Provocare pentru elevii din Timișoara, care își vor putea crea un avatar, o armură virtuală sau o amuletă protectoare, prin intermediul unui inedit proiect

O bună ocazie de a utiliza într-un mod plăcut, creativ și util timpul petrecut de elevi în fața calculatorului, sunt Ateliere de fabricație digitală, pe care le va organiza Asociația Simultan.

Primul atelier: Sedond Life: Armurăria

Proiectul urmărește inițierea elevilor în tehnologiile de fabricație digitală și limbaje noi folosite în arta contemporană, dar și sensibilizarea elevilor spre alte domenii și zone de interferență care pot absorbi competențe artistice sau creații vizuale, acesta fiind și un factor important în orientarea lor profesională. Atelierele sunt parte a unui proiect pilot, cu caracter experimental, care să faciliteze întâlnirea dintre artiști cu experiență și elevi, pentru transferul de competențe și informații din zona artelor vizuale și tehnologiei.

„Vom folosi bricolajul DIY, designul parametric, scanarea și printul 3D, videomapping sau tehnici interactive ca să fabricăm articole vestimentare, obiecte “wareable” parțial fizice confecționate DIY și parțial virtuale, cu ajutorul AR, inventându-ne fie un avatar, fie o armură virtuală sau amuletă protectoare, o ‘garderobă upgradabilă’ la nesfârșit”, spun organizatorii

De ce sunt necesare asemenea proiecte?

Unul din motive este că trăim într-o lume tot mai tehnologizată și hibridă, în care limita dintre realitate și ficțiune devine tot mai imperceptibilă. Tranziția spre metode de comunicare din ce în ce mai intuitive, simplificate, smart, dar mai ales vizuale, impune înțelegerea și asimilarea noilor tehnologii în designul și producția artistică.

„Tendințele actuale în dezvoltarea conceptelor muzeale și expoziționale merg spre gameificarea conținutului cultural, accesibilizarea lui prin soluții interactive sau imersie mixed media. În acest context, programele școlare în învățământul artistic continuă să omită formarea în aceste discipline noi, atât din cauza resurselor tehnice, dar mai ales a lipsei cadrelor didactice specializate în această direcție”, sunt de părere cei care au inițiat proiectul.

Pentru a pune în context această inițiativă este suficient să menționăm că noile generații de elevi aleg tot mai mult mirajul și spectaculozitatea noilor tehnologii în detrimentul metodelor clasice de educație. În acest sens, acest proiect mizează și pe recuperarea unor elemente stilistice din istoria artelor sau cultura populară, arătând proveniență și recontextualizarea lor în designul retrofuturist, cyberpunk, steampunk, jocuri electronice, reciclare și piraterie.

???????? ?? ?????????:
7 – 14 ianuarie 2021

???????? ?? ??????????? ? ??????????:
15 – 31 ianuarie 2021

????????? ??????????:
Cursurile vor fi parțial online – parțial ateliere practice, cu respectarea măsurilor de combatere a Covid-19.
Calendarul cursurilor se adaptează în funcție de orarul elevilor înscriși, iar atelierele practice vor avea loc în weekend-uri.

???????????? ???? ????????!
Înscrierile se pot face, folosind formularul online de mai jos.
???????? ??????:
https://forms.gle/osm6hSJBkbYxMsEJ9

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *