Premieră diplomatică – Unicul Consulat Onorific al Columbiei în România a fost inaugurat la Timișoara

Prin deschiderea Consulatului Onorific al Columbiei, Timișoara marchează o nouă premieră, acesta fiind unicul din România, deoarece în acest moment reprezentarea diplomatică și consulară a Columbiei pentru România este asigurată de Ambasada Columbiei în Polonia.

Odată cu inaugurarea Consulatului Onorific de la Timișoara, urmează ca relațiile diplomatice și facilitarea relațiilor economice să fie mult simplificată.

Ceremonia oficială a avut loc vineri, 15 noiembrie, pe Strada Martir Miroslav Todorov, nr. 10, în prezența Excelenței Sale Assad José Jater Peña, Ambasadorul Columbiei în Polonia, a Consulului Onorific al Columbiei și a numeroși reprezentanți ai instituțiilor și companiilor timișorene.

Consul onorific este Cristian Florin Crișan, care a petrecut o mare parte din copilărie în Columbia, unde tatăl său a fost reprezentant al fabricii de contoare AEM.

În discursul său, Cristian Florin Crișan a subliniat importanța acestui moment atât pentru Columbia, cât și pentru Timișoara.

„Pentru mine, este o mare onoare această învestire în calitate de consul onorific al Columbiei la Timișoara. În acest moment, consulatul pe care îl reprezint este singura legătură diplomatică directă a României cu Columbia. Îmi doresc să transformăm Columbia într-un aliat diplomatic, economic și cultural, așa cum era cândva pentru România. Cred că, din punct de vedere al afacerilor, se pot construi poduri frumoase între cele două țări. Columbia are o economie emergentă, la fel ca întreaga America Latină. Sunt convins că orașul nostru multicultural și multietnic are multe de oferit și felicit autoritățile columbienecă au acceptat ca primul consulat să se înființeze aici”, a declarat Cristian Florin Crișan.

Consulul a menționat legăturile personale cu Columbia, unde a petrecut o parte din copilărie, tatăl său punând bazele filialei FAEM (actuala AEM) în Bogota. „Peste 5 milioane de contoare de curent, apă și gaz ieșite de pe porțile renumitei fabrici timișorene au fost exportate în Columbia unde au deservit necesitățile rezidențiale mulți ani de-a rândul”, a adăugat el.

Crișan a subliniat necesitatea revitalizării relațiilor comerciale și culturale dintre România și Columbia, evidențiind potențialul semnificativ al ambelor țări.

Despre exporturile pe care le făcea România în anii trecuți înspre Columbia, lucrurile acestea trebuie povestite pentru a stârni din nou interes și a vedea cum oamenii de afaceri ajung să cunoască această țară, nu din din imaginile pe care le aveau în trecut, ci din misiuni economice care, bine targetate și țintite, să se poată relua acest această poveste frumoasă. Eu personal am o legătură de suflet cu Columbia, pentru că am copilărit acolo, am studiat, am cunoscut cultura lor și am o legătură emoțională în primul rând”, a mai declarat proaspătul consul onorific al Columbiei la Timișoara.

Noul consul onorific a anunțat și planurile de deschidere a Ambasadei Columbiei la București anul viitor. El a menționat întâlnirile recente cu reprezentanți ai Camerei de Comerț din București și ai Asociației Marilor Rețele Comerciale din România, precum și cu oficiali și oameni de afaceri din Timișoara, inclusiv Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest, pentru a explora oportunități de colaborare.

Un pas semnificativ pentru relațiile bilaterale

În cadrul evenimentului, Excelența Sa Assad José Jater Peña, ambasadorul agreat al Republicii Columbia, a subliniat importanța acestui moment pentru ambele țări, reafirmând legătura de prietenie pe care România și Columbia au cultivat-o de-a lungul timpului.

„Cu România am avut o relație foarte bună de-a lungul multor ani. Suntem țări prietene, țări care, din punct de vedere diplomatic, mereu s-au sprijinit reciproc. Totuși, în ceea ce privește comerțul și investițiile, nu am progresat foarte mult în ultimii ani. De aceea considerăm că aceasta este o oportunitate foarte bună pentru a impulsiona aceste relații comerciale, culturale, de investiții și în toate aspectele cu România”, a declarat Excelența Sa Assad José Jater Peña

La Timișoara există două consulate generale, ale Germaniei și Serbiei, și 15 consulate onorifice ale: Austriei, Belgiei, Beninului, Bulgariei, Cehiei, Columbiei, Coreei de Sud, Italiei, Macedoniei de Nord, Mexicului, Olandei, Peru, Republicii Moldova, Spaniei și Ungariei.

Prezent la ceremonia de deschidere a Consulatului Onorific al Columbiei, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a subliniat importanța pe care reprezentanțele diplomatice o au pentru dezvoltarea orașului.

„Pentru Timișoara, acești consuli onorifici joacă un rol important, din mai multe puncte de vedere. În primul rând, joacă un rol economic, relațiile economice sunt întărite de fiecare consul onorific și ăsta este și motivul de ce, de obicei aceștia sunt oameni de afaceri, dar joacă și un rol de a ne întări identitatea noastră ca un oraș multicultural, un oraș multinlingual. Este al treilea consulat onorific, de fapt al patrulea, cred că,
dacă am numărăt bine, unde se vorbește limba spaniolă. Avem Peru, Mexic, Spania și acum și Columbia, deci patru consuli cu limba spaniolă. Dar întărește și crezul nostru că putem să supraviețuim ca și economie, dar inclusiv ca o comunitatate multiculturală. doar într-un context internațional”
, a spus Dominic Fritz, primarul Timișoarei.

Deschiderea Consulatului Onorific al Columbiei la Timișoara este doar primul pas într-un plan mai amplu de consolidare a relațiilor dintre România și Columbia. Ambasadorul Jater a anunțat, de asemenea, redeschiderea Ambasadei Columbiei la București.

Columbia, în calitate de stat membru al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), își propune să colaboreze cu România, care se află în procesul de aderare la această organizație. Cele două țări împărtășesc interese comune în ceea ce privește schimburile comerciale, economice și culturale. România, ca membră a Uniunii Europene, poate beneficia de acordul de liber schimb între Columbia și Uniune, facilitând astfel o colaborare economică mai profundă.

Columbia a avut parteneri tradiționali timp de mulți ani, care sunt în continuare foarte importanți pentru noi. Totuși, dorim să ne extindem relațiile, iar România, fiind un partener de încredere, reprezintă o oportunitate excelentă pentru noi. În plus, există multe teme comune care ne apropie, precum procesul de aderare la OCDE și schimbul de experiențe în acest sens”, a adăugat Excelența Sa, Ambasadorul Excelenței Sale Assad José Jater Peña.

Acest nou capitol al cooperării columbiano-române vine să confirme importanța schimburilor culturale, economice și diplomatice între cele două națiuni. Timișoara devine astfel un punct de referință pentru dezvoltarea relațiilor dintre Columbia și România.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *