Palatul Lloyd, acum și în miniatură
Clădirea Rectoratului Universității Politehnica din Timișoara are machetă în miniatură, ca urmare a unui parteneriat încheiat cu Timișoara la Cutie, devenind astfel prima Universitate din țară care are un astfel de produs, creat atât pentru miile de studenți care-i trec pragul an de an, pentru absolvenți, angajații și copiii lor, precum și pentru publicul larg.
Prin acest proiect copiii Timișoarei, viitorii studenți de mâine, pot descoperi nu doar o bucățică din valoarea istorică, arhitecturală a orașului, dar și importanța colosală pe care o are Universitatea Politehnica la dezvoltarea socio-economică a orașului.
Lansarea produsului a avut loc la aniversarea a 101 ani de la înființarea Universității Politehnica din Timișoara, prima instituție de învățământ superior din vestul țării, în prezența rectorului Universității Politehnica din Timișoara, Conf. univ. dr. ing. Florin Drăgan, precum și a celor care au realizat macheta în minatură și cartea poștală, Elisabeta Varga-Piątek și Nicoleta Ciocov.
Timișoara la plic – Palatul Lloyd conține planșele din care se poate crea miniatura Palatului Lloyd și o carte poștală, în format A5, ce cuprinde pe verso informații despre istoria clădirii.
La fel ca și la celelalte produse, grafica acestor noi materiale este realizată de cunoscutul ilustrator de cărți pentru copii, Dan Ungureanu, absolvent al Facultății de Arte din Timișoara, cu un masterat în ilustrația de carte la Cambridge School of Art și câștigător a numeroase concursuri de ilustrație din țară și străinătate.
“Această colaborare cu Universitatea Politehnica Timișoara ne dă un nou avânt în dezvoltarea proiectului Timișoara la cutie, marcând un moment important atât ca interes din partea celei mai vechi și mai prestigioase instituții de învățământ superior din zona de vest a țării, cât și ca oportunitate de a pătrunde în mii de case și familii care au o istorie legată de Politehnica. Suntem tare mândri că am putut realiza macheta acestei bijuterii arhitecturale, a acestui palat impunător cu trei etaje și un acoperiș monumental, de înălțimea a cel puțin două niveluri, prezent în peisajul timișorean de mai bine de 100 de ani, martor a multor evenimente istorice importante” declară inițiatorii proiectului Timișoara la cutie”, declară Nicoleta Ciocov
Palatul Lloyd a fost construit între anii 1910-1912, în stil Secession, după planurile arhitectului Leopold Baumhorn – „Părintele sinagogilor” – cunoscut pentru construirea a zeci de astfel de lăcașe de cult în Europa Centrală.
În primii ani, palatul a funcționat ca sediu al Bursei Agricole a Societăţii Lloyd, iar la etajele al doilea și al treilea se găseau apartamente de închiriat pentru cei cu dare de mână.
Din 1948 edificiul găzduiește Rectoratul Universității Politehnica Timișoara, prima instituție de învățământ superior din vestul țării, înființată prin Decret regal în 11 noiembrie 1920.
Fațada dinspre Piața Victoriei este dezvelită spre desfătarea privirilor trecătorilor, urmând ca până în vara anului viitor să se finalizeze și celelalte două fronturi, aflate în ample lucrări de renovare.
Timișoara la plic – Palatul Lloyd poate fi procurat de la magazinul Univerității Politehnica, online de pe www.timișoaralacutie.ro precum și de la partenerii locali Librăria La Două Bufnițe și MONOTON.
Pentru mai multe detalii despre Timișoara la plic – Palatul Lloyd, accesați https://timisoaralacutie.ro/ sau www.facebook.com/TimisoaraLaCutie.
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!