Tur ghidat al patrimoniului Art Nouveau din Timișoara, în compania unui personaj de epocă

Turul face parte dintr-o serie de acțiuni realizate de Asociația pentru Promovarea Timișoarei (APT), cu scopul de a intensifica promovarea turistică a orașului, prin prisma acestei teme și revitalizarea unor spații mai puțin accesate. 

Astfel, după prima participare a orașului Timișoara la Fira Modernista de Barcelona – unul dintre cele mai mari evenimente de profil din Europa – și tipărirea primului material tematic în limba engleză, APT completează demersul de promovare prin configurarea acestui nou tur ghidat de un personaj de epocă, realizarea unei ștampilei turistice Art Nouveau ca formă de promovare a patrimoniului și traducerea, în premieră, în limba spaniolă a unui tur Art Nouveau Timișoara, în contextul în care destinația Timișoara are o legătură aeriană directă cu orașul Barcelona, iar titlul de Capitală Culturală Europeană pe care orașul îl deține a deschis interesul turiștilor iberici pentru a vizita orașul de pe Bega.

La nivel local, evenimentul organizat de către Asociația pentru Promovarea Timișoarei are și scopul de a reconecta locuitorii orașului cu frumusețea stilului Art Nouveau și de a atrage atenția asupra acestui bogat patrimoniu arhitectural al destinației.

Astfel, cu ocazia sărbătoririi Zilei Mondiale Art Nouveau, marcată anual la 10 iunie, APT îi invită pe timișoreni să ia parte la evenimentele organizate în oraș cu această ocazie, și anume lansarea de către Asociația Prin Banat a celui de-al treilea număr al Revistei Heritage of Timișoara care celebrează unul dintre cele mai relevante ansambluri ale arhitecturii Secession din Timișoara, sâmbătă, ora 17:00, la Librăria Cărturești din Piața Victoriei și Conferința Ziua Internațională Art Nouveau prilejuită de inaugurarea Muzeului Apei și desfășurată la sediul acestuia sâmbătă, ora 10:30.

Ziua Mondială Art Nouveau este celebrată începând din anul 2013 și este un eveniment care pune în valoare curentul artistic ce a marcat Europa. Activitățile organizate cu această ocazie au scopul de a crea mai multă conștientizare a moștenirii Art Nouveau în rândul publicului, cele mai mari două organizații din Europa care coordonează activitățile acestei teme fiind Ruta Europeană Art Nouveau din Barcelona și Réseau Art Nouveau Network (RANN) din Bruxelles. Tema Zilei Mondiale Art Nouveau 2023 este Materiale.

Orașul Timișoara face parte din Art Nouveau European Route http://www.artnouveau.eu/en/city.php?id=146  și deține un patrimoniu reprezentat de peste două sute de clădiri construite în stil sau cu elemente Art Nouveau.

Art Nouveau este un stil caracterizat de folosirea formelor și modelelor organice, ornamentale și, pentru istoria artei, a reprezentat o mișcare extraordinară, o reacție față de revoluția industrială și producția de masă accesibilă oricui.  Lucrările Art Nouveau erau destinate din start doar elitei, celor avuți, care își permiteau prețuri impresionante. Timișoara beneficiază de un patrimoniu reprezentat în egală măsură de clădiri private, publice și industriale.

Prezentările Timișoara Art Nouveau în limbile română, spaniolă și engleză pot fi găsite pe site-ul www.timisoara-info.ro  și urmează a fi postate și pe site-ul APT.

Turul Art Nouveau Timișoara ghidat de un personaj de epocă este introdus pe lista tururilor tematice oferite de Asociația Breasla Ghizilor și poate fi oferit oricând turiștilor, cu programare la adresa breaslaghizilor@gmail.com sau infoturism@primariatm.ro , putând fi personalizat ca durată și locație în funcție de cererile vizitatorilor.

1 răspunde
  1. Mogu
    Mogu says:

    Cea mai frumoasă modalitate de a descoperi frumusețea stilului Art Nouveau din Timișoara este cu siguranță prin acest tur ghidat, care te invită să descoperi această parte din cultura și istoria orașului într-o perspectivă unică. Este o șansă excelentă să vă bucurați de istoria și cultura acestui stil frumos și să împărtășiți această bucurie și cu ceilalți.

    Răspunde

Urmăritori & Pingbacks

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *