La 18 ani, pe scena Teatrului Maghiar de Stat Csiky Gergely din Timișoara

Sarolta Vass are 18 ani, este cea mai tânără actriță a Teatrului Maghiar de Stat Csiky Gergely din Timișoara și, probabil, cea mai tânără actriță angajată a unui teatru timișorean.

Miercuri, 16 februarie 2022, de la ora 19, ea va debuta pe scena Teatrului Maghiar într-unul dintre cele mai captivante spectacole ale stagiunii: ”La comun”, în rolul Freja, un personaj a cărui vârstă e aproape de cea a actriței.

Așa se face că, în acest moment, trupa Teatrului Maghiar din Timișoara are cea mai tânără și cea mai vârstnică actriță în rol principal: Vass Sarolta (18 ani) în rolul adolescentei din spectacolul ”La comun” și venerabila actriță Fall Ilona (82 de ani) în rolul Regina, în spectacolul ”Ultima mutare”.

Născută la Timișoara, Sarolta Vass a absolvit, la doar 17 ani, Colegiul Național de Artă ”Ion Vidu”, unde a studiat flaut și interpretare vocală și a cucerit numeroase premii în competiții muzicale.

Talentată, ambițioasă, cu o disciplină interioară câștigată în anii de studii muzicale începute la 5 ani, Sarolta Vass deține și recordul de a fi văzut, ca spectator, absolut toate spectacolele produse de Teatrul Maghiar din Timișoara, în ultimii 10 ani, de a fi crescut în teatru. Debutul ei absolut într-un spectacol de teatru a avut loc în 2019, în ”Dr. Faustus” theater- concert de Kocsárdi Levente, producție a companiei independente Arte- Factum.

”La comun”, spectacolul regizorului Radu Nica, pe un text scris de Thomas Vintenberg și Mogens Rukov, propune o dezbatere despre proprietate și familie în societatea de astăzi, pornind de la cazul adevărat al unui grup de intelectuali care decid în 1975 să trăiască împreună într-o comună, având drepturi și obligații egale.

Erick și Anna formează un cuplu stabil și decid să încerce un experiment al traiului la comun cu alte cinci persoane cu aceleași convingeri ideologice.

În familia lărgită se petrece o criză în momentul în care Erick se îndrăgostește de o altă femeie, punând sub semnul întrebării conceptele de proprietate, solidaritate, cuplu sau familie.

Din distribuție fac parte actorii Bandi András Zsolt, Éder Enikő, Kocsárdi Levente, Aszalos Géza, Borbély B. Emília, Tar Mónika, Vadász Bernadett, Molnár Bence și Vass Sarolta. Scenografia este creată de Ioana Popescu.

„Beneficiile traiului în comun sunt multe și ne lipsesc extrem de acut în zilele noastre, când suntem atât de însingurați, de alienați, însă reversul medaliei nu e defel de neglijat – relațiile interpersonale, mai ales în familie, se scurtcircuitează, iar rezultatele sunt imprevizibile și adesea traumatizante. La comun e, așadar, un bun stimul pentru reflecție asupra problemelor familiei în secolul al XXI-lea și a crizei societății de azi”, consideră regizorul Radu-Alexandru Nica .

Spectacolul ”La comun” este interzis spectatorilor cu vârste sub 14 ani. Reprezentația care se va juca în Sala Mare a Teatrului Maghiar, miercuri, 16 februarie, 2022, este sold out! Toate spectacolele Teatrului Maghiar din Timișoara sunt traduse în limba română.

Imagini din repetiție, foto: TMT

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *