UnLock – un nou proiect cultural pornit de la Timișoara, dedicat persoanelor cu dizabilități și îngrijitorilor lor
Proiectul a început cu un experiment. După ce asociația DocuMentor și serviciul social UnLoc s-au cunoscut în toamna anului trecut, au făcut tot posibilul să trimită Caravana ROD și în centrele din județ pentru adulți cu dizabilități. În urma acestora, feedback-ul din partea beneficiarilor și a Direcției Generale de Asistență Socială și de Protecția Copilului (DGASPC) Timiș a fost atât de pozitiv încât în 2022 a luat naștere un nou proiect comun:
UnLock oferă experiențe culturale persoanelor cu dizabilități!
În ce constă această ofertă culturală?
- Primul eveniment UnLock a avut loc în 14 iunie, la Sinersig. Acolo a fost proiectat documentarul Roboțelul de Aur (2015, r.: Mihai Dragolea). Evenimentul a fost co-finanțat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara și deschide calea către seria de evenimente co-finanțate de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).
- Apoi, prima serie (27-28 iunie) a pus accentul pe proiecții de filme și dialog cu beneficiarii, în centrele din Găvojdia și din Lugoj, iar cea de-a doua, în iulie, s-a axat pe teatru independent și discuții libere.
- În august, a treia intervenție va consta în participarea unor beneficiari și angajați la evenimentele destinate comunității largi (în afara centrelor), când ROD vine în cele două localități.
- În septembrie, a patra intervenție va închide seria UnLock prin expunerea unor fotografii și a unui reportaj video, surprinse de echipa noastră chiar în timpul documentării primelor trei intervenții.
Care este relevanţa proiectului cultural pentru obiectivele şi priorităţile de finanţare ale AFCN?
Scopul UnLock este de a oferi primele experiențe culturale unui grup țintă neabordat până în momentul de față. Aceste experiențe vor contribui la educația continuă și la incluziunea socio-culturală a acestora.
Cele trei priorități AFCN pe care UnLock dorește să le dezvolte:
1. Adresarea către zonele cu acces limitat la cultură
Centrele pentru adulți cu dizabilități în care se intervine se află la ieșirea din localități sau la marginea lor. Ca exemplu, doar anumiți beneficiarii cazați în centrul din Lugoj pot merge din când în când la cinema.
Centrele din Lugoj (oraș de 40.000 de locuitori) numără în jur de 230 persoane cu dizabilități cazate și aproximativ 200 angajați.
Găvojdia este o comună din Timiș unde locuiesc 3.000 de locuitori, dintre care 140 sunt persoane cu dizabilități cazate în centrul respectiv. Pe lângă acestea, aproximativ 120 de persoane sunt angajate în acest centru, așadar cam 8% din populație.
Din informațiile organizatorilor proiectului, cei din Găvojdia nu au avut parte de vreun eveniment de educație prin cultură. Asta până la ediția precedentă a ROD.
2. Promovarea incluziunii, diversității și a toleranței
Scopul acestui proiect unic este participarea activă a persoanelor cu dizabilități la viața culturală a comunității. Prin participarea grupului țintă la evenimente culturale organizate în cadrul comunității locale, crește gradul de incluziune a lor. Cei cazați în centre nu se mai simt ocoliți de cultură, în timp ce angajații lor se simt vizați ei înșiși prin această serie de intervenții repetate.
3. Promovarea educației continue
Din cauza situației lor restrictive, persoanele cu dizabilități din aceste centre au access limitat la educație. Majoritatea dintre ei au terminat o școală specială. Câțiva dintre ei au urmat un liceu tehnologic special (de exemplu, liceul Gheorghe Atanasiu din Timișoara). Însă, după absolvire, oportunitățile de a participa la diverse forme de educație în comunitate sunt reduse.
Sunt persoane care au știut să scrie și să citească. Cu toate acestea, după 10-15 ani de lipsă a exercițiului, aceste abilități sunt uitate. Dar oamenii aceștia au un instinct natural, la fel ca noi toți, acela de a explora, de a învăța și de a crește, care le dă imboldul să își îmbunătățească calitatea vieții și stima de sine.
4. Valoarea adăugată a proiectului cultural
Niciodată nu a mai fost realizat un astfel de proiect în centrele din subordinea DGASPC Timiș, informație pe care o deținem de la conducerea acestei instituții.
Cine beneficiază de intervențiile noastre în centrele pentru adulți?
Beneficiarii din centrele pentru adulți unde intervine UnLock în perioada următoare sunt oamenii cazați în aceste centre. Ei locuiesc în centrele de recuperare și reabilitare. Sunt persoane cu dizabilități intelectuale, psiho-sociale și nu numai. De cele mai multe ori abandonați de mici, de părinți, crescuți în centrele de plasament – și apoi, la majorat, transferați în aceste centre.
Oamenii aceștia merită să beneficieze de accesul la cultură; la fel ca orice cetățean al țării. Mai mult, acest drept e garantat în art. 33 din Constituția României, iar dizabilitatea lor nu trebuie să fie un obstacol în a accesa și practica acest drept.
Prin UnLock se oferă acces la cultură unui grup țintă care nu a mai fost abordat până acum de vreun proiect cultural din România, pentru că nici nu se știe că există. Da, din păcate, cei mai mulți dintre noi nici nu știu că există.
De ce e important pentru ei accesul la cultură?
Conform Barometrului de consum cultural 2019, 73% dintre români nu au fost niciodată la teatru, 66% nu au fost niciodată la cinema și 62% nu au fost niciodată la muzeu sau galerii de artă, iar dacă cifrele sunt defalcate pe respondenți în mediul rural și din mediul urban, procentele cresc pentru mediul rural până la 95% în dreptul răspunsului „niciodată”, în funcție de vârstă.
Practic, cultura penetrează cel mai greu în mediul rural în general. Cele trei centre în care intervenim numără sute de beneficiari și angajați. Iar oamenii din categoriile de vârstă care sunt cazate și cele care lucrează în aceste centre sunt cele mai dezavantajate din acest punct de vedere.
DocuMentor este o organizație care grupează regizori și producători de film documentar din România. Acum se ocupă de Caravana ROD și proiectul UnLock. Înainte, acela de reformă a TVR, crearea un centru regional de film în partea vest a României, cine-coproducții internaționale etc.
––-
UnLoc e serviciul social al Fundației de Abilitare Speranța. Furnizează servicii de locuire în comunitate și sprijin individualizat persoanelor adulte cu dizabilități cu trecut instituțional. În același timp, pentru a promova locuirea în comunitate ca un drept fundamental, își documentează modul de replicare a serviciului, încurajând alte organizații să ia inițiative în acest domeniu, și implică, ca mentori și voluntari, membrii ai comunității.
Proiectul cultural UnLock este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN). Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția AFCN, iar AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Evenimentul de la Sinersig este co-finanțat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Timişoara şi al Consiliului Local Timişoara. Proiectul cultural nu reprezintă în mod necesar poziția Primăriei Municipiului Timişoara şi a Consiliului Local Timişoara. Conținutul proiectului cultural și modul în care rezultatele acestuia pot fi folosite reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorilor și beneficiarului finanțării. Primăria Municipiului Timişoara şi Consiliul Local Timişoara nu sunt responsabile pentru conținutul materialului și modul în care acesta ar putea fi folosit.
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!