Marele cineast maghiar Miklós Jancsó, omagiat la Festivalul Ceau, Cinema! de la Timișoara

Marele cineast maghiar Miklós Jancsó va fi omagiat printr-o retrospectivă de trei filme la a noua ediţie a Festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc în perioada 14-17 iulie la Timişoara. Programul este organizat cu sprijinul Institutului Liszt – Centrul Cultural Maghiar din București.

Spectatorii vor avea şansa să vadă, în versiuni restaurate de Arhiva Maghiară de Film, trei dintre cele mai cunoscute lungmetraje ale lui Miklós Jancsó: “Confruntarea” (1969), “Psalmul roşu” (1972) şi “Electra, dragostea mea” (1974). Ele alcătuiesc o trilogie informală de “balete cinematografice politice”.

Secvență din filmul „Confruntarea”

“În 2021, s-au împlinit 100 de ani de la naşterea lui Miklós Jancsó, unul dintre cei mai importanţi şi mai fascinanţi regizori maghiari. Din cauza restricţiilor legate de pandemie, nu l-am putut omagia atunci. Aşa că organizăm retrospectiva în acest an. Recunoscut pentru cinema-ul său politic, Miklós Jancsó ni s-a părut o alegere firească pentru o ediţie pe care ne-o dorim să fie un impuls la reflecţie faţă de crizele care ne înconjoară. Suntem convinşi că cinefilii vor avea parte de o experienţă cinematografică unică, datorită formei singulare a celor trei filme. Ne bucurăm că Centrul Cultural Maghiar ne sprijină cu acest program, care este începutul unei colaborări de durată”, spun organizatorii Festivalului Ceau, Cinema!

Miklós Jancsó (1921-2014) este autorul unui cinema foarte personal, care are o predilecţie pentru planurile-secvenţă şi a cărui constantă tematică este meditaţia asupra istoriei şi a puterii din perspectiva unui comunist dezamăgit de ideologia în care a crezut cândva. Regizorul maghiar a fost prezent de şase ori în competiţia Festivalului de la Cannes şi de trei ori în competiţia Festivalului de la Veneţia.

Miklós Jancsó

“Jancsó Miklós este unul dintre cei mai importanți inovatori ai formei cinematografice pe plan mondial, o personalitate marcantă a istoriei filmului maghiar. Filmele sale realizate în anii 1960 sunt reprezentative pentru „școala maghiară”. În 1979 Jancsó Miklós a primit la Cannes Premiul pentru întreaga carieră, iar în 1990 a fost distins cu același premiu la Festivalul de Film de la Veneția, apoi în 1994 la Festivalul de Film de Lungmetraj din Ungaria (Filmszemle). Cu ocazia centenarului Jancsó, Institutul Național de Film din Ungaria a realizat un videoclip intitulat „Hommage á Jancsó Miklós”, care reunește cele mai cunoscute scene din șapte filme realizate de Jancsó, fiind considerate cele mai reprezentative creații ale sale. Din aceste șapte filme, trei sunt prezentate acum în cadrul Ceau, Cinema!”, afirmă Kósa András László, directorul Institutului Liszt.

Confruntarea” (“The Confrontation”/”Fényes szelek”, 1969) este primul film color al lui Miklós Jancsó. Plasat în 1947, când Partidul Comunist tocmai a luat puterea în Ungaria, filmul urmăreşte o dezbatere, care riscă să escaladeze în bătaie, între un grup de studenţi comunişti şi un grup de studenţi de la un seminar catolic.

Plasat în anii 1890 în câmpiile ungare, “Psalmul roşu” (“Red Psalm”/”Még kér a nép”, 1972) se concentrează în jurul unei revolte a ţăranilor, reprimată cu duritate. Filmul i-a adus lui Miklós Jancsó premiul de regie la Cannes.

Secvență din filmul „Psalmul Roșu”

Selectat de asemenea în competiţia de la Cannes, “Electra, dragostea mea” (“Electra, My Love”/”Szerelmem, Elektra”, 1974) o are ca protagonistă pe Electra care, la mai mulţi ani de la moartea tatălui său, regele Agamemnon, încă îl urăşte pe cel care a conspirat cu mama sa să îl ucidă.

Secvență din filmul „Electra, dragostea mea”

Până la începerea ediţiei a noua, Ceau, Cinema! continuă seria de proiecţii warm-up.

Miercuri, 18 mai, de la ora 20.00, va putea fi văzută animaţia “Unde este Anne Frank?” (2021, r. Ari Folman), selectată anul trecut la Festivalul de la Cannes şi distribuită în România de Independenţa Film.

Evenimentul va fi continuat de alte trei proiecţii speciale – două în iunie şi una la început în iulie – ca parte a avanpremierelor ediţiei din acest an a festivalului, care au ca scopuri reanimarea noului cinematograf Victoria din cartierul Elisabetin din Timişoara, proaspăt reabilitat, şi activarea comunităţii de cinefili.

Mai multe informaţii pot fi găsite pe site-ul festivalului, www.ceaucinema.ro.

Ceau, Cinema! este un festival dedicat filmului european, organizat de Asociaţia Pelicula Culturală şi Asociaţia Marele Ecran.

Finanţat de Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte

Sponsor principal: Groupama Asigurări

Sponsori: Conceptual Lab by Theo Nissim, HELLA, Porsche Timişoara, Tazz

Parteneri culturali principali: Centrul Cultural German din Timişoara, Institutul Polonez Bucureşti, Forumul Cultural Austriac Bucureşti, Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar București, Institutul Francez din Timișoara, Centrul Ceh Bucureşti

Parteneri: Cinema Victoria, InLight Center, Fundaţia Cartea Călătoare, Asociaţia Ceva de Spus, Asociaţia Cetăţean de Traian, Ibis Timisoara City Center, Faber, Muzeul Naţional al Banatului, Animest, Consulatul Germaniei la Timişoara, Asociaţia Culturală Cinemazero, Timişoara la cutie, Casa Artelor – Direcţia Judeţeană pentru Cultură Timiş, Claudia Roşu, Balamuc – loc de joacă ş-altele, Auăleu, iaBilet, Hostel Cornel

Parteneri media: Kiss FM, All about Romanian Cinema (AaRC), Ziarul Metropolis.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *