A început festivalul Zilele Culturale Maghiare din Timișoara – muzică, gastronomie, târgul meșteșugarilor cu produse handmade
Zilele Culturale Maghiare din Timișoara 2024 – ediția “Fără Frontiere” a revenit cu ediția a IX-a. Asociația Bastionul-Varbastya a pregătit un program variat pentru acest weekend, în piețele Victoriei și Libertății: concerte pop-rock cu trupe din Ungaria și Ardeal, muzică și dansuri populare maghiare, gastronomie specifică, târgul meșteșugarilor cu produse handmade, ateliere și activități pentru copii, dezbateri, lansări de carte, filme, sport și spectacole de reenactment istoric cu trupe din Ungaria și Timișoara, și multe altele.
Deschiderea oficială a avut loc aseară, 26 septembrie, pe scena mare din Piața Victoriei. La eveniment au fost prezente oficialități locale și invitați din România, Ungaria (Potápi Árpád, secretar de stat responsabil pentru politici naționale al Cancelariei Prim-ministrului Ungariei, Csaki Bela, vicepreședintele Comitatului Csongrad,) și Serbia (Buranyi Hajnalka, primarul localității Zenta).
„Este o bucurie să ne reîntâlnim la Zilele Culturale Maghiare. Celebrăm contribuția maghiarilor în toate secolele în care au activat în Timișoara, celebrăm cultura maghiară, încă atât de vie în Timișoara, și faptul că încă contribuie la existența Teatrului Maghiar, a Liceului Bartok Bela, a multor biserici și comunități, precum și la Casa Maghiară, deschisă recent. Maghiarii sunt prezenți în viața Timișoarei și îmbogățesc acest oraș. Acest lucru nu este valoros doar pentru maghiari, ci pentru noi toți, pentru întreaga comunitate. Toți avem nevoie să învățăm unii de la alții, toți trebuie să exersăm empatia față de cei care vorbesc o altă limbă și toți putem descoperi că diferențele dintre noi ne fac mai puternici. Diversitatea din Timișoara este o sursă de inovație. Timișoara trăiește acest spirit multicultural, care l-a făcut atât de faimos”, a declarat primarul Dominic Fritz.
Și Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș, a subliniat una înțelegere care există în Timișoara între toate etniile din Timișoara. “Sărbătoarea culturii maghiare construiește an de an punți de legătură între tradiție și modernitate. Vă mulțumim că păstrați vie flacăra moștenirii istorice care se leagă atât de profund de parcursul vieții din regiunea Banatului. Comunitatea maghiară este extrem de activă în societatea timișoreană de ieri și de astăzi. Alături de români, germani, sârbi, slovaci, evrei și toate celelalte etnii și confesiuni, ați construit un spațiu al conviețuirii pașnice, o adevărată Uniune Europeană la scară locală. În graiul bănățean avem cuvinte de origine maghiară, în bucătăriile noastre avem rețete moștenite de la maghiari, iar pe clădirile pe care le admirăm vedem semnătura culturii maghiare. Dar poate cel mai important element este momentul Revoluției din 1989, când toate etniile conviețuitoare au sărit să apere un prelat maghiar, de unde a pornit scânteia revoluției eliberatoare de comunism”, a spus Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș.
După discursurile oficiale, a urmat concertul trupei Csík, o formație maghiară distinsă cu Premiul Kossuth, care interpretează muzică ușoară și world music, îmbinând elemente de muzică populară și tradițională.
Zilele Culturale Maghiare – edițiile Fără Frontiere au obținut o finanțare de la Centrul de Proiecte al Primăriei Timișoara, în valoare de 1,9 milioane de lei, în cadrul programului Repere în cultură pentru perioada 2014-2027.
“Sunt patru ediții care vor fi finanțate prin acest proiect, un ajutor imens pentru noi, deoarece putem planifica din timp, fără a mai aștepta finanțări până în ultimul moment. Anul acesta a fost mai dificil, pentru că rezultatele au fost comunicate la sfârșitul lunii august, iar contractele au fost semnate luna aceasta. Totuși, pentru următorii trei ani, munca noastră va fi mai ușoară, deoarece avem siguranță și pe ce să ne bazăm”, a declarat Kasa Zsolt, coordonatorul proiectului Zilele Culturale Maghiare din Timișoara.
Fabrica de biciclete SMW din Timișoara a pregătit diverse programe pentru copii și evenimente sportive în Piața Libertății. Tot acolo vor fi și alte activități pentru familii și copii. Pe strada V.V. Delamarina vor avea loc activități pentru tineri, iar târgul meșteșugăresc se va desfășura tot în Piața Libertății, cu aproximativ o sută de căsuțe din lemn.
Evenimentele vor avea loc și în trei locații interioare: Teatrul Maghiar, Centrul de Proiecte și Facultatea de Muzică.
Cel mai verde festival din Timișoara
În parcarea Modex se află târgul gastronomic. Sunt 17 standuri cu specialități culinare maghiare, de la mâncăruri gătite, până la kurtos, langoși, plăcinte, prăjituri, brânzeturi, mezeluri și preparate din carne, bere artizanală, vin și pălincă.
Zilele Culturale Maghiare din Timișoara este cel mai verde festival din Timișoara: se utilizează doar pahare refolosibile, farfurii și tacămuri din lemn, iar de anul viitor va dispărea și caietul program tipărit, informația urmând să fie doar online.
“Campania noastră <Înverzesc Zilele Culturale Maghiare din Timișoara începută în 2019 continuă și în anul acesta. Vom face tot posibilul pentru ca festivalul nostru să fie cel mai verde festival al Timișoarei. Realizarea acestui lucru nu e o sarcină ușoară, dar dacă speakerii, vânzătorii și voluntarii colaborează, putem reduce cu succes amprenta ecologică a evenimentului. Prin urmare, adresăm tuturor participanților rugămintea de a arunca deșeurile doar în pubelele desemnate. De anul trecut, corturile gastro de la festival au devenit complet ecologice, adică nu folosesc plastic sau derivate ale acestuia, toate ambalajele, farfuriile, tacâmurile sunt realizate din materiale ecologice. În corturile noastre de bere, și în acest an, pentru a reduce generarea de deșeuri de plastic, vom folosi pahare de plastic reutilizabile la prețul de 10 lei. Se plătește o singură dată, iar la finalul evenimentului poate fi luat acasă ca suvenir sau cadou, dar poate fi și returnat cu recuperarea prețului”, a declarat Peter Tamas, președintele Asociația Bastionul-Varbastya.
Concerte mari pe scena din Piața Victoriei
În fiecare seară, pe scena mare va evolua un headliner care va încheia programul. Dacă în prima seară a fost world music cu Csík Zenekar, vineri va avea loc un spectacol de dansuri populare cu ansamblul Bekecs din Miercurea Nirajului, județul Mureș. Sâmbătă este dedicată tinerilor, cu formația Margaret Island din Budapesta, care sărbătorește în 2024 zece ani de activitate, cu evenimente speciale și un nou album.
Formația este renumită pentru combinarea muzicii pop moderne cu influențe tradiționale maghiare, incluzând elemente de folclor. Aceasta a câștigat notorietate internațională după participarea la Eurovision 2005, unde a reprezentat Ungaria cu piesa „Forogj, világ!”, apreciată pentru stilul său inedit.
Reconstituirea asediului din 1552 al Cetății Timișoara
Vineri și sâmbătă, 27-28 septembrie, în Parcul Castelului Huniade, Asociația Sportivă Losonczy István va organiza un eveniment special de reenactment istoric, dedicat asediului din 1552 al Cetății Timișoara. Tabăra va fi amplasată în zona castelului, iar trupele de reenactment din Ungaria, Serbia și România vor aduce la viață atmosfera medievală.
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!