Peste 3000 de timișoreni implicați în 140 de activități inovatoare, în cadrul a 5 inițiative comunitare

Pentru a răspunde provocărilor locale din domeniile educație şi protejarea mediului, 5 inițiative comunitare mobilizate de Fundația Comunitară Timişoara s-au concretizat, în mai puțin de 9 luni, în sute de acțiuni de voluntariat de care au beneficiat direct mii de timişoreni, printr-un program coordonat la nivel naţional de Federația Fundațiile Comunitare din România și finanțat de Lidl România.

Fundația Comunitară Timişoara anunță finalizarea cu succes a 5 inițiative comunitare prin care s-au implementat soluții civice creative la provocări locale în domeniile educaţie şi protejarea mediului în Timişoara. Inițiativele au beneficiat de mentorare din partea Fundației Comunitare și de microgranturi nerambursabile în valoare de 245.000 de lei din partea Lidl România. Ediţia a patra a programului „Fondului pentru un viitor mai bun în comunități” s-a desfășurat simultan în Timişoara și în alte patru orașe din țară.

Cele două direcții strategice ale programului implementat la Timişoara, educație și protejarea mediului, au însemnat peste 140 de activități inovatoare și variate pentru comunitatea timişoreană, în care au fost implicați sute de voluntari. Iniţiativele locale susţinute prin program au avut următoarele rezultate:

  • Proiectul „Capitala în Curtea TA”, propus de Asociaţia Culturală Diogene, a însemnat o serie de 16 evenimente culturale şi de socializare pentru ca 4 micro-comunități locale din cartiere să regândească curțile lor ca spații care le asigură starea de bine.

  • building.a.home”, o inițiativă pilot de locuire socială și incluzivă dezvoltată de Asociația Centrul Cultural Plai, alături de UnLoc/ Fundația de Abilitare Speranța, a transformat containere maritime, scoase din uz, în mici locuințe modulare. Totodată, au avut loc și 12 ateliere şi activităţi comunitare.

  • Superhumans România – Psihoeducație pentru Timişoara” a adus în atenția comunității timișorene subiectul sănătății mintale, prin peste 20 de evenimente şi întâlniri cu specialişti și 5 intervenții artistice de amenajare a unor spații de bine, în şcoli şi alte instituţii.

  • Arta în comunitate”, un proiect implementat de Uniunea Artiștilor Plastici, Filiala Timișoara, a adus arta mai aproape de comunitate, prin peste 48 de evenimente: întâlniri cu artiști, ateliere creative (de actorie, pictură, reciclare şi upcycling, psihologie etc.) și experienţe de mediere culturală.

Fondul pentru un viitor mai bun în comunități”, desfășurat la Timişoara, a venit ca un răspuns la nevoile reale ale comunității din domeniile educație şi protejarea mediului (atât a celui natural, cât şi a celui construit ca infrastructură pentru comunitate), acestea fiind identificate de Fundația Comunitară Timişoara pe parcursul unui dialogcu administrația locală și societatea civilă. În același timp, un alt scop al programului a fost acela de creștere a capacităţii grupurilor și organizațiilor de a adresa mai bine nevoile comunității locale.

„Fondul pentru un viitor mai bun în comunități” a potențat dorința de schimbare în bine și implicare a timişorenilor. Ne bucurăm foarte tare că am putut să sprijinim soluții civice noi și relevante – evenimente dedicate promovării psihoeducaţiei, ateliere dedicate artei şi stării de bine, ce au avut loc în aer liber şi în spaţii neconvenţionale, o iniţiativă pilot de locuire socială pentru persoanele aflate în risc, o curte şcolară amenajată cu ajutorul voluntarilor – care au acţionat la firul ierbii şi care pot fi o sursă de inspiraţie şi modele de acţiune şi pentru alţi locuitori cu iniţiativă din oraşul nostru şi nu numai”, spune Daniela Chesaru, Director executiv, Fundația Comunitară Timişoara.

Pentru o relatare detaliată a rezultatelor proiectelor timișorene, dar și pentru a fi la curent cu evoluția programului din ediția a IV-a, se pot accesa website-ul dedicat www.fondulpentruunviitormaibun.ro și pagina națională de social media, cât şi cea locală.

Fundația Comunitară Timișoara aduce împreună donatori, ONG-uri sau grupuri de inițiativă pentru a dezvolta comunități în care să ne simțim ca acasă. Construim mecanisme de donație, fonduri de finanțare sau incubatoare de idei pentru oraș. În 6 ani de activitate, am adunat fonduri de la companii și donatori individuali și am finanțat peste 200 de proiecte din Timișoara și regiune. Pentru mai multe detalii, vizitați www.fctm.ro

Federația Fundațiile Comunitare din România a fost fondată în 2012 și are rolul de a reprezenta la nivel naţional interesele fundaţiilor comunitare din România care contribuie la construirea unor comunități conștiente, generoase, incluzive și durabile. Federația susține 18 fundații comunitare însumând peste 7000 de proiecte și 51 de milioane de lei în investiții comunitare. În prezent, Fundațiile Comunitare derulează programe în 29 din cele 41 de județe din România și rețeaua este în continuă creștere.

Lidl, parte a grupului Schwarz, cu sediul central în Neckarsulm, este una dintre companiile de top de pe piața de retail alimentar din Germania și Europa. Lidl operează în prezent peste 12.200 de magazine și peste 220 de centre logistice și depozite în 31 de țări.

Lidl este un smart discounter care le oferă clienților produse cu cel mai bun raport calitate-preț. În spatele serviciilor și operațiunilor din magazine și centrele logistice stau simplitatea și orientarea către eficiență. Design-ul și structura proceselor standardizate sunt asigurate de către Lidl Stiftung, cu sediul central la Neckarsulm. 

În toate domeniile sale de activitate, Lidl este o companie care acționează cu responsabilitate față de oameni, societate și mediu. Pentru Lidl, sustenabilitatea este metoda prin care își îndeplinește, zi de zi, promisiunea cu privire la calitate.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *