Zeci de copii de la centrele sociale din Timișoara, turiști pentru o zi în propriul oraș

Pentru peste 20 de copii, beneficiari ai Centrului social din Kuncz și ai Centrului ”Sfântul Nicolae”, Timișoara a devenit azi destinație turistică. Pe rând, au descoperit ”secretele” din spatele zidurilor vechi ale fostei cetăți, au aflat că prin Piața Victoriei treceau tramvaie acum un secol, că turcii aveau băi comune și moschei, dar și că urmele gloanțelor de la Revoluție încă se mai văd pe anumite clădiri din centru.

Turul a început lângă una dintre cele mai emblematice clădiri din centrul orașului: Castelul Huniade. Ghidul celor mici a fost Ludovic Satmari, cunoscut ghid de turism din Timișoara. Pentru Ludovic, e mereu o provocare să intre în ”filmul” copiilor, ei sunt turiști mai exigenți și mai pretențioși puțin. Înainte de a merge prin oraș, Ludovic s-a gândit cum să facă experiența una utilă și plăcută micuților turiști.

Voi încerca să adaptez turul puțin pentru copii, pentru că sunt și de vârste mai mici. Încerc să îl fac interesant și potrivit pentru vârsta lor. Obiectivele sunt principalele locuri încărcate de istorie din  centrul orașului: castelul, piețele, vom  vedea cum au arătat cetățile pe care le-a avut Timișoara de-a lungul timpului. Vom povesti despre perioada otomană, despre perioada austriacă, un pic despre Revoluție, la sfârșit.”, a spus Ludovic Satmari, înainte să plece în traseu prin oraș.

Timișoara – redescoperită de localnici. Copiii au fost încântați de curiozități

Pentru mulți dintre copiii care au luat parte la tur,  Timișoara s-a arătat diferită față de ce știau ei până atunci. Dacă, mai demult, treceau pe lângă clădiri istorice fără să știe detalii despre ce s-a întâmplat în interiorul zidurilor lor, acum, cei mici au plecat acasă cu noi cunoștințe.

Mi se pare că acest tur este foarte aprofundat Mi se pare foarte interesant pentru că conține foarte multă istorie despre strămoșii noștri. Mulți dintre noi ne bucurăm foarte mult să știm cum am ajuns și cum ne permitem să avem tot ceea ce avem noi, în ziua de azi. (…) Bineînțeles, am mai avut și alte ieșiri de genul, cu alți oameni și cu școala, dar nu am știut de exemplu partea cu băile, nu știam că se făcea dușul în public, mi se părea puțin amuzant să te speli la comun”, a mărturisit una dintre fetele participante la tur.

Pentru alți copii, turul a avut și un rezultat practic: îi ajută să se pregătească din timp pentru examenele de sfârșit de ciclu de învățământ.

Mi s-a părut interesant turul. Mă va ajuta la examen, la clasa a opta, la istorie. A fost ceva de neratat”, a mărturisit un băiat care a participat la turul ghidat.

Suntem de la centrul din cartierul Kuncz, centrul de zi pentru copii. Pentru copii sper să însemne o lecție bună de istorie, din ce le-a povestit ghidul și o oportunitate pentru ei de a ieși din comunitate, să vadă și alte lucruri noi, să descopere o Timișoară ”nouă”, să zic, pentru ei. De când s-a deschis centrul, acesta este primul  tur ghidat istoric la care au participat”, a spus Raul Crainic, educator la Centrul din cartierul Kuncz.

Turul, organizat de primărie, de Ziua Timișoarei

Copiii din centrele de zi, dar și un alt grup format din elevi ai școlilor timișorene, au fost invitați să ia parte la aceste tururi, pentru a sărbători în avans Ziua Timișoarei. Reprezentanții administrației spun că doresc să facă un obicei din a programa acțiuni special dedicate celor mici, pentru a-i integra și a-i face să se simtă parte activă a comunității.

Vrem să sărbătorim Ziua Timișoarei și cu cei mai mici locuitori ai orașului. În 3 august aniversăm instaurarea administrației românești în Timișoara. (…)Încercăm încă de anul  trecut să oferim și o componentă pentru copii, în cadrul manifestărilor legate de ziua orașului. Anul trecut am avut un plen al copiilor, unde participanții și-au susținut propriile idei și proiecte. Anul acesta am zis să venim  cu ceva noi și să le oferim acest tur și da, dorim în fiecare an să avem și o parte dedicată copiilor la evenimentele pentru ziua orașului”, a spus Monica Ivan, din partea Primăriei Timișoara.

Iar surprizele s-au ținut lanț și după tur. Organizatorii le-au pregătit surprize: puzzle-uri cu peisaje și obiective istorice ale Timișoarei, gustări și o plimbare frumoasă pe Bega, cu vaporetto.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *