UZDINUZ | Cireașa de pe Bega – o lecție de dragoste dincolo de granițe, la bordul vaporului Pelicanul

Asociația Prin Banat organizează un nou capitol al proiectului Cămine în mișcare, prin UZDINUZ | Cireașa de pe Bega, un eveniment care celebrează moștenirea culturală imaterială a Banatului printr-o experiență inedită, ce va avea loc pe 22 septembrie 2024, la bordul vaporului Pelicanul.

Inspirat de poezia „Dulceața de Cireșe” a lui Trifu Șoșdean din Uzdin, satul românesc din Banatul de Sud, Serbia, UZDINUZ | Cireașa de pe Bega este o adevărată lecție de dragoste dincolo de granițe, după o idee de Christine Cizmaș și Cinty Ionescu.

Călătoria începe la Uzina de Apă din Timișoara, la ora 13:30, și va pluti pe apele Begăi până la Ecluza de la Sânmihaiu Român, într-o zi de toamnă, alături de povești autentice, cântece și o atmosferă de neuitat.

Invitați de onoare sunt membrii Corului Bisericesc “Doina” din Uzdin, condus de Daniel Cheț, iar parcursul sonor al evenimentului va fi asigurat de 150 STOKA | Octavian Horvath.

Dragoste, tradiție și identitate culturală

În anul 2023, podcastul UZDINUZ, parte a proiectului cultural Cămine în mișcare (Moving Fireplaces), a adus în prim-plan povești de viață din satul Uzdin, documentate de actrița Christine Cizmaș și reinterpretate în format audio, ca parte a unui mozaic bogat de tradiții, exprimări culturale,identități și destine ale oamenilor din satul Uzdin.

În 2024, evenimentul UZDINUZ | Cireașa de pe Bega reprezintă prima inițiativă prin care se continuă utilizarea materialului audio UZDINUZ și a arhivei rezultate prin documentarea în teren, , printr-o călătorie simbolică pe Bega Programul evenimentului – 22 septembrie 2024.

Evenimentul începe la ora 13:30, cu plecarea vaporului Pelicanul din Timișoara, de la Uzina de Apă din Fabric. Participarea este gratuită, însă locurile sunt limitate și necesită înscriere prealabilă aici.

Îmbarcarea are loc între orele 13:30 și 13:59, iar vaporul va pleca la ora 14:00 fără excepții.

Dacă preferați o experiență diferită, vă puteți alătura cu bicicleta pe pista de lângă Bega, în paralel cu traseul vaporului, importantă este întâlnirea tuturor participanților la Ecluza de la Sânmihaiu Român, la ora 15:45.

Întoarcerea la Timișoara este prevăzută pentru ora 19:00, cu sosire la D’arc pe Mal.

O lecție culturală din Banatul de Sud

Acest eveniment face parte din activitatea „UZDINUZ Alive” din cadrul proiectului Moving Fireplaces – The Legacy, continuând eforturile începute în 2022 cu proiectul UZDINUZ de Christine Cizmaș.

Prin acest eveniment, Asociația Prin Banat continuă promovarea patrimoniului cultural imaterial al Banatului, subliniind legăturile profunde dintre comunitățile românești din regiune și moștenirea lor culturală. Transpunerea poveștilor într-un format accesibil, precum podcasturi, face din acest proiect un exemplu de integrare a tehnologiei în conservarea și promovarea tradițiilor și istoriei locale.

Moving Fireplaces – The Legacy este organizat și implementat de Asociația Prin Banat. Proiect parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și finanțat prin programul Legacy Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

Parteneri ai evenimentului: Ecluze pe Bega, D Proiect, D’arc Timișoara, Comunitatea Românilor din Serbia


 Despre Asociația Prin Banat

Asociația Prin Banat s-a constituit în 2016, ca o continuare firească a proiectului editorial cu același nume, având ca scop documentarea și promovarea valorilor locale și încurajarea turismului cultural în regiunea Banatului istoric (care, astăzi, se întinde pe teritoriul României, Serbiei și Ungariei). Pe termen mediu și lung, Asociația PRIN BANAT își propune următoarele obiectivele: identificarea, inventarierea, documentarea și promovarea obiectivelor din cadrul patrimoniului cultural-istoric, natural și imaterial (tradiții, obiceiuri, gastronomie etc.) din regiunea Banatului istoric; atragerea atenției și conștientizarea în rândul comunităților asupra stării de degradare a patrimoniului cultural imobil din regiunea Banatului istoric; încurajarea acțiunilor de cooperare culturală și implicarea particularilor în activități civice de interes comunitar. Din anul 2018, Asociația Prin Banat este membră Europa Nostra.

Despre Cămine în mișcare

Cămine în mișcare (Moving Fireplaces) este atât un proiect a cărui actualitate va dăinui în timp, cât și o platformă de explorare a fenomenului migrației ca o realitate din trecutul și prezentul Banatului și al Europei. Căminul este, prin excelență, un simbol al confortului, siguranței și căldurii unei case, iar documentarea poveștilor celor aflați pe drumuri, din diferite motive, reprezintă prezentul societății noastre și veritabile file de istorie pentru generațiile viitoare.  Cămine în mișcare este implementat de Asociația Prin Banat.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *