Operatorii culturali din Timișoara în dialog, la atelierele #new Together de la Teatrul Național

Jecza Gallery și Forumul Cultural Austriac au plăcerea de a vă invita la prima expoziție din această toamnă, intitulată „Transforming” a artistei europene Beate Winkler, care poate fi vizitată până în data de 1 octombrie.

Această expoziție este parte din proiectul #newTogether— Arts&Society Dialogue a Forumului Cultural Austriac, împreună cu Jecza Gallery.

Beate Winkler este nu doar o artistă vizuală, ci și autoarea conceptului #new Together, un proiect de artă și dialog social și s-a concretizat într-o serie de ateliere, dezbateri, conferințe, expoziții și proiecții de film privind punctele de convergență și diferențele în parcursul și în evoluția societăților europene și a rolului organizațiilor culturale și sociale publice și independente.

Artista austriacă s-a aflat de mai multe ori la Timișoara pentru a prezenta și implementa programul #new Toghether, în contextul pregătirilor pentru Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, cu scopul de a intensifica dialogul și a colaborarea între actorii culturali locali, pe de o parte, și dintre cei din Austria și România, pe de alta.

Astfel, la Teatrul Național din Timișoara, care s-a alăturat acestui proiect, a avut loc Atelierul #newTogether„Operatorii culturali în interacțiune cu comunitatea locală”, care a pus în dezbatere o serie de teme de interes pentru operatorii culturali locali. Au participat Robert Pienz, directorul Schauspielhaus Salzburg, și Marietheres Mader, consultant artistic Schauspielhaus Salzburg (Austria), Jort Faber, dansator, coregraf, performer, profesor independent (Țările de Jos) și Ada Hausvater, managerul Teatrului Național din Timișoara. Împreună cu participanții, atât în prezentările lor cât și, în a doua parte a atelierului, într-o formulă interactivă, pe grupe de interes, aceștia au analizat modalitățile în care organizațiile culturale – instituții publice, companii independente, ONG-uri din Timișoara, reprezintă un pilon de bază în dezvoltarea urbană și a comunității, precum și rolul și importanța unei agende sociale și, de asemenea, rolul și importanța construirii publicului pentru artele spectacolului.

Beate Winkler își privește arta ca fiind într-un dialog constant și în strânsă relație cu schimbarea. În vremuri de alergare continuă și incertitudine, aceasta alege în mod deliberat materiale „vechi” precum hârtia lucrată manual sau cerneala colorată – resurse testate în timp, materiale care au trecut testul timpului. Astfel, în timpul creației, ea își expune în mod conștient lucrările la procese de schimbare – procese pe care aceasta fie le controlează, fie se află în afara controlului ei. Părți din lucrările ei nu sunt vizibile deoarece fie sunt rulate, ascunse în cărți sau desenate pe spate. În proiectarea lucrărilor sale, aceasta explorează noi posibilități perceptive pe care le pune în mișcare. Prin expunerea lor în spații deschise, aceasta reușește să creeze impresia unor obiecte care plutesc – captând atenția și tânjind spre zbor. Noile forme și imagini care apar din acești cilindri din hârtie creată manual, crează un spațiu pentru asocieri libere, schimbă percepția vizuală și dezvăluie puterea posibilităților. Hârtia albă reprezintă un simbol al inspirației, al unui proces constant de regândire și creație: un impuls pentru societatea noastră de a răspunde într-un mod creativ și deschis situațiilor care anunță schimbarea.

Beate Winkler își propune o interacțiune cu arta ei: vizitatorii sunt invitați să își scrie speranțele privind o nouă coeziune socială pe un mic tablou realizat din hârtie creată manual. Toate aceste dorințe vor fi plasate într-o „Cutie a viitorului” iar mai apoi, vor fi montate pe un zid: zidul viselor pentru un nou ÎMPREUNĂ. Gândurile și reacțiile rezultate din această interacțiune vor fi expuse în „Sala 2” a Teatrului Național Timișoara, în luna Decembrie 2022, parte din FEST-FDR.

Parteneri ai proiectului: EUNIC Romania, Ambasada Regatului Țărilor de Jos, Consulatul onorific al Austriei la Timișoara, Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, Reprezentanța Comisiei Europene în România. Evenimentul este susținut de V.I.C. Productions.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *