Music outside the box | Eufonia Festival – ediție aniversară, la final

Ediția aniversară a Eufonia Festival a adus laolaltă peste 1.500 de prieteni mai vechi și mai noi ai evenimentului.

Succesul incontestabil al celor șapte concerte din cadrul festivalului se datorează profesionalismului și seriozității organizatorilor, prezenței anuale a unor muzicieni consacrați ai marilor scene ale lumii, dar și implicării din acest an a Filarmonicii Banatul din Timișoara.

Music Outside the Box a însemnat o serie de premiere, de la introducerea unei secțiuni dedicate muzicii baroce până la aranjamente muzicale speciale, precum compoziția lui Modest Mussorgsky, Tablouri dintr-o expoziție – Remake, în varianta lui Yaron Gottfried pentru ansamblu de muzică de cameră și trio de jazz, interpretare aplaudată minute în șir de 500 de spectatori ridicați în picioare la concertul aniversar din 18 septembrie, de la Sala Capitol.

Prezența la Eufonia Festival a celor 14 artiști de renume internațional din Statele Unite ale Americii, Germania, Rusia, Turcia, Slovenia, Polonia, Norvegia, Rusia, Austria și România, au confirmat, și de această dată, înalta calitate și varietatea pentru care festivalul este renumit. De asemenea, aprecierea evenimentului vine și din faptul că participanții la cursurile de măiestrie interpretativă nu doar că sunt pregătiți de muzicieni excepționali, dar și din faptul că studenții participă la cursurile muzicoterapeutului Angelica Postu, care, în prezent, profesează la Spitalul Universitar de Psihiatrie Charité din Berlin. O disciplină atât de importantă și apreciată peste hotare, muzicoterapia câștigă tot mai mult teren și în România. Astfel, muzicienii sunt pregătiți și consiliați în procesul de protejare a sănătății emoționale, prin  înțelegerea și gestionarea  emoțiilor, a prezentării pe scenă, dar și a temerilor legate de carieră.

Music Outside the Box a fost o ediție structurată pe două capitole: Eufonia Baroque Academy și Eufonia Masterclasses.

În cadrul primei secțiuni, dedicate muzicii baroce, au fost organizate trei concerte în spații unice din punct de vedere al semnificației pe care o au pentru festival, dar și din perspectiva acusticii și arhitecturii locului: Biserica din Ofsenița, Sinagoga din Cetate, Bastionul Maria Theresia. Invitatul special al primei săptămâni a fost Bernhard Fork, concertmaistru de peste 20 de ani al Academiei de Muzică Veche din Berlin. Alături de el, talentatul clavecinist austriac Andreas Stöger.

Cea de a doua secțiune – Eufonia Masterclasses, a reunit un număr record pe participanți înscriși la cursurile de măiestrie interpretativă, aproximativ 80. În cadrul acestei a doua părți a Eufonia Festival au fost organizate patru concerte, desfășurate în Centrul Reformat Noul Mileniu, Bastionul Maria Theresia, Sala Orpheum a Facultății de Muzică și Teatru din Timișoara și Sala Capitol a Filarmonicii Banatul, gazda concertului aniversar.

Parte a ediției aniversare a Eufonia Festival – Music outside the box, a fost și un flashmob cu ansamblu de corn, în Piețele Libertății și Unirii, la care s-au oprit peste 100 de trecători ca să îi asculte pe Johannes Lamotke, cornist al Berliner Philharmoniker, una dintre cele mai remunite orchestre ale lumii, Daniela Onițiu și Cosmin Cobasa – membrii ai Orchestrei simfonice a Filarmonicii Banatul din Timișoara, Cosmin Chifan – membru al Operei Naționale Române din Timișoara și Cosmin Elisei – membru al Filarmonicii din Brașov.

Odată cu această ediție aniversară s-au rememorat clipele frumoase de la edițiile anterioare, în cadrul unei expoziții foto ce a ilustrat cei cinci ani de Eufonia Festival.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *