VIDEO | West Side Story, proiect muzical de excepție, la Gala Excelenței Bănățene

Pentru ediția din acest an a Galei Excelenței Bănățene Muzicieni timișoreni s-au reunit într-un proiect inedit, West Side Story, un supergrup alcătuit din muzicieni timișoreni a susținut un concert extraordinar în cadrul evenimentului Gala Excelenței Bănățene.

Gala Excelenței Bănățene și-a câștigat, an după an, recunoașterea de a fi cel mai important eveniment din afara capitalei, care promovează o cultură a excelenței și susține valorile Timișoarei, ale Banatului și ale regiunii de vest.

Evenimentul este organizat sub înaltul patronaj al Academiei Române filiala Timiș, a celor patru universități din Timișoara, a Marii Loji Naționale din România și este organizată cu suportul Asociației Timisensis și a numeroase organizații, companii, instituții și persoane (Ambasadori ai Excelenței) din Timișoara și din regiunea de vest a României. În fiecare an, Gala Excelenței Bănățene evidențiază munca și rezultatele academice, profesionale și comunitare ale unor personalități locale, prin acordarea de zece premii în zece domenii de activitate.

Supranumit și ”Nobelul Banatului”, evenimentul reunește trei momente: gală, concert, dineu, fiind organizat în proximitatea zilelor Revoluției din Decembrie 1989 de la Timișoara.


Inedit pentru acest an, 2021, este creionarea unui proiect muzical timișorean, prin realizarea unui supergrup alcătuit din muzicieni timișoreni, care a susținut un concert extraordinar în cadrul Galei Excelenței Bănățene. Formația este alcătuită din „veteranii“ Horea Crișovan – chitară, Victor Miclăuș – bass, Bogdan ”Bogy” Nagy – voce, Florin „Flocea“ Cvașa – tobe cărora se adaugă reprezentantul tinerei generații Marcelle Poaty Souami – claviaturi.

„De-a lungul istoriei muzicale a acestui oraș drag nouă, Timișoara, cu siguranță un lucru nu a lipsit: TALENTUL. La acest element important s-au adăugat multiculturalismul, respectul pentru cei care au deschis cu greu drumul spre Marea Muzică, empatia și nuîn cele din urmă, simpatia pentru muzicienii cu care am crescut. Bogy, Flocea și Victor sunt alături de mine reprezentanți ai generației de sacrificiu. Ai generației ce a balansat periculos și dureros între cele două lumi: pre și post 1989. La această combinație atentă și atomică s-a adăugat firesc un reprezentant important al generației «iertate» de alb-negrul dinaintea Revoluției – Marcelle Poaty Souami“, spune Horea Crișovan despre acest supergrup.


Printre piesele care au fost interpretate la acest prim concert al acestei trupe se numără melodii din repertoriul unor formații care au scris istorie în viața muzicală a Timișoarei, iar coordonatorul acestui supergrup este binecunoscutul realizator de emisiuni radio muzicale Bogdan Puriș, cel care a „nășit“ dealtfel și proiectul RockING.

„Al nostru melange impar a fost completat cu idei, liant, propuneri de bun simt și observații pertinente de Bogdan Puris – nu am vrea să-l numim critic muzical, deși asta reprezintă, ci doar prieten, sfătuitor și inițiator al acestui proiect ce se vrea a fi de referință în peisajul muzical timișorean. Nu atribuim niciunuia dintre noi extra-merite sau plusvaloare. Ne-am adunat pentru o cauza nobilă. Pentru a făuri un arc muzical acordat cu timpul prezent. Acest proiect muzical al excelenței bănățene se vrea echidistant dar în același timp personal. Cu discurs sonor original adaptat secolului XXI și vremurilor pe care le trăim. Rădăcinile sunt foarte clar ancorate în continuum-ul glorios și în multe cazuri încătușat pe nedrept al Muzicii Timișorene. Phoenix, Pro Musica, Cargo Post Scriptum și RezidentEX sunt deocamdată alegerile noastre muzicale. În viitor repertoriul acestui supergrup al generației de sacrificiu se va îmbogăți cu piese ale altor artiști minunați născuți în Timișoara și de ce nu cu piese proprii. Am ales reinventarea acestor piese și ne-am imaginat cum ar suna ele compuse din nou în 2021.Deoarece au fost făcute atât de bine la vremea lor,și noi am crescut cu multe dintre ele nu am reușit să le aducem în extrem sau să le adaptăm forțat stilurilor muzicale la modă ci doar să le personalizăm în maniera noastră. Phoenix (Fată verde, În umbra marelui URSS, Nunta), Pro Musica (Glossa, Logica Timpului, Timișoara), Cargo (Ploaia, Nu pot trăi fără tine, Doi pași), Post Scriptum (Lumina și Ecou), RezidentEX (Brigadierii) sunt primele noastre încercări de a imortaliza în această Gala a Excelenței Bănățene un prim episod consistent al acestui TALENT muzical timișorean”, a mai adăugat Horea Crișovan despre proiectul care a debutat la Gala Excelenței Bănățene.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *