PRO Musica 5.0: o epopee muzicală de o jumătate de secol, în imagini
„PRO Musica 5.0” promite a fi un documentar captivant, împletind elemente de docu-dramă pentru a aduce în prim-plan povestea grupului timișorean „PRO Musica”.
Producția va urmări parcursul formației pe durata a 50 de ani, de la începutul anilor ’70 și până în prezent.
Bazându-se pe amintiri, confesiuni și opinii ale membrilor marcanti ai grupului, filmate în 2023, documentarul adaugă și reconstituiri teatralizate cu ajutorul unor actori. Poveștile muzicienilor care s-au integrat, la un moment dat, în grup, ale colaboratorilor, intelectualilor și ale personalităților care au iubit și admirat trupa, vor completa imaginea „PRO Musica”.
Documentarul va fi susținut de un suport sonor și vizual impresionant, incluzând secvențe de arhivă din concertele grupului, fotografii, videoclipuri, afișe, cataloage, pliante și alte documente relevante.
Ilie Stepan, liderul grupului Pro Musica, afirmă că unul dintre cele mai importante mesaje pe care le dorește a fi transmise este legat de evoluția grupului și a muzicii acestuia pe parcursul celor 50 de ani. În acest sens, documentarul va încerca să aducă în prim-plan atât dificultățile pe care le-a presupus realizarea muzicii rock în contextul regimului comunist, cât și determinarea membrilor trupei de a merge mai departe.
„Cred că mesajul cel mai important este sau dorința cea mai importantă sau cea mai mare ca nu muzica noastră, atâta cât a fost ea, în cei 50 de ani, să să transpară în mod foarte, foarte evident și foarte foarte bine structurat, ceea ce am realizat cu Pro Musica, cu toate premierele pe care le avem pe plan național vizavi cu activitatea noastră. De asemenea, pentru cei care sunt observatori mai atenți ai fenomenului și pe cei care îi interesează ce a fost și până în 89 după Cortina de Fier, dictatura comunistă, și care se se și întreabă: domnule, dar trupele rock mai aveau și părul mare, păi la ăștia a fost domnie, se plâng. Și se înțeleagă, filmul să le dea explicații și ce s-a putut sau nu s-a putut face sau cât de greu s-au făcut niște lucruri atunci, ca să pară așa de simplu, Deci, repet, dimensiunea asta de care vorbesc acuma se vrea reliefată, fără scuze de rigoare sau fără patetisme, domnnule, că a fost foarte greu și noi ne-am înhătmat. Nu. Noi n-am făcut treaba, am avut acea determinare și acea dorință de a de a merge mai departe. Și vor fi și momente, din ce spunem cei care am trecut prin mileniul ăsta și de ce va spune și scenariul, apropo de vocea comentatorului, și, de asemenea, din docudramă, vor transpare și cred că vor fi într-o doză justă aceste argumente despre cum arăta societatea românească, capabilă de a gestiona un fenomen artistic major și mondial, cum a fost și este în continuare muzica rock„, spune Ilie Stepan, liderul grupului PRO Musica.
Scenariul documentarului va puncta cinci momente-cheie din istoria „PRO Musica”, fiecare reprezentând o etapă esențială în evoluția lor muzicală: etapa folk, etapa rock progresiv cu influențe naționale și balcanice, etapa rockului baroc, etapa de reverbere a piesei „Timișoara” și etapa marilor concerte de sinteză ale grupului.
Documentarul își propune să evidențieze și premierele absolute ale grupului, în contextul muzical/cultural național și internațional, de la prima operă folk din istoria muzicii românești la primul concert rock organizat într-un spital de psihiatrie în România, participarea la toate cele nouă ediții ale Festivalului ”Tim Rock”, și până la faptul că membrii grupului „PRO Musica” au cântat în fața a peste 100.000 de protestatari împotriva regimului Ceaușescu în primul oraș liber din România, Timișoara, în 20 decembrie 1989.
Scenariul documentarului, semnat de Marian Odangiu, are la bază o abordare umană și emoțională.
„Este un trecut spre care ne uităm nu cu ură, nu cu tensiune, ci așa cum a fost întotdeauna Pro Musica, adică cu drag și cu dorința de a dărui oamenilor tot ce avem noi mai bun. Sună puțin retoric, sună puțin excesiv, dar aceasta e realitatea. Cu acest sentiment am construit și scenariul. Sigur, împreună cu Ilie, el este un om uluitor și incredibil, dar dacă n-ar fi fost el, nașterea scenariului n-ar fi fost posibilă. Noi, din 1973, de când s-a născut Pro Musica, oarecum am trăit împreună. După 1980 am trăit împreună, adică am fost prieteni de familie, au fost sute, mii de zile în care cream în același mediu, în același spațiu. Pentru că este un fenomen, pentru că, așa cum vă spuneam, sunt vreo 8 sau 9 priorități nu doar românești, ci și europene, unele dintre ele„, subliniază Marian Odangiu.
PRO Musica 5.0 va fi un documentar artistic-muzical cu elemente de docu-dramă, ce are ca temă istoria prezenței grupului timișorean ”PRO Musica” în spațiul culturii române de-a lungul unei jumătăți de secol, de la începutul anilor ’70, până în prezent.
. Un loc important în economia scenariului îl ocupă consemnarea premierelor absolute ale grupului, în context muzical/cultural național și internațional:
- prima operă folk din istoria musicii românești
- primul concert rock organizat in Romania într-un spital de psihiatrie
- participare la toate cele nouă ediții ale Festivalului ”Tim Rock”
- singura trupă rock din România a cărei lucrare în versiune scenică a avut parte de 11 vizionări ale cenzurii comuniste şi apoi a fost interzisă
- primii muzicieni, componenți ai grupului PRO Musica, ce au cântat în public, în fața a peste 100.000 de manifestanți, împotriva regimului dictatorial al lui Nicolae Ceaușescu (cu dictatorul la acea dată incă la putere) în primul oraș liber din România (20 decembrie 1989)
- prima trupă rock a cărei compoziție (piesa ”Timișoara”) a devenit, prin Hotărâre de Consiliu Local, imn oficial al unui municipiu mare (Timișoara)
- piesa ”Timișoara” este primul disc single privat apărut în România
- cvadruplului album Stepan Project ”Lumina” este primul DVD muzical produs in România care are ca normă de sunet si Dolby Surround 5.1.
- primul concert rock in aer liber susținut vreodată în Estul Europei, de o maximă complexitate, într-un penitenciar din Europa de est
Din echipa de producție a documentarului PRO Musica 5.0 fac parte Gheorghe/Gelu Sfaițer, regizor; Vlad Doboș, asistent de regie; Marian Odangiu (autorul scenariului),
Valentin Beleiu, editor de imagine, Aurelian Scorobete, grafica cinetică. Rafael Vasilcin și Olimpiu Vuia, scena, directori de imagine; Valentin Beleiu,
editor de imagine; Pavel Vereș, grafic design; Sebastian Ciocan, sunet; Bojița Ilici, machiaj; Lucian Ciorba, producător executiv și
Ilie Sîrbu, producător general.
Filmul este produs de ASOCIAȚIA SALVAȚI PATRIMONIUL TIMIȘOAREI, cu sprijinul SC CONSTRUCTIM SA și BUSINESS PLUS.
Descoperă mai multe la Best of Timisoara
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!