Noaptea Cercetătorilor Europeni la Universitatea de Vest din Timișoara, un eveniment care aduce știința mai aproape de societate
Noaptea Cercetătorilor Europeni, un eveniment anual început din 2005, are menirea de a aduce știința mai aproape de societate, de a crește interesul pentru cunoașterea științifică a realităților din mediul înconjurător, precum și de a spori preocupările tinerilor cu privire la activitățile de cercetare, inovare și dezvoltare tehnologică.
Similar anilor anteriori, manifestând un interes continuu față de promovarea științei, Universitatea de Vest din Timișoara derulează o serie de activități specifice în seara zilei de 27 septembrie 2024, cu participarea și implicarea cercetătorilor și a cadrelor didactice din cele 11 facultăți. Activitățile vor avea loc în cele mai reprezentative locații adecvate preocupărilor pentru știință, astfel: la sediul Universității de Vest din Timișoara, în cadrul Institutului de Cercetări Avansate de Mediu (ICAM), la Experimentarium și în Campusul Nokia.
Printre activitățile/atelierele care vor fi organizate în 27 septembrie enumerăm:
Universitatea de Vest din Timișoara, în intervalul 1700-2300, (Bd. V. Pârvan nr. 4):
- Expoziție Network and Data Visualizations
- The Network Game
- Descoperiri arheologice și tehnologii moderne de cercetare
- Atelierul de Robotică, VR și Coder Dojo
- Testarea abilităților motrice
- Aplicații de ArcGIS Online (Story Maps) în turism.
- Experimente chimice: „Sângele fals”; „Ploaia de aur”; „Albastru de timol”; „Semaforul chimic”; „Cerneala invizibilă”; „Tensiunea superficială a laptelui”; „Densitatea zahărului”; „Pasta de dinți a elefanților”.
- Ateliere menite să stimuleze participarea activă a publicului tânăr în activități de învățare și experimentare: „Animale sălbatice: observații pe nevertebrate în rășină sau conservate în uscat”; „Observații la stereomicroscop”;
Institutul de Cercetări Avansate de Mediu (ICAM): în intervalul 1900-2200se vor derula activități specifice pentru Noaptea cercetărilor criminalistice;
Campusul Nokia Timișoara (Bulevardul Republicii 21): în intervalul 1800-2300:
- Psihologie Experimentala: Interacțiune cu eye-tracking și instrumente psihologice computerizate bazate pe măsurarea timpilor de reacție sau inducerea efectelor de priming.
- LEMI – Platformă digitală de evaluare a complexității lingvistice a textelor de literatură pentru copii
- Materiale cartografice tactile pentru nevăzători
- Roboți de tranzacționare și Gamification în business
- Experimente chimice: „Sângele fals”; „Ploaia de aur”; „Albastru de timol”; „Semaforul chimic”; „Cerneala invizibilă”; „Tensiunea superficială a laptelui”; „Densitatea zahărului”; „Pasta de dinți a elefanților”.
- Ateliere menite să stimuleze participarea activă a publicului tânăr în activități de învățare și experimentare: „Interacțiuni ghidate cu animale vii”
- Expozitie VR: Trans-poziționări – 20 de ani de la moartea lui Paul Neagu.
Experimentarium UVT, în intervalul 1900-2200: are loc Concursul de creație grafică (fotografie și desen) cu titlul “Energia verde-soluție pentru viitor”.
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!