Spectacole ale Teatrului Național, Teatrului German și Teatrului Maghiar de Stat din Timișoara, selectate în Festivalul Național de Teatru

Teatrul Național din Timișoara a fost selecționat în Festivalul Național de Teatru cu spectacolul VICTIMELE DATORIEI de Eugène Ionesco, regia artistică Radu Iacoban.

După vizionarea a peste 250 de spectacole din România și din străinătate, echipa de curatori ai FNT 2024, alcătuită din criticii de teatru Mihaela Michailov, Călin Ciobotari și Ionuț Sociu, a inclus spectacolul Teatrului Național în această ediție a festivalului, ediție plasată, așa cum declară organizatorii „sub semnul dramaturgiilor posibilului”.

Răspunzând pe deplin acestui concept, „Victimele datoriei” sparge granița dintre realitate și fantastic, într-o incursiune trepidantă, palpitantă, detectivistică prin cele trei niveluri ale conștiinței omenești.

Un spectacol despre singurătatea ființei umane care, la fel ca în întreg universul ionescian, nu intră în malaxorul terorii – fie că refuză, ca în „Rinocerii”, fie că nu știe cum, ca în acest spectacol.

Pentru public, „Victimele datoriei” reprezintă o întâlnire deosebită cu una dintre cele mai importante voci ale dramaturgiei lumii – Eugène Ionesco, într-un text cu o identitate pe cât de recognoscibilă, pe atât de particulară, de personală, ceea ce a făcut, pesemne, ca această piesă să fie montată mult mai rar decât mult mai cunoscutele „Rinocerii”, „Scaunele”, „Cântăreața cheală” etc.

Spectacolul „Victimele datoriei” este o tragi-comedie construită ca un joc de oglinzi care, pendulând între vizibil și invizibil, între concret și inefabil, își urmărește eroul – un om obișnuit, aparent fără identitate, interpretat de unul dintre cei mai reprezentativi actori ai Teatrului Național din Timișoara, Matei Chioariu – pe un drum bizar, comic și tragic, pe care se vede silit să îl parcurgă, în căutarea rădăcinilor răului.

Parcurge acest traseu împins, ghidat, provocat de niște personaje la fel de caleidoscopice, interpretate de reputații actori Claudia Ieremia, Marin Lupanciuc, Ion Rizea și Iuliana Crăescu.

Scenografia și visuals-urile sunt semnate de Tudor Prodan.

Spectacolul Sidy Thal – coproducția Teatrului German de Stat cu Teatrul Evreiesc de Stat București – a fost selecționat în cadrul Festivalului Național de Teatru

Sidy Thal, prima coproducția a Teatrului German de Stat Timișoara cu Teatrul Evreiesc de Stat București, este, de asemenea, parte din selecția oficială a Festivalul Național de Teatru – București.


Spectacolul, scris în tandem de Thomas Perle și de Clemens Bechtel, primul beneficiind de o rezidență creativă în anul Capitalei Culturale la Timișoara, și regizat de Clemens Bechtel, spune
povestea atacului antisemit desfășurat la 26 noiembrie 1938, când două grenade de mână au explodat în sala de spectacole în timpul unei reprezentații a cântăreței evreico-bucovinene Sidy Thal și a ansamblului său la Teatrul din Timișoara.

Atentatul fusese comis de de Garda de Fier, un grup naționalist de extremă dreapta, în care au murit patru persoane și șaptezeci au fost rănite.

Istoria se împletește cu destinele personale ale celor implicați în acest eveniment. Ce este adevărat? Ce s-a întâmplat cu adevărat? Sidy Thal este o încercare de a reconstitui, cu ajutorul specialiștilor de la Centrul pentru Studiul Istoriei Evreilor din Romania „Wilhelm Filderman”, atacul și momentul în care antisemitismul și fascismul au devenit parte din viața de zi cu zi într-o societate multiculturală, ceea ce a dus la oroarea celui de-al Doilea Război Mondial și la Shoah.

Cu: Enikő Blénessy/Viorica Predica/Maia Morgenstern, Silvia Török/Katia Pascariu, Daniela Török, Olga Török, Oana Vidoni, Radu Brănici, Rareș Hontzu/Mircea Dragoman, Richard
Hladik/Mihai Prejban.

Regie: Clemens Bechtel • Decorul și costumele: Șteff Chelaru, Ioana Groza • Muzică: Dan Simion • Documentare: Maria Irimia • Colaborare dramaturgică: Dan Druță • Asistență de regie:
Isolde Cobeţ • Machiaj: Bojita Ilici, Aurora Spasinovici • Regie tehnică: Ovidiu Radu, Aurel
Cristea
• Înregistrări pentru audio-walk & Video Design: Alex Halka • Pregătire muzicală:
Roxana Ardeleanu 

Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timișoara a fost selectat în Festivalul Național de Teatru 2024, cu spectacolul „Pericles”

Echipa Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timișoara se bucură că spectacolul „Pericles”, cu premiera în 8 martie a.c., regizat de britanicul Philip Parr, a fost selectat să participe la cea de-a 34-a ediție a Festivalului Național de Teatru.

Spectacolul „Pericles” aduce în fața publicului o poveste captivantă și plină de emoție, despre regăsire și reconstruirea sinelui pe tărâmuri necunoscute. Dramaturgia semnată de Dálnoky Réka, scenografia și costumele create de Brian D. Hanlon, coregrafia realizată de Anca Stoica și muzica compusă de Cári Tibor contribuie la o experiență teatrală complexă, care reafirmă potențialul contemporan al textelor lui Shakespeare, atunci când ele ajung în mâna cui trebuie.

Această participare subliniază încă o dată valoarea și calitatea spectacolelor produse de Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timișoara, care colaborează în ultimii ani cu creatori de renume mondial. Participarea la FNT34 oferă o oportunitate importantă de a prezenta publicului larg și criticilor de teatru din România un spectacol de vârf din stagiunea recent încheiată.

În cadrul FNT 2024, publicul din București și profesioniștii din domeniu vor avea ocazia să vadă „Pericles” alături de alte producții de excepție din diverse colțuri ale lumii, într-un program variat care reflectă diversitatea și bogăția dramaturgiei contemporane.

Cea de-a XXXIV-a ediție a Festivalului Național de Teatru este programată între 18 și 27 octombrie 2024.


Descoperă mai multe la Best of Timisoara

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *