VIDEO | Teatrul Basca prezintă prima producție la granița dintre teatru și film în VR (realitate virtuală) și video 360°, din Timișoara

Teatrul Basca și Stageon lansează, în premieră pentru Timișoara, o producție aflată la granița dintre teatru și film, în format VR (virtual reality) și video 360°.


Evenimentul de lansare al producției TURNUL #urmatorulnivel va avea loc în 17 decembrie, de la ora 18.00, la centrul cultural FABER, iar în 18 și 19 decembrie producția va putea fi vizionată gratuit pe platforma www.stageon.ro în format video 360°.

Vizionarea online se poate realiza de pe desktop, smartphone, folosind un set de căști pentru a amplifica sunetul suround și senzația de imersiune.

Pentru o experiență virtuală cât mai reușită, producția poate fi vizionată online și cu ochelari VR.


În zilele următoare, între 18 și 22 decembrie, publicul care și-a rezervat bilet va putea viziona TURNUL #urmatorulnivel la FABER, pe baza rezervării făcute. Organizatorii pun la dispoziție 2 perechi de ochelari VR și căști la fața locului, iar locurile pentru aceste zile au fost deja rezervate.


Producția TURNUL este o premieră atât pentru Timișoara cât și pentru teatrul Basca, fiind prima experiență care folosește tehnologia de realitate virtuală în prezentarea unui produs cultural. Un alt element inediat al proiectului este spațiul de joc/filmare. Scenele sunt filmate în Turnul de Apă din Iosefin, un viitor spațiu cultural care va servi și ca loc de proiecție pentru spectacol. Acest lucru a fost posibil cu sprijinul partenerilor de proiect, Asociația Prin Banat. Filmarea va păstra astfel memoria vie a atmosferei din Turnul de Apă, așa cum este el în prezent.

”În Turnul #următorulnivel ne-am concentrat pe unghiuri multiple, detalierea sau distanţarea, viziunea panoramică sau apropierea până la ultimul amănunt, focalizarea pe individ sau pe dinamica grupului, iar filmarea în 360° îi permite spectatorului să vadă într-un mod inedit cum cele șase personaje își analizează viețile”, spune Alex Mihăescu – regizorul producției TURNUL #urmatorulnivel

Textul spectacolului TURNUL #urmatorulnivel este scris de Ionuț Sociu, Alex Mihăescu și teatrul Basca, și reflectă asupra realității din ultimul an din România, folosind metafora Purgatoriului pentru a vorbi cu umor despre demonii care ne bântuie prezentul: epidemie, corupție, atitudini sociale și politice conflictuale în societatea românească, multe dintre acestea provocate de experiențe de viață și de educație diferite. Conflictul de la bază (atât baza poveștii cât și de la baza turnului) dintre personaje este datorat în mare măsură din pricina superficialității, și a lipsei de empatie, dar pe măsură ce personajele urcă (în nivel și în turn), pierd contactul cu lumea lor și ajung să realizeze că nu se mai au decât unul pe celălalt.

Deși personajele sunt singure în această ascensiune, spectatorul le urmărește, având senzația că le este chiar alături. În final personajele vor ajunge să realizeze că nu pot face altceva decât să lucreze împreună, indiferent de preferințele sau credințele personale, ori cele dictate de generația din care fac parte sau de nivelul de educație al fiecăruia.

„Teatrul independent este locul cel mai bun pentru astfel de producții pentru că aici avem libertatea de a experimenta și a coagula echipe interdisciplinare. Prin acest proiect ne păstrăm viziunea de a vorbi despre realitatea care ne înconjoară, păstrăm poveștile, dar de data aceasta ne folosim de alte forme și mijloace pentru a prezenta aspecte invizibile și realități din lumea în care trăim”, declară Ana Maria Ursu – Președinte Asociația Solidart, co-fondator teatrul Basca

Distribuția îi numără pe Niko Becker, Robert Copoț, Alina Ilea, Giorgiana Rancov, Costa Tovarnițsky, Ana-Maria Ursu. Regia este semnată de Alex Mihăescu, iar directorul de imagine este Cristian Ilea. De integrarea VR se ocupă Radu Cernescu.


Producția TURNUL face parte din proiectul Homo Videns, co-finanțat de Administraţia Fondului Cultural Naţional și Primăria Municipiului Timișoara.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia finanțatorilor, care nu sunt responsabili de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *