Pentru a înțelege mai bine de ce Timișoara se numește și Orașul Florilor, vizitați Muzeul Mühle

Familia Mühle deține o istorie extraordinară și prea puțin cunoscută. Marii florari ai Timișoarei au adus faimă orașului prin activitățile pe care le-au desfășurat și i-au purtat prestigiul prin rozele lor, până la marile curți ale Europei. Au lăsat în urma lor o moștenire importantă, care nu este, din păcate, coagulată într-un singur spațiu în Timișoara, astfel încât povestea familiei Mühle să fie accesibilă publicului larg, pentru a fi citită și înțeleasă de la început până la sfârșit.

Heritage of Timișoara vine în întâmpinarea acestei situații printr-o inițiativă de culegere și punere laolaltă a tuturor informațiilor, documentelor și obiectelor disponibile identificate, care au aparținut sau au o legătură directă cu renumita familie de florari timișoreni.

Vernisată inițial în anul 2020 în cadrul proiectului Heritage of Timișoara: Cetate în cadrul Casei cu iederă, de astăzi Muzeul Mühle sălășluiește la parterul clădirii Romcapital (Bulevardul Mihai Viteazu, nr. 30B) în imediata apropiere a casei familiei din Elisabetin.

O serie de artefacte urbane (clădiri, monumente, amenajări peisagere), care au supraviețuit trecerii timpului, încă mărturisesc istoria celor mai importanți grădinari și peisagiști din Timișoara de odinioară. Prin prisma mai multor documente originale, reproduceri și fotografii actuale, vizitatorii sunt invitați să descopere istoria acestei familii emblematice.

Ilustrațiile contemporane ale lui Andrei Puică întregesc și imaginează Universul Mühle, evidențiind moștenirea pe care îndrăgita familie de grădinari a lăsat-o orașului Timișoara. 

„Muzeul Mühle – o sagă familială este o expoziție-manifest, prin intermediul căreia ne-am propus să prezentăm atât istoria familiei Mühle, cât și moștenirea pe care aceasta a lăsat-o orașului Timișoara. Plecând de la ilustrațiile realizate de Andrei Puică, în cadrul proiectului cultural Heritage of Timișoara, Muzeul Mühle – o sagă familială devine punctul de plecare pentru o călătorie cultural-memorială, care unește diferite artefacte ce păstrează vie moștenirea îndrăgitei familii de grădinari”, spune Mihai Moldovan, coordonatorul proiectului Heritage of Timișoara, aparținând Asociației Prin Banat

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *