Răsfăț culinar, cu produse locale și de sezon, la atelierul gastronomic LA PAS

Scopul atelierelor gastronomice LA PAS este de a evidenția gustul și valoarea nutrițională a alimentelor locale și de a-i încuraja pe oameni să le folosească mai des în alimentație.

De asemenea, proiectul pune accent pe promovarea hranei ca patrimoniu cultural, evidențiind importanța legăturii dintre alimentație și tradițiile culturale. Se încearcă astfel să se ofere o perspectivă mai amplă asupra hranei și să se atragă atenția asupra valorilor culturale și istorice legate de alimentație. Două astfel de ateliere au avut deja loc, alte trei urmând a se desfășura pe parcursul acestui an.

Felurile de mâncare au fost pregătite de Laura Laurențiu, binecunoscuta blogger culinar, autoare a cărții Duminica la prânz, și partener LA PAS încă din anul 2018, când s-a lansat componenta Gustul ca patrimoniu.

Moderatorul întâlnirii a fost Tiberiu Cazacioc, activist Slow Food, blogger (Observatorul Gastronomic).

La eveninent a participat și Ciprian Mert , un promotor al meșteșugurilor tradiționale. Acesta vine din Sintești, unde a amenajat un adevărat muzeu al satului, un spațiu ce pune împreună unelte, obiecte artistice, povești vechi și noi.Ciprian a realizat la fața locului opinci după metode tradiționale, în cadrul unui atelier demonstrativ de realizat obiecte din piele.

Evenimentul a fost organizat în cadrul programului LA PAS / Slowing down, parte a Programului Cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii” și este finanțat de către Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte.

LA PAS are mai multe componente, printre care se numără activități educaționale în școli, ateliere gastronomice pentru promovarea hranei sănătoase și a ingredientelor locale, un festival de gastronomie artizanală și o campanie de promovare a accesului la apă din rețeaua publică. Toate acestea au ca scop promovarea unui stil de viață sănătos și a alimentației responsabile.

Astfel, la proiectul LA PAS: Educație pentru schimbare vor colabora 20 profesori care vor implementa activități educaționale în școli pe 4 teme: consum responsabil, alimentație sănătoasă, risipă alimentară și grădini educaționale.

De asemenea, tot în acest an, în cadrul proiectului LA PAS se va derula o campanie de promovare a accesului la apă din rețeaua publică. Prin această componentă, cafenele, bistro-urile, restaurantele, în general, unitățile de alimentație publică, sunt încurajate să ofere gratuit apă din rețeaua publică, cu scopul de a promova consumul responsabil și pentru a reduce utilizarea sticlelor de plastic și a altor recipiente de unică folosință. De asemenea, campania vizează și creșterea gradului de conștientizare a importanței apei potabile și a accesului la aceasta pentru toți.

În ceea ce privește festivalul de gastronomie artizanală, acesta va fi organizat în perioada 13-15 octombrie 2023 și va fi un eveniment dedicat promovării produselor locale și a tradițiilor culinare. Vor fi prezente standuri cu produse gastronomice artizanale, ateliere de gătit și demonstrații, iar participanții vor avea ocazia să guste și să cumpere diverse produse.

LA PAS este un proiect de promovare a hranei sănătoase și a ingredientelor locale, derulat de Centrul de Resurse pentru Inițiative Economice și Sociale (CRIES).

foto: Seba Tătaru/sebatataru.ro

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *