Portret Vertical – Fackelmann, al cincilea episod al seriei „Portret vertical – arhitecți în memoria orașului”, la Cinema Timiș

Ordinul Arhitecților din România, Filiala Teritorială Timiș (OAR Timișvă invită la Cinema Timiș, joi, 11 iulie, de la ora 18:00, să vizionați filmul ”Fackelmann”. 
 
Al cincilea episod al seriei „Portret vertical – arhitecți în memoria orașului” îl are ca protagonist pe arhitectul Hans Fackelmann.

Această serie documentară se concentrează pe viețile și lucrările unor arhitecți importanți care au contribuit semnificativ la dezvoltarea urbană și la transformarea peisajului arhitectural al orașelor.
 
Știați că există un proiect rămas neconstruit ce poartă semnătura lui Fackelmann și care așteaptă un vizionar pentru a fi realizat?

Știați că Hans Fackelmann a realizat o propunere pentru Centrul Civic al Bucureștiului? Cum a reușit oare un șvab bănățean să construiască, în plin comunism, două dintre cele mai frumoase biserici din România? În al cincilea episod al seriei Portret Vertical, puteți afla aceste lucruri și multe altele despre viața și opera sa.

Îmi face plăcere să rup din cosmos o bucată de spațiu, pe care s-o modelez conform necesităților funcțiunii…“, spunea Hans Fackelmann, arhitect de orientare funcționalistă, care evoluează, în mult prea scurta sa carieră, dinspre minimalismul modernist al „Stilului Internațional” către o sinteză proprie, expresionistă, adevărată fuziune a artelor, în colaborare cu artiști plastici precum în cazul extraordinarelor biserici din Orșova sau Dumbrăvița


 
Proiecția va fi urmată de o discuție cu arhitecții Gabriel Almăjan, Cristian Blidariu și Vlad Gaivoronschi.
 
„Portret vertical – arhitecți în memoria orașului” este o serie de filme documentare prin care sunteți invitați să faceți o incursiune inedită și captivantă în istoria construită a Timișoarei, rememorând contribuția unora din cei mai valoroși arhitecți ai săi: Mihai Botescu, Vasile Oprișan, Radu Radoslav, Silvia și Radu Grumeza și Hans Fackelmann.
 
Seria de filme documentare este inițiată de Ordinul Arhitecților din România, Filiala Teritorială Timiș, sub coordonarea arhitectelor Oana-Sofia Sârbu și Georgiana Adelina Ghiura și a regizorului Grațian Gâldău și este prezentată în colaborare cu Cinema Timiș.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *