VIDEO/FOTO Palatul Emmer strălucește pe strada Mercy din Timișoara, într-un adevărat maraton al lucrărilor de restaurare
Unul dintre cele mai reușite proiecte de restaurare a clădirilor istorice din Timișoara se desfășoară pe strada Florimund Mercy, la numărul 7. Acolo se află Palatul Ferencz Emmer, o comoară a stilului Art Nouveau, cu care timpul nu a fost deloc blând. Sâmbătă, schelele au fost date jos de pe fațată, iar surpriza a fost uriașă pentru cei care au avut drum prin zonă.
Suntem unii dintre ei, recunoaștem :)
Restaurarea efectivă a clădirii a început în urmă cu un an, dar abia după alți doi-trei ani în care s-au făcut studii și cercetări intense cu privire la materialele originale folosite.
Am trimis probe de materiale la o analiză chimică pentru a afla exact rețeta după care s-au turnat ornamentele originale în 1907 și am primit exact componența și modul în care trebuie făcut amestecul ca să obținem aceleași materiale
Victor Popovici, arhitect
Refacerea fiecărui ornament a însemnat zeci de ore de muncă. Cele care au fost ferite de intemperii au fost doar reparate, celelalte, refăcute de la zero.
Pentru că era foarte degradată, statuia de pe fațada clădirii a fost dată jos. Sculptorii au reparat originalul în atelierul lor, iar pe baza lui au realizat un model de lut. După acel model au turnat un negativ, în care apoi au turnat statuia pe care o putem admira acum, cu toții. A fost un proces cu multe etape, iar pentru ca imaginea de acum să fie fidelă originalului, reconstituirea a ținut cont de fotografii ale statuilor din acea epocă. Statuia originală va fi expusă în interiorul clădirii, care este, la rândul lui, spectaculos și unde continuă acum lucrările de restaurare.
Scurt istoric
Clădirea i-a aparținut lui Ferencz Emmer și a fost proiectată de László Székely, celebrul arhitect-șef al Timișoarei de la începutul secolului XX. Ferenz Emmer a fost un negustor de pălării și arme și care trebuie să fi avut gusturi speciale, din moment ce a solicitat o casă într-un stil diferit de cel Secession maghiar sau austriac – atât de popular la acea vreme. Împreună cu soția sa Jozefin și Bieder Vilmos, cumpărase lotul de casă de pe strada Mercy de la Mayer Antonia. În 1906, a obținut autorizație de construire pentru un palat cu 8 apartamente, 30 de camere, 2 spații comerciale și 2 depozite. De la început, clădirea a fost gândită cu spații comerciale la parter, specific care s-a păstrat și astăzi. Acum, aceasta găzduiește o librărie, restaurante, birouri de avocați și notari și locuințe.
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!