Perspectivă duală asupra viitorului orașului în expoziția „OPPOSITE PERSPECTIVES – One Future”

foto: Dana Moica

Expoziția „OPPOSITE PERSPECTIVES – One Future”, organizată de asociația Trib’ Art, și vernisată pe 24 octombrie 2024, la Casa Artelor – Sala Studio Art, a fost primită cu căldură de către publicul timișorean.

foto: Dana Moica

Peste 80 de persoane au participat la vernisaj, publicul fiind dornic să descopere noi viziuni asupra viitorului Timișoarei, expoziția fiind o reflecție asupra responsabilităților fiecăruia într-o lume în continuă transformare.

foto: Dana Moica

Componenta inovatoare a expoziției constă în prezentarea a cinci locuri emblematice pentru Timișoara, recreate cu ajutorul tehnologiei CGI (Computer-Generated Imagery) din două perspective: una utopică, ce imaginează un viitor prosper și echilibrat, și una distopică, ce reflectă un viitor marcat de provocări și riscuri.

foto: Dana Moica

Aceste lucrări propun un dialog vizual intens asupra temelor Mediu/Poluare, Consumerism, Război, Sărăcie și Încălzire Globală – provocări presante ale societății contemporane, care influențează direct viața urbană și identitatea orașului.

Prin aceste reprezentări contrastante, „OPPOSITE PERSPECTIVES – One Future” invită publicul la o reflecție profundă asupra modului în care alegerile individuale și colective modelează orașul.

Artiștii locali Cristina Nagy, Dan Simeon și Flavius Marușca, prin prisma lucrărilor lor, explorează responsabilitatea comună de a contribui la un viitor sustenabil, iar compozițiile muzicale selectate în cadrul unui apel deschis, semnate de Belibov Adrian, Harko David, Joel Benson, Andreșel Adriana-Simona, Bogdan Cotîrță și Melencu George, accentuează impactul vizual al acestor teme.

Expoziția aduce și un omagiu artistei Cristina Renard (1938–2023) cu lucrări care surprind esența citadină a Timișoarei, proiectând amintiri care transcend timpul.

Fiica sa, Renée Renard, oferă fragmente de memorie din cartierul natal, completând amintirile mamei sale și contribuind astfel la o explorare intimă a identității orașului.

Ciprian Chirileanu adaugă o dimensiune critică și reflexivă, invitând vizitatorii să mediteze asupra perspectivelor pe care le pot aduce schimbările sociale și culturale.

„OPPOSITE PERSPECTIVES – One Future” va fi deschisă publicului până pe 14 noiembrie 2024, de miercuri până duminică, între orele 15:00 – 19:00.

Proiectul este organizat de Asociația Trib’Art și beneficiază de sprijinul Municipiului Timișoara, prin Centrul de Proiecte, fiind o inițiativă ce susține producția artistică ca mijloc de conștientizare socială și ecologică.


Descoperă mai multe la Best of Timisoara

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *