Județul Timiș este… DINAMIC

Demersul de realizare a brandului turistic al județului Timiș, initiat de Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în județul Timiș, a intrat în faza valorificării rezultatelor obținute în cadrul auditului de brand și, implicit, a consultărilor publice privind identitatea brandului și imaginea acestuia. Dacă într-o primă fază au fost chestionați primarii din județul Timiș, stakeholderi, agentii de turism, cadre universitare și creatori de opinie din Timișoara și Timiș, următorul pas l-a reprezentat chestionarea managerilor principalelor agenții de incoming din România. Cele mai multe dintre ele, cum ar fi: Karpaten Turism, Exact Tours si Top Tours din Bucuresti, Eximtur, Encyclopedia Tours si George Turism din Cluj-Napoca, Bibi Touring din Ploiesti, Rolandia din Iasi, Carpathian Travel Center, Sibiu Reisen si Tioc Natur – und Studienreisen din Sibiu operează anual și destinația Timiș.  

Pentru valorificarea rezultatelor chestionarelor și selectarea elementelor celor mai valoroase pentru construcția viitorului brand, a misiunii, valorilor și vocii brandului, a produselor și serviciilor turistice cele mai bune, analiza punctelor forte și a celor slabe ale destinției, definirea grupurilor-țintă și pozitionarea pe piața internă și cea internaționala, identificarea poveștilor cu încărcătură emoțională ridicată și editarea mesajelor de comunicare de brand a fost constituită o echipă de brand complexă formată din profesori universitari de la facultăți de profil din toate universitățile timișorene, publice și private, reprezentanti ai artiștilor plastici, arhitecților, ghizilor de turism, reprezentanți ai industriei ospitalității timișene și ai agențiilor de turism locale specializate in incoming, reprezentanți ai infocentrelor de turism din județ și organizațiilor nonguvernamentale cu activitate în domeniu, dar și reprezentanți ai Consiliului Județean Timiș, membru al APDT Timiș, inițiator al demersului.

Membrii echipei de brand s-au întâlnit recent în cadrul unei conferințe online, pentru a discuta despre cele mai sus menționate. Au fost prezentate și câteva concluzii actuale privind scenarii de poziționare, considerente privind rolul și puterea culorilor utilizate în branding, misiunea și mesajul brandului, personalitatea, principiile și valorile acestuia. A fost o discuție deschisă, eficientă și creativă, care a condus la selectarea si filtrarea datelor si elementelor specifice, care vor fi utilizate, pentru pregatirea etapei de design a brandului.

În unanimitate, DINAMIC a fost ales ca atributul care descrie fidel județul Timiș

Rezultatele obținute și concluziile trase în cadrul lucrărilor comisiei, coroborate cu datele obținute din analiza pietelor turistice, a principalilor competitori ai destinației Timiș, a situatiei conjuncturale și trendului turistic internațional, dar și cu datele furnizate de o analiza a valorilor destinației văzute prin prisma unei tehnici de neuromarketing, vor sta la baza procesului de design al brandului și de creație a elementelor vizuale și a stilului acestuia.

Pentru exemplificarea unor decizii luate de Echipa de brand, vom aminti că aceasta a confirmat faptul că: „Cultura, tradițiile și obiceiurile locale, festivaluri și evenimente fac din Timiș o destinație culturală de top”, lucru susținut și de 43,8 % dintre timișenii chestionați și 58,8 % dintre repondenți la nivel național.

Comisia consideră, ca și aproximativ 50 % dintre firmele naționale de incoming, că, printre atuurile turistice ale județului Timiș, se numără: podgoriile, berea, folclorul și gastronomia. În unanimitate, DINAMIC a fost ales ca atributul care descrie fidel județul Timiș. Aceasta este și percepția despre Timiș a majorității agențiilor naționale de incoming.

Cuvintele care definesc cel mai bine județul sunt: cultură și istorie, de asemenea părere susținută de marea majoritate a tuturor celor intervievați în cadrul acestui demers.

La capitolul personalități din Timiș, adevăratul erou al timișenilor este Traian Vuia. Partenerii noștrii din țară au situat pe locul 1 pe Herta Müller, urmată de Ioan Holender și, abia pe locul 3, de Traian Vuia.

Gustul reprezentativ pentru județ este considerat a fi cel al vinurilor și berii locale, urmat de cel al plăcintelor și clătitelor (pe locul 1 în preferintele partenerilor naționali).

La capitolul miros au fost preferați de toți, trandafirii, urmați de liliac și tei.

În ce privește muzica, pe locul 1 a fost ales rock-ul, cu focalizare puternică pe grupul Phoenix, urmată de cea clasică.

Unanimitatea generală a fost la alegerea caracteristicii timișeanului, considerat multicultural și deschis/tolerant (OPEN-MINDED).

Revoluția este de departe simbolul considerat definitoriu pentru întregul Timis

58,8 % dintre partenerii români din turism consideră oferta turistică a județului ca fiind una variată.

Cele mai bune produse turistice sunt considerate a fi: turism cultural, turism gastronomic și viticol, business travel și turism activ și de aventură.

Partenerii din țară au aprecieri și pentru anumite „Circuite turistice & tematice” prin județ.

Cea mai importantă piață turistică internă emitentă de turiști pentru Timiș este considerată în unanimitate a fi cea a capitalei, București.

Cu mari majorități au fost alese și principalele piețe turistice străine, pentru destinația Timiș, în ordine: Germania, Austria și Italia.

Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în județul Timiș a demarat în luna septembrie 2020 procesul de realizare a strategiei de brand turistic al județului Timiș, proces care urmează să se încheie la finalul lunii noiembrie 2020, care va pune la dispoziția destinației noastre un instrument eficient pentru poziționarea clară și cresterea vizibilității Timișului pe piața turistică națională și internațională, selectarea publicului țintă potrivit și a unui stil adecvat de comunicare și promovare, în vederea unei valorificări ridicate a sansei oferite prin alegerea Timisoarei ca și Capitala Europeană a Culturii în 2021/2023.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *