Oxigen pentru Timișoara: comunitatea donează și salvează vieți

„În acest moment, mai mult ca niciodată, destinul unui bolnav poate fi schimbat de orice detaliu, contra-cronometru […] Avem nevoie de cât mai multe pulsoximetre și concentratoare de oxigen pe care să le oferim, sub formă de împrumut, pacienților cu Covid-19 care au nevoie de oxigenoterapie și sunt tratați la domiciliu sub supravegherea medicilor de familie” – așa suna mesajul transmis timișorenilor într-un an în care cuvintele „pandemie”, „izolare”, „carantină” s-au auzit mai des ca oricând. Primăria Timișoara, ONG-uri, voluntari și antreprenori își uneau forțele pentru a sprijini spitalele și comunitatea în fața pandemiei de coronavirus, iar apelul lor nu a rămas fără răspuns.

Anonim, 100lei. Anonim, 500lei. Anonim, 20lei – astfel de mesaje curg în continuare pe pagina proiectului Oxigen pentru Timișoara, dând speranță și încredere. 247 de donatori individuali au dat, până acum, o mână de ajutor vitală și au strâns 61.188 lei. 28 companii susțin aceeași cauză și au strâns 1.558.959 lei.

Ce s-a întâmplat cu aceste sume?

S-au cumpărat 145 de concentratoare, 500 de pulsoximetre, instalații de oxigen profesionale și accesoriile necesare pentru tratamentul cu oxigen al pacienților COVID-19. Întreaga listă este aici. Programul se adresează persoanelor infectate cu COVID-19 care au trecut pe la triajul de la Spitalul „Victor Babeș” Timișoara, iar medicii au decis monitorizarea la domiciliu cu ajutorul unui pulsoximetru sau/și concentrator de oxigen. Pot beneficia de sprijinul Oxigen Pentru Timișoara, de asemenea, și pacienții COVID-19 care se externează în momentul îmbunătățirii stării lor de sănătate, dar au nevoie în continuare de oxigenoterapie la domiciliu, pentru facilitarea recuperării. În urma deciziei de externare, pacientul va primi echipamentul (pulsoximetru și/sau concentrator de oxigen) și va fi instruit cum să le folosească. Simultan este anunțat medicul de familie care va continua monitorizarea la domiciliu a stării de sănătate a pacientului

Cum ajung toate acestea la cei care au nevoie de ajutor?

„Dispeceratul preia în platformă solicitările medicilor de familie. Colegii noștri vin aici și primesc un concentrator și dacă, se solicită, și un pulsoximetru”.

Gabriela Teslaru, Direcția de Asistență Socială Timișoara

De la Direcția de Asistență Socială, pulsoximetrele și concentratoarele sunt transportate instituțiilor și persoanelor care au nevoie de ele.

„Îmi amintesc de discuția cu o doamnă care m-a sunat din Austria și care, după ce a făcut o donație pe pagina noastră, dorea să știe dacă mai avem nevoie de ajutor, dacă ne poate ajuta mai mult mobilizând oamenii din orașul în care trăia. Și ca dumneaei au fost foarte, foarte multe persoane cărora le mulțumim pentru sprijin și pentru încurajări”

Daniela Chesaru, Fundația Comunitară Timișoara, coordonatoarea strângerii de fonduri pentru campania „Oxigen pentru Timișoara”.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *