Primul poem ilustrat din Timișoara acoperă un întreg perete de cămin studențesc
Versurile poemului Dragă poezie, scris de Ion Monoran, sunt, acum, mai vizibile ca oricând. Au fost transpuse în linii și tușe de culoare de artistul Ovidiu Batista, pe peretele de 170 mp al căminului studențesc G4 din Timișoara.
Poemul ilustrat face parte din programul Memoriile Cetății al Asociației Timișoara Capitală Europeană a Culturi, și este un omagiu adus poetului care, în seara de 16 decembrie 1989, a oprit tramvaiele din Piața Maria, lângă casa lui Laszlo Tokes, îndemnând oamenii să coboare și să se revolte împotriva regimului comunist.
„Poemul Dragă poezie a fost ilustrat de Ovidiu Batista, un artist ce reușește să interpreteze societatea într-un mod expresionist și suprarealist. El surprinde, deseori, conflictul dintre conștient și inconștient, de aceea, modul în care a reușit să picteze și poemul lui Monoran este cu adevărat unic. Conceptul lui Ovidiu Batista pentru poemul Dragă poezie este caracterizat de o paletă cromatică specific ilustrațiilor moderniste, întâlnind pe alocuri referințe plastice din ramura art-nouveau. Compoziția realizată pe peretele lateral al căminului G4 ilustrează punctul culminant pe care poetul îl descrie prin dialogul său cu poezia, introducând elemente care inspiră, mesajele cheie cu caracter social, care, de altfel, îi sunt caracteristice. Dragă Poezie se întrupează într-o figură plină de eleganță, cu un aer visător și pozitiv. Prin importanța acordată portretul feminin, intenția este de a inspira publicului speranță, curaj și continuitate, bunătate și frumusețe interioară”, se arată într-un comunicat al Asociației Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii.
Programul Memoriile Cetății din acest an a avut ca o componentă importantă poezia contemporană și a adus versurile autorilor români contemporani aproape de locuitorii orașului. Poezia de stradă este proiectul artistic prin care voluntarii ATCEC au decorat trotuarele din 60 de intersecții din Timișoara cu versuri. Cei care merg pe jos și așteaptă la semafor, în Timișoara, pot citi versuri pe asfalt. Poeziile lui Robert Șerban, Tudor Crețu, Aleksandar Stoicovici, Sorin Gherguț, Svetlana Cârstean, Ana Pușcașu, Adrian Bodnaru, Nicoleta Papp, Goran Mrakić, Marius Aldea și Alexandru Potcoavă au fost transcrise pe asfalt, răspândite prin toate cartierele pentru a-i încuraja pe trecători să ia orașul la pas, să le descopere și să le citească pe toate.
Ideea programului Memoriile Cetății este crearea, în anul deținerii titlului de Capitală Europeană a Culturii, a unui traseu de artă prin care localnicii și vizitatorii să redescopere spiritul Timișoarei, istoria și momentele importante din viața comunității.
Foto: Sebastian Tătaru / Asociația Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!