Holul Casei Tineretului din Timișoara, pus în valoare în „Ora la care nu știam unii de alții”
2 / 2
Proiectul de teatru fizic, nonverbal, intitulat „Ora la care nu știam unii de alții”, a luat naștere dintr-o partitură de acțiuni excepțională creată de renumitul scriitor austriac Peter Handke, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură. Această partitură, puțin cunoscută în România, este asemenea unei partituri muzicale, cu repere speciale care abordează teme existențiale și mitice, precum primejdiile care ne pândesc la fiecare colț de stradă, de la cele mai banale la cele care ne schimbă perspectiva asupra realității, sau cele erotice ascunse în tăcerea sirenelor.
Conceptul dramaturgic al acestui spectacol de teatru fizic pornește de la identificarea analogiei dintre căutările noastre cotidiene, existențiale, artistice și erotice și călătoria de tip odiseic. La fel ca în rătăcirile lui Ulise, fiecare om, indiferent de epoca și spațiul cultural în care trăiește, are propriul său spațiu în care îl caută, conștient sau nu, pe Celălalt. Așadar, dacă întotdeauna există cineva care ne cheamă, ne ademenește, ne ispitește sau ne seduce, asemenea primejdiei sirenelor pe marea tulburată a vieții, atunci există și un drum de întoarcere către un spațiu numai al nostru, în care îl găsim și îl vedem pe Celălalt. Acest spațiu poate fi unul comprimat, unul poetic, unul al întâlnirilor întâmplătoare, dar adesea esențiale. Poate fi un spațiu al utopiei, în care ne întâlnim cu toții, un spațiu care ne smulge din izolare tocmai pentru a-l căuta pe Celălalt.
Spectacolul de teatru fizic „Ora la care nu știam unii de alții” se bazează pe expresia subiectivă și artistică a autorilor, care includ studenți, coregrafi, regizori, dansatori, cântăreți și muzicieni. Prin intermediul acestei partituri de acțiuni, spectacolul explorează multiple concepte spectacologice și oferă o experiență teatrală inovatoare, care îmbină armonios elementele de mișcare, gest, muzică și imagistică, într-un mod nonverbal.
Scenariul original al lui Peter Handke aduce în prim-plan teme profunde și universale, care vorbesc despre căutarea sensului vieții, existența într-o lume plină de pericole și iluzii, dar și despre dorința de conexiune și întâlnire cu ceilalți.
Distribuția:
regie: Florin Vidamski
coregrafie: Viktoriia Medviedieva
asistență: Silvia Török
pregătire muzicală: Aura Twarowska
mișcare scenică: Costa Tovarnisky
coordonator proiect: Alina Mazilu
interpreți:
Carlo Drauschke, student Erasmus+
Roland Engelhardt
Maria Junesch
Nane
Anke Parusel
Ana Tiepac
Specializarea Artele spectacolului – Actorie în limba germană, anul I, din cadrul Facultății de Muzică și Teatru a Universității de Vest din Timișoara, anul universitar 2022-2023
Karina Băncescu
Christopher Oancea Cîtu
Luca Radu Șandor
Alexandru Zaharia
Tobe: Giulia Szuromi
Liceul de Artă „Ion Vidu“ Timișoara
Maya Morun
Colegiul Național Bănățean
Diana Katharina
Lara Mazilu
Luca Graziano Marcu
cu participarea mezzosopranei Aura Twarowska
acompaniament: Roxana Ardeleanu
Pian Sculptură Linda Saskia Menczel
Retro J: Jacqueline Kohl, Lucas Kohl
percuție: Oleksandr Solokha
producție tehnică și spațiu: Fundația Județeană pentru Tineret Timiș / Casa Tineretului Timișoara
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!