Prânzul sau cina, acasă la producătorii agricoli. Un nou concept turistic în Timiș.

După mai multe activități de informare organizate în ultimii doi ani în colaborare cu Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Timiș și primari din județ, Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în județul Timiș anunță deschiderea unui nou Punct Gastronomic Local în localitatea Sânandrei, Timiș.

Începând din 23 august puteți să vă bucurați, în tihna adierii vântului și confortul unei grădini roditoare cu legume gustoase, de un prânz sau o cină pregătite cu produse locale, pe strada Gloriei nr. 21 din Sânandrei! 

Aici a fost deschis un Punct Gastronomic Local (PGL) unde grupuri de cel mult 12 persoane vor putea lua masa, pentru început, în zilele de marți și joi, la prânz sau seara cu produse din gospodăria gazdelor. Realizat în jurul serei de legume, al mierii, dar si a legumelor crescute în câmp, punctul gastronomic local va oferi oaspeților posibilitatea de a gusta preparate precum zacuscă sau ulei de dovleac pe pâine cu maia, coaptă în cuptorul cu lemne, supă de roșii sau dovleac copt, plăcintă cu prune sau magiun presărat cu miere și nuci.

Primele mese vor fi servite de gazde începând cu 23 august, doar pe baza unei programări la telefon 0726 607 450 , sau e-mail: florincozma@yahoo.com.

Un concept turistic foarte actual, punctele gastronomice locale promoveză tradițiile gastronomice rurale într-un mod organizat și sigur și sunt bucătării particulare din spațiul unor ferme sau exploatații familiale, care servesc unui număr de maxim 12 turiști rețete specifice zonei.

Astfel, în prezent, în județul Timiș funcționează două puncte gastronomice locale, în localitățile Sânandrei și VV Delamarina, un al treilea – în comuna Margina – fiind în etapa de înființare.  

În România sunt deschise în prezent peste 110 puncte gastronomice locale, cele mai multe aflându-se în județele Tulcea, Brașov și în Maramureș.

Cu scopul de a facilita deschiderea unor astfel de locații benefice pentru dezvoltarea fermierilor, a micilor producători, dar și a destinațiilor în care aceștia lucrează, Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului (APDT) în județul Timiș a organizat în ultimii doi ani, cu sprijinul primăriilor din județ, mai multe întâlniri între specialiștii Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Timiș – instituție responsabilă pentru certificarea PGL – și  locuitori din comunele Tomești, Fârdea, Jimbolia și Otelec și împrejurimile lor.

Legislația privind Punctele Gastronomice Locale a fost inițiată de Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 în anul 2016.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *