatul Montan (FCBM) este o organizație independentă, apolitică, transparentă și sustenabilă ce vine în întâmpinarea nevoilor comunității din zona Banatului Montan. Obiectivul FCBM este acela de a mobiliza resurse din interiorul comunității pentru a susține cauze care răspund nevoilor identificate și care pot produce schimbări pozitive pentru comunitatea locală. Ne concentrăm în principal pe procesul identificării și dezvoltării mecanismelor de finanțare și acțiuni pe termen lung de grant-making.
FB: FCBanatulmontan
DESPRE DECATHLON ROMÂNIA
Decathlon, cel mai important retailer european de articole sportive, deține în momentul de față 31 de magazine la nivel național, la care se adaugă platforma online și aplicația Decathlon, fiind prezent pe piața de retail sportiv din România încă din 2009, cu aproximativ 1600 de coechipieri în 2023. Decathlon oferă iubitorilor de sport articole și echipamente pentru mai mult de 80 de sporturi, conform celor mai înalte standarde de calitate și inovație în domeniu, păstrând in permanență obiectivul strategic de a pune oamenii în mișcare prin minunile sportului și facilitând aceasta prin oferirea unui raport calitate – preț foarte bun. Magazinele includ produse aparținând mărcilor proprii, precum: Quechua, Btwin, Domyos, Tribord, Van Rysel, Kiprun, Solognac etc, dar și altor mărci internaționale, adresându-se atât începătorilor, cât și sportivilor de nivel avansat sau profesionist. Incepand cu 2005, Decathlon colaborează cu mai mulți producători industriali, fabricând astfel chiar în România produse marcă proprie pentru drumeții montane, trekking și escaladă (încălțăminte), dar și pentru ciclism (articole textile și biciclete pentru adulți și copii), vândute în întreaga Europă cu eticheta” Fabricat în România”.
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!