PODCAST|Tribul Artistic apropie tinerii de muzică, printr-un proiect de educație digitală
Un naist flancat de un chitarist și un contrabasist, aparate de filmat, reflectoare, microfoane și cabluri, într-un cadru cochet, cu tablouri pe pereți, înfățișând personaje arhaice, unele cântând și ele, cu ajutorul instrumentelor. Ne aflăm în Piața Unirii, chiar lângă Muzeul de Artă, într-o clădire istorică, ce ar avea să ne spună, dacă ar prinde glas, multe povești. Cea mai recentă, însă, e cea a unei lecții muzicale, transpusă în imagini și sunet, prin intermediul Asociației Tribul Artistic din Timișoara, care a gândit proiectul de educație digitală Pavilion Muzical – lecții muzicale în clasă și acasă.
Subiectul este tratat pe larg și în Podcastul Best of Timișoara

Prin intermediul acestui proiect, elevii ciclului gimnazial sunt invitați să descopere o platformă prietenoasă dedicată cunoașterii tainelor muzicii. Pavilion Muzical adresează în mod direct nevoia de îmbunătățire a educației muzicale și dorește să ofere astfel sprijinul și contextul pentru educarea tinerilor cu unul sau ambii părinți plecați în străinătate, lipsiți poate de resursele necesare, precum și a elevilor din clasele de gimnaziu care și-ar dori să poată cunoaște mai temeinic această artă.
Instrumente, ritmuri, note sau genuri muzicale vor ajunge să capete sens cu ajutorul formațiilor Cobzality, PlaCello, Seven’s TM Show Band, Dincolo de ziduri, a muzicienilor Raluca Ilovan, Răzvan Poptean, Rareș Sângeorzan, Andrei Gologan, Roxana Circiu, Steffen Schlandt, Mădălin Luca, Vălungan Remus, Panici Rădoie, Johnny Kui, Ana Kui, DJ K-lu & MC Woodie și a directorului artistic al proiectului, Vlad Popescu.
Noi am făcut un studiu referitor la preferințele publicului și dorim să contribuim activ la regenerarea lui. În sensul că vedem că în Timișoara este un public predominant de rock, cred că ar fi foare interesant să îl mixăm cu muzică clasică sau cu folclor și să aducem publicul de rock să asculte muzică clasică, adică, să-l diversificăm. Așa se numește procesul, de diversificare a publicului.
Ovidiu Florian Andriș – Președintele Asociației Tribul Artistic
Lunile ianuarie și februarie vor fi dedicate înregistrării videoclipurilor educaționale cu artiștii menționați, urmând ca din luna martie acestea să fie ușor de accesat platforma de învățare digitală www.pavilionmuzical.ro care își propune pe termen lung să devină un centru de resurse pentru profesorii de muzică, dar și pentru cei interesați să descopere muzica.
Adițional nevoii de învățare mediată de tehnologie, profesorii vor juca și ei un rol activ în proiect – vor pregăti alături de membrii echipei conținuturile video-urilor și vor fi invitați să propună constant alternative de predare a muzicii.
Structura videoclipurilor educative a fost gândită pentru a fi cât mai prietenoasă cu elevii și va avea atât o componentă practică, cât și una teoretică. Va fi prezentat câte un instrument, apoi se va face trecerea spre minutul de teorie, urmat fiind de prezentarea muzicală, ca în final artiștii să fie intervievați de copii din clasele V-VIII. De asemenea, minutul jocului pentru acasă nu va lipsi nici din cadrul acestui proiect.

În fiecare episod o să avem câte un copil de gimnaziu, care o să vină să intervieveze artiștii din acel episod. Și cum va funcționa asta? De exemplu, astăzi a venit o fetiță de la Liceul „Loga“, de clasa a V-a. Ea a primit un video cu Mădălin Luca, de la noi, care interpretează naiul în forma FolclorTronic. Fata a urmărit acel videoclip și i-am cerut să scrie zece întrebări la care s-a gândit ea, urmărind piesa. Ne-a trimis întrebările, sunt foarte bucuros, au reieșit niște întrebări foarte interesante. De exemplu, dacă Mădălin ar susține crearea unei școli de muzică unde să se încurajeze stilurile proprii ale copiilor. Adică, fiecare copil să creeze muzică în stilul lui propriu, ceea ce mi se pare extraordinar. Și fiecare episod va fi reprezentat de o altă școală din Timișoara sau de lângă. De exemplu, în episodul următor vom avea un elev din Giroc, de la școală, iar ultimul episod, episodul nouă va fi o compilație a tuturor celor opt episoade, cu momente muzicale din fiecare episod, pe care le vom intercala cu mesaje ale unor persoane publice din România, care vor trimite înregistrări video în care vor susține educația muzicală în școli și muzica în general. Vor spune poate o poveste, un mesaj pentru copii, în acest fel încheindu-se tot proiectul nostru.
Vlad Popescu – directorul artistic al proiectului Pavilion Muzical – lecții muzicale în clasă și acasă.
Ultimul punct al proiectului care va susține dezvoltarea educației muzicale calitative ce presupune derularea unei campanii printr-o caravană muzicală, în tot județul Timiș, ca cei mici să beneficieze în întreg ansamblul de tot ceea ce muzica poate oferi. Mai multe informații despre caravana muzicală vor fi comunicate în curând.
Proiectul este derulat de Tribul Artistic și finanțat prin programul „În stare de bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile. Un alt sponsor în cadrul proiectului este Fundația Alber.
Tribul Artistic dezvoltă și promovează manifestări cultural-artistice prin organizarea de evenimente independente sau în parteneriat cu alte asociații, implementate la nivel local și național. Printre proiectele de referință ale asociației, enumerăm: Romanian Chamber Orchestra (reunește, sub bagheta maestrului Cristian Măcelaru, 21 de muzicieni români care fac performanță atât în țară, cât și în unele dintre cele mai importante orchestre ale lumii), Eufonia Festival (cel mai important festival de muzică clasică de cameră din vestul României), PAVILION (un proiect de educație muzicală dedicat tinerilor și copiilor).
Descoperă mai multe la Best of Timisoara
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!