Spectacol cu actori surzi, un proiect cu sprijinul comunității, unic în Timișoara

Asociația Solidart, organizație care promovează conceptul de incluziune socială prin artă, lansează un proiect unic în Timișoara, finanțat prin programul Timotion. Intitulat ”Teatru surd”.

Acesta oferă ocazia unor tineri cu deficiențe de auz să joace pe scenă, iar iubitorilor de teatru din oraș să descopere poveștile fascinante ale acestor artiști.

Spectacolul din cadrul proiectului, ”La început a fost tăcere”, va fi organizat în toamna acestui an, la Teatrul Basca, instituție culturală independentă sub auspiciile căreia se desfășoară activitatea Asociației Solidart.

Proiectul are o dezvoltare dinamică: organizatorii îi vor cunoaște mai întâi pe actori, 10 tineri din cadrul Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă (C. S. E. I) ”Constantin Pufan” Timișoara și de la Liceul Tehnologic Special Gheorghe Atanasiu Timișoara.

Le vor afla poveștile, iar dramaturgul Andrei Ursu va susţine câteva ateliere de teatru şi de storytelling cu cei care vor deveni actori în spectacol, apoi va scrie piesa de teatru. Ana-Maria Ursu va regiza spectacolul, care va avea trei reprezentaţii.

O participare importantă este cea a Angelei Mate, interpret mimico-gestual, care va introduce organizatorii în comunitatea surzilor şi îi va consilia pe tot parcursul proiectului.

Angela Mate, interpret mimico-gestual

Participare la Timotion 2021

Produs al zonei de artă independentă, ”Teatru Surd” se poate întâmpla doar cu sprijinul comunității.

Organizatorii Timotion, eveniment umanitar cu implicarea alergătorilor și pasionaților de mers cu bicicleta, au inclus proiectul pe lista beneficiarilor la ediția Timotion 2021. Inițiativa Asociației Solidart este singurul proiect cultural din listă.

Alergotura și Fundația Comunitară Timișoara transmit, astfel, un mesaj fundamental: cultura care promovează dialogul social, prin facilitarea accesului persoanelor cu diverse limitări – fizice, materiale, geografice – la actul cultural are un impact asupra viitorului unei societăți sănătoase.

”Proiectul nostru le poate oferi o voce. Poate transforma tăcerea în expresie artistică. De aceea, ne bazăm pe spiritul de solidaritate și de responsabilitate al timișorenilor și iubitorilor de artă de pretutindeni pentru a putea organiza acest spectacol. Arta independentă este strâns legată de comunitatea pe care o reprezintă, de aceea, pentru a putea continua, are nevoie de susținerea acesteia. Caracterul unic al Timișoarei, care s-a construit pe ideea de conviețuire și integrare a diverselor grupuri, este o cultură în sine, una care merită titlul de capitală europeană a culturii”, spun reprezentanții Teatrului Basca.

Proiectul ”Teatru Surd” poate fi susținut prin participarea la Timotion. Suma de care avem nevoie pentru a organiza spectacolul ”La început a fost tăcere” este de 18.240 de lei, iar persoanele care doresc să contribuie, o pot face alegând metodele de donație disponibile pe site-ul Timotion. Se pot înscrie în calitate de campioni sau participanți la curse până în 16 mai.

Periferia devine centru de atenție

Conform datelor Asociației Naționale a Surzilor din România (A.N.S.R.) în decembrie 2018, în România existau 23.564 de persoane surde (21.733 adulți și 1.831 copii), iar în evidenţele filialei Timișoara a acestei asociații sunt peste 600 persoane cu deficiențe de auz. Potrivit Legii nr. 27/2020 privind limbajul semnelor şi drepturile persoanele surde și/sau hipoacuzice, accesul la viața socială, culturală, economică și politică trebuie să fie în mod egal, fiind asigurate condițiile ca persoanele surde și/sau hipoacuzice să poată participa la toate procesele de luare a deciziilor cu privire la viața lor.

Activiatea Asociației Solidart, în cadrul Teatrului Basca, înseamnă organizarea evenimentelor și spectacolelor ce evocă aspecte vulnerabile ale societății noastre: excluderea, traume colective, atât a persoanelor, cât și a spațiilor, provocate de istoria comunistă, dar și teme actuale, precum existența și propagarea urii în mediul virtual și real, discriminarea, efectele plecării părinților la muncă în străinătate asupra copiilor, bullying-ul sau poluarea.

Puteți afla mai multe despre noi, aici: https://basca.tm.ro/en/x-2/.

Sau de pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/basca.tm.

Timotion este cel mai mare eveniment de alergare și strângere de fonduri din zona de vest a țării, organizat de Fundația Comunitară Timișoara și Asociația Alergotura, care urmărește să inspire comunitatea locală să sprijine și să se implice în proiecte dedicate comunității și să adopte un stil de viață sănătos în care alergarea este o opțiune.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *