VIDEO | De la Castelul Nikolici, la Castelul doamnei Maria

Bine, nu e chiar castel, ci mai mult un conac. Dar așa îi place doamnei Maria să îl alinte, să îl vadă. A fost dragoste la prima vedere atunci, în anul 2002, când a citit un anunț într-un ziar, potrivit căruia la Rudna se vinde un… castel. Ce a urmat, i-a schimbat viața, Mariei Rademacher, care emigrase în urmă cu mulți ani în Germania. Își făcea planuri să se întoarcă în România. L-a cumpărat numaidecât, luându-și prin surprindere familia și cunoscuții, cărora nu le venea să creadă că este proprietara unui castel. A fost o decizie salvatoare pentru conac, care astfel a fost salvat de la dispariție, și odată cu el, un capitol important din istoria localității și a zonei.

Mic istoric al conacului

Conacul de la Rudna a fost construit între anii 1781-1782 de către baronul sârb, Iovan Nikolics. Acesta a avut doi fii, Feodor și Mihail, și l-a înfiat pe al treilea, Iovan Belici, care s-a căsătorit cu Elisabeta, fiica cneazului Serbiei, Miloș Obrenovici. Unul dintre fiii acestuia, Feodor, s-a căsătorit cu o balerină franțuzoaică, gest destul de reprobabil la vremea respectivă. Fiul lor a vândut proprietatea în anul 1919, stabilindu-se în Franța. Noul proprietar era un avocat, care a deținut conacul până în anul 1946. Apoi a fost naționalizat, transformat în comandament de grăniceri, iar mai apoi în sediul CAP.

Vând castel! Un anunț care i-a schimbat doamnei Maria viața

După revoluție, conacul revine în proprietatea urmașilor ultimului proprietar, care îl scot la vânzare la un preț pe care doamna Maria Rademacher l-a putut plăti, având în vedere starea avansată de degradare în care se afla clădirea. Noua proprietară a vâzut mai mult decât o ruină imobilul pe care l-a achiziționat. Și-a dat seama de potențialul pe care îl are și cu resursele limitate pe care le avea la dispoziție, din economiile făcute, a început să-și recondiționeze castelul, cât și cum a putut. I s-a alăturat și fiica în acest demers, o talentată artistă născută la Timișoara, care trăiește la Berlin. Vine însă de fiecare dată când are posibilitatea, la castelul din Rudna, unde se simte în largul ei, hrănind câinii, zecile de animale care cresc pe lângă proprietate – porci vietnamezi, găini, curcani, chiar și un cal, un măgar și un superb păun. Împreună cu mama ei, încearcă să găsească soluții, pentru a strânge fonduri necesare consolidării și renovării conacului.

Idei pentru salvarea conacului

Maria Rademacher a înființat și o asociație în urmă cu ceva timp, cu scopul de a accesa fonduri, dar inițiativa a rămas la acest nivel, pentru că nu are expertiza necesară scrierii și implementării unui proiect de anvergură. Studenții de la Facultatea de Arhitectură au elaborat chiar un studiu de revitalizare a conacului și a împrejurimilor.

Maria și Alice, mama șii fiica, se implică însă în orice inițiativă care poate a aduce în atenție domeniul pe care îl administrează. Așa s-a întâmplat și când Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului din Județul Timiș a propus ca la castel să aibă loc o ediție Banat Brunch. Astfel, zeci de timișoreni, dar și localnici, au petrecut în acest sfârșit de săptămână câteva ore de neuitat, în compania muzicii, a bucatelor alese și a poveștilor despre trecut, prezent și viitor.

Cum a fost la castelul doamnei Maria, puteți vedea și voi, preț de câteva minute, în materialul video pe care l-am realizat la ediția Rudna a Banat Brunch.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *