Proiecţii speciale, filme clasice restaurate şi documentare de impact, la Ceau, Cinema!

Premiera la Timişoara a filmului românesc „Săptămâna Mare”, de Andrei Cohn, versiunea restaurată a ultimului film al lui Andrei Tarkovski, „Sacrificiul”, şi două documentare puternice de la Berlinale completează selecţia Festivalului Ceau, Cinema!

Programul complet, precum şi abonamentele şi biletele pentru ediţia a 11-a, care va avea loc între 17 şi 21 iulie, sunt disponibile pe site-ul festivalului, ceaucinema.ro.

Regizorul Andrei Cohn va veni la Ceau, Cinema! pentru a-şi prezenta cel mai nou film, „Săptămâna Mare” (2023), care a făcut parte din secţiunea Forum a ediţiei din acest an a Festivalului de la Berlin. Ecranizare liberă după „O făclie de Paşte”de I. L. Caragiale, filmul îl are ca protagonist pe Leiba, care conduce hanul dintr-un sat în România începutului de secol XX. Hanul acţionează ca un punct de întâlnire atât pentru creștini, cât și pentru evrei, însă convivialitatea maschează rasismul și antisemitismul.

Din Muntenegru vine în premieră în România comedia cu iz balcanic „Noi să fim sănătoşi” (“Forever Hold Your Peace”, 2023), de Ivan Marinovic, care va fi proiectată în cadrul galei de închidere, la Grădina de Vară Capitol. O tânără renunță să se mai căsătorească cu logodnicul ei, cu două zile înainte de data stabilită. Însă tatăl periculos de încăpățânat al bărbatului forțează ca nunta să aibă totuşi loc, cu riscul unui dezastru.

Ceau, Cinema! continuă şi în acest an să prezinte filme de patrimoniu în versiuni restaurate. Astfel, la ediţia 11 vor putea fi văzute două capodopere ale cinematografiei europene clasice, în proiecţii speciale la Cinema Timiş.

„Sacrificiul” (“Offret”, 1986) este ultimul film al lui Andrei Tarkovski, realizat de marele cineast rus în Suedia. În zorii celui de-al treilea război mondial, un om caută o modalitate de a restabili pacea în lume și descoperă că trebuie să ofere ceva în schimb. Filmul a câştigat Marele Premiu al Juriului şi Premiul FIPRESCI la Festivalul de la Cannes.

Erland Josephson

„Urechea” (“Ucho”, 1970), de Karel Kachyňa, este unul dintre filmele contestatare cult ale cinematografiei din fosta Cehoslovacie, inclus în selecţia Festivalului de la Cannes în 1990, după căderea regimului comunist. După ce se întoarce acasă de la o adunare de partid într-o noapte, un oficial ceh devine convins că este pe cale să fie subiectul unei epurări politice și încearcă să controleze daunele, în timp ce se ocupă și de căsnicia sa turbulentă. Filmul este adus cu sprijinul Centrului Ceh din Bucureşti.

În tradiţionala secţiune DOC-minică vor putea fi văzute, în premieră românească, două documentare de impact de la ediţia din acest an a Berlinalei.

În „Favoriten” (2024),cunoscuta regizoare austriacă Ruth Beckermann a urmărit timp de trei ani o clasă de școală primară din Viena cu elevi din familii de origini etnice diverse. În ciuda condițiilor dificile de la școală, filmul este unul uimitor de vesel şi vorbeşte despre predare, învățare și experiențele adesea foarte surprinzătoare dintre ele. Proiecţia este susţinută de Forumul Cultural Austriac din Bucureşti.

În tulburătorul documentar „Interceptat” (“Intercepted”, 2024), realizat de cineasta ucraineană Oksana Karpovych, distrugerile cauzate de războiul declanşat de Rusia împotriva Ucrainei sunt prezentate în cadre tablou lungi, în timp ce coloana sonoră ne introduce într-o lume paralelă şocantă, cea a conversațiile telefonice interceptate între soldații ruși și familiile lor.

De o proiecţie specială va avea parte şi „Horia” (2023), debutul regizoarei Ana-Maria Comănescu. Filmul va fi prezentat în versiune accesibilizată pentru persoane cu deficienţe de vedere, cu sprijinul Fundaţiei Cartea Călătoare.

În cadrul proiecţiilor în aer liber şi gratuite din Piaţa Traian vor fi arătate două dintre cele mai apreciate filme din ultimul an, ambele incluse în competiţia ediţiei din 2023 a Festivalului de la Cannes: „Frunze căzătoare” (“Fallen Leaves”), de Aki Kaurismaki, şi „Un viitor luminos” (“Il sol dell’avvenire”), de Nanni Moretti.

Detalii despre filme pot fi găsite pe site-ul ceaucinema.ro, precum şi pe paginile de Facebook şi Instagram ale festivalului.

Ceau, Cinema! este un festival dedicat filmului european, organizat de Asociaţia Pelicula Culturală.

Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Legacy Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

Sponsori: Groupama Asigurări, Vitas România.

Finanţat de: Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC).

Parteneri internaţionali: Festivalul de Film Tribute to a Vision (Slovenia şi Italia), Proiectul Floor Plan Croissant (Bulgaria).

Parteneri: Lipoplast, Institutul Italian de Cultură din Bucureşti, Centrul Cultural German din Timişoara, Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar București, Ambasada Spaniei, Institutul Cervantes din Bucureşti, Forumul Cultural Austriac Bucureşti, Institutul Polonez Bucureşti, Centrul Ceh Bucureşti, Institutul Francez din Timișoara, Institutul Francez din Bucureşti.

Sprijinit de: Asociaţia Marele Ecran, Asociația Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, Cinema Timiş, Cinema Victoria, Asociaţia Ceva de Spus, Fundaţia Cartea Călătoare, Cărtureşti Timişoara, La Două Bufniţe, Cartea de Nisip, Animest, Ibis Timisoara City Center, Porsche Timişoara, Ovride, Faber, Timişoara la cutie, Casa Artelor – Direcţia Judeţeană pentru Cultură Timiş, Arhiva de Filme din Ungaria, Universitatea de Vest din Timişoara (UVT), Social Fabrics Research Lab (FabLab), Facultatea de Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării din cadrul UVT, Asociația Comunitatea GIS din Timișoara, F-Sides Cineclub, Eventbook, Auăleu, Crama Aramic, Pulcinella, Casa de Cultură a Municipiului Timișoara, Claudia Roşu.

Parteneri media: Gen, revistă, Zile şi nopţi, Films in Frame, West City Radio, CineFan, Tributary Stu, În Bine.

###

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *