În Timiș, elevii sunt pregătiți să devină ambasadori ai schimbării
Peste 20 de ateliere creative de gătit cu produse care au termen scurt de valabilitate, ateliere de alimentație sănătoasă măsurarea cantității de alimente aruncate în gospodărie, colectarea uleiului alimentar uzat,– toate acestea sunt activități desfășurate în cadrul unui program inovator de promovare a dezvoltării sustenabile desfășurat în județul Timiș
Asociația CRIES- Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare, în parteneriat cu mai multe școli din Timișoara și județul Timiș, au implicat 200 de elevi în activități practice ce urmăresc dezvoltarea unor comportamente sustenabile. Școlile partenere, implicate în proiect: Colegiul Tehnologic I.C. Brătianu, Liceul Tehnologic UCECOM Timișoara, Școala Generală nr.12 Timișoara, Școala Generală Dudeștii Noi și Școala Generală Pietroasa. Dintre elevii implicați, 35% provin de la școli din mediul rural.
Pentru asigurarea obiectivelor de dezvoltare durabilă este necesară o transformare profundă a felului în care gândim și acționăm. Este necesar ca tinerii să devină factori de schimbare pentru sustenabilitate. Ei au nevoie de cunoștințe, aptitudini, valori și atitudini care să le permită să contribuie la dezvoltarea durabilă. De aceea, educația are un rol important de jucat.
„Tinerii trebuie să înțeleagă problemele complexe cu care se confruntă societatea și să fie stimulați pentru identificarea unor soluții creative. Uneori e nevoie să susținem schimbarea unor comportamente de consum ne-sustenabile, fapt ce necesită o intervenție educațională pe termen lung precum și colaborarea susținută dintre educatori, părinți și alți membrii ai comunității. Anul acesta am avut posibilitatea de a lucra cu 200 de elevi, în 5 școli. Am pilotat o serie de activități educaționale, cu un potențial foarte ridicat de a susține problematizarea și acțiunea concretă. Am creat contexte de învățare prin care elevii și membri ai familiilor lor să aibă posibilitatea de a testa comportamente diferite de consum, de a testa produse diferite, de a cunoaște modele noi de afaceri sociale. Provocarea pentru noi este de a asigura continuitate acestor activități și de a identifica resurse pentru creșterea numărului de elevi, școli și familii implicate în acest proces, care este un proces de schimbare socială. De unde și numele programului nostru educațional- Educație pentru schimbare socială”, Mihaela Vețan, președinte asociația CRIES.
Proiectului Educație pentru schimbare socială a fost implementat în perioada septembrie-noiembrie 2021, acesta reprezentând continuarea unor programe educaționale ale asociației CRIES. Proiectul a fost co-finanțat de Consiliul Judeţean Timiş, prin programul „Tim Cultura 2021 – Programul de finanțări pentru cultură și tineret”.
Mai multe informații pot fi obținute la adresa office@cries.ro.
Despre organizator:
Asociația CRIES – Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare este o organizație neguvernamentală, care din 2009 încurajează construirea participativă a unor modele de dezvoltare sustenabilă, consumul responsabil, comerțul echitabil, agricultura susținută de comunitate, economia solidară fiind tematici-cheie. Organizația este implicată în organizarea unor programe naționale și internaționale de formare, ateliere educaționale și schimburi de experiență la care au participat peste 3000 de persoane. Asociația CRIES a contribuit la realizarea mai multor materiale de specialitate, precum Manual pentru promovarea consumului responsabil (ISBN 978-973-0-28411-9), Ghidul pentru evenimente culturale sustenabile (ISBN 978-973-0-28368-6), Ghidul pentru Agricultura Susținută de Comunitate (2016). Organizația este responsabilă pentru implementarea Programului LA PAS, inclus în programul cultural prioritar „Timișoara. Capitală Europeană a Culturii 2023”, program orientat către evidențierea complexității legăturii dintre hrană, cultură și consum durabil.
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!