Știința își dă mâna cu arta, la META Spațiu, într-o expoziție care explorează materia poroasă
Într-o lume din ce în ce mai densă și complexă, oamenii au început să își (re)descopere aprecierea pentru zone ale științei și artei, mai puțin explorate, pentru porozitate și pentru acele intervale care există în toate aspectele vieții noastre.
Proiectul „POROUS MATTER: Void Fractions in Materials, Ideas, and Society” duce această explorare la un nivel complet nou, revelând frumusețea și semnificația profundă a acestor „fracțiuni vide„.
Expoziția aduce împreună creativitatea a patru artiști din România și Norvegia, și se intersectează cu gândirea analitică a patru oameni de știință remarcabili. Prin această abordare interdisciplinară, expoziția devine un hub de inovație, unde arta și știința colaborează pentru a explora conexiunile dintre materiile poroase și modul în care acestea influențează ideile și societatea.
Curatorii Mirela Stoica-Vlăduți și Loredana Nedelcu, împreună cu artiștii Floriama Cândea, Maria Castellanos, Stahl Stenslie și Cosmin Haiaș, precum și cercetătorii Florin Drăgan, Alex Hansen, Liviu Marșavina și Marce Moura, aduc în prim plan nu doar aspectul vizual sau estetic al materiei, ci și caracteristicile sale intrinsece, precum și implicațiile acesteia în contextul mai larg al problemelor cu care se confruntă omenirea.
Expoziția merge dincolo de o simplă prezentare artistică, oferind instalații de artă contemporană, experimente artistice și științifice care aduc o nouă înțelegere asupra materiei poroase.
Vizitatorii sunt invitați să se aprofundeze în misterul și frumusețea fracțiunilor vide și să reflecteze la implicațiile acestora în viața lor de zi cu zi.
„POROUS MATTER: Void Fractions in Materials, Ideas, and Society” nu este doar o expoziție, ci o călătorie care explorează interacțiunea dintre spațiu, materie și percepție.
Este o invitație la introspecție, la descoperirea legăturilor nevăzute dintre elementele palpabile și intangibile ale existenței și la reinterpretarea lumii înconjurătoare.
Această interconectare între artiști, oameni de știință și instituții academice ilustrează puterea colaborării și a dialogului în generarea de idei noi și viziuni provocatoare.
Proiectul este rezultatul unei strânse colaborări între artiști, oameni de știință, care a început încă din anul 2022 cu vizite de laborator, realizarea a numeroase experimente științifice, sesiuni de lucru și dialoguri multiple.
Eveniment găzduit de META Spatiu, Universitatea Politehnica Timisoara şi MV.
Pentru programarea unui tur ghidat puteți să accesați următorul link: https://calendly.com/metas…/guided-tours-for-porous-matter
Proiectul beneficiaza de suma de 424,927 lei din partea Islandei, Norvegiei si Liechtenstein, prin Granturile SEE si Norvegiene. Proiectul este finantat din Fondul pentru relatii bilaterale 2014-2021. Mai multe informatii gasiti pe www.eeagrants.ro
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!