Redescoperă Complexul Studențesc din Timișoara, pe traseul picturilor murale

Fie că sunteți turist în Timișoara sau trăiți aici demult, vă invităm să descoperiți și redescoperiți orașul pe un traseu nou. Unul plin de culoare, de creativitate, de nou, de libertate. Unul al picturilor murale desfășurate pe sute de metri, pe căminele din Complexul Studențesc. Începeți pe Aleea Studenților, continuați cu Strada Aurelianus și Alexandru Vaida-Voidevod, dându-vă timp să analizați și să înțelegeți mesajele care spun istoricul, specificul și spiritul Timișoarei.

Lucrarea „Secvențial”, realizată de Sweet Damage Crew, a prins culoare pe pereții căminului C21-20. Boeme, Cage, Lost.Optics, Recis, Drae și Taci au integrat în lucrarea lor inserții digitale sugestive pentru dezvoltarea segmentului IT, conturând totodată stilul arhitectural Art Nouveau specific secolului XX, – prezent atât în centrul orașului cât și în cartierele Fabric, Iosefin și Elisabetin, – reprezentat de artiști prin clădirea simbol Palatul Salamon Brück din Piața Unirii. În prim plan este natura, fiind evidențiat rolul pe care aceasta l-a avut atâția ani în recunoașterea Timișoarei ca fiind un „oraș al florilor”. Totodată, artiștii au ales să ilustreze și premiera din 1884 când Timișoara a fost declarat primul oraș cu străzi iluminate electric din Europa.

Pictura murală realizată de Novus Ordo Muralis pornește de la zidurile cetății din Timișoara. Kero și Ocu au extins acest reper pe fațadele de cărămidă ale căminului C22, înfățișând arhetipul universal prin elemente cosmice care redau memoria cetății interioare. „Astfel, nu mai vorbim de o cetate telurică, ci de o cetate cosmică, în care avatarurile noastre ajung oglindite prin spațiul memoriei interioare și, unde, preconcepțiile și stereotipurile pot fi înlăturate. Și precum din zidurile cetății au mai rămas doar câteva rămășite, tot astfel, și barierele care ne despart și care compun acest spațiu al cetății interioare, pot fi distruse, prin deschiderea noastră către contemplare și spiritualite. Această perspectivă complexă aduce în prim-plan cuplul cosmic, definit de forțe opuse, care însă au aceeași deschidere și care ne apropie și de povestea originii noastre” – se arată în descrierea proiectului.

Cu o îndelungă experiență în graffiti, Kaput și Pulsar Sinaps (Kaps Crew) au ajuns și în Timișoara la mijlocul lunii octombrie. The Story of Now, lucrarea lor de pe Căminul 19 al Universității Politehnica de pe Aleea Studenților, aduce privitorul în momentul prezent pentru a-l determina să-și analizeze propriul parcurs existențial. Pictura murală are ca punct de inspirație monumentul realizat de Paul Neagu în Piața Victoriei, un moment cu o puternică încărcătură simbolică pentru istoria recentă a Timișoarei și a României. Prin elementele specifice „lettering-ului” din arta graffiti și street art, Kaps Crew a urmărit deconstruirea simbolului pentru a evidenția inovațiile estetice ale muralismului contemporan. Astfel, contrastul dintre liniile drepte și moderne ce definesc sculptura, împreună cu fontul folosit și cu liniile sinuoase și organice ale fundalului, inspirate de cursul râului Bega, oferă o reprezentare vizuală a hărții spiritului timișorean.

Izvorul conceptual al intervenției artistice realizate de Ovidiu Batista este poemul „Dragă poezie”, semnat de poetul optzecist Ion Monoran. Abordarea plastică este caracterizată de o paletă cromatică specifică ilustrațiilor moderniste, întâlnind pe alocuri referințe din ramura art-nouveau. Este vorba despre o propunere care ne invită la un parcurs vizual unde putem intui dorința poetului de a trăi într-o societate cât mai armonizată. O propunere care, de fapt, caracterizează latura din spatele versurilor directe și a viziunii poetului. Prin urmare, compoziția realizată pe peretele lateral al căminului G4 ilustrează punctul culminant pe care poetul îl descrie prin dialogul său cu poezia, introducând elemente care inspiră mesajele cheie cu caracter social, care, de altfel, îi sunt atât de caracteristice.

Zgondy și Irlo au realizat lucrarea „(re)Birth.100”, dedicată centenarului Universității Politehnica din Timișoara, prin care tehnologia și arta sunt puse față în față, în spiritul creativității. Dinamica cercetării și educației, precum și progresul tehnologic sunt reprezentate simbolic prin două elemente importante: cubul Rubik și Coloana Infinitului.

Lucrările au fost realizate în cadrul proiectului Memoriile Cetății, organizat de Asociația Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii, cu sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara și al Consiliului Local.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *