Piața Unirii prinde și mai multă culoare. Au fost date jos schelele de pe Casa Lazarovits, iar clădirea arată spectaculos

Cromatica Cetății a devenit și mai puternică, după ce fațada renovată a Casei Lazarovits a fost scoasă la lumină. Lucrările continuă, după aproape un an de la începerea lor, dar schelele au înlăturate, iar clădirea monument istoric este ca o rază de soare ce strălucește puternic, între Palatul Salomon Brück și Casa „La Elefant”.

Lucrările de refacere a fațadei, finanțate integral de proprietarii clădirii, au însemnat o provocare pentru cei care le-au realizat.

„Clădirea are aproape 200 metri lineari de brâie, profile, coloane, însumând peste 1 kilometru de muchii. Toate profilaturile au fost realizate în manieră tradițională, „trase” manual, cu șabloane făcute pentru fiecare profil în parte, fiecare având o formă distinctă. Materialele folosite sunt din gama celor speciale, pentru restaurări”

ing. Mihai Gosta

Situată la adresa Piața Unirii nr. 2, casa a fost menționată pentru prima dată în 1752. Avea parter și etaj și aparținea maistrului sticlar Mathias Simon. În 1828, proprietar era Lazar Lazarovits (Lazăr Lazarovici).

În perioada interbelică, imobilul a fost supraetajat cu încă două niveluri și un pod. Deși zidăria inițială a fost menținută, în acea perioadă i-a fost aplicată o fațadă de vilă modernă interbelică, care nu se potrivea în ansamblul pieței. În consecință, fațada a fost remodelată de Șerban Sturza în 1983, în stil eclectic istoricist cu elemente de arhitectură clasică și barocă. În curtea interioară sunt vizibile diferențele între cele două faze de construcție. În prezent clădirea găzuiește spații comerciale la parter și locuințe la etajele superioare.


Descoperă mai multe la Best of Timisoara

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *