Gurmanzi, pregătiți-vă! Evenimentele de cultură gastronomică Banat Brunch reîncep în Timiș

Brunch, fruștuc sau doar gustare. Nu contează cum le spuneți! Experiențele complexe, care adună în jurul aromelor locale prieteni și povești, reîncep în județul Timiș din luna iunie.

Proiectul Banat Brunch, demarat în urmă cu doi ani în regiune, își propune dezvoltarea și promovarea turismului rural, a tradițiilor și culturii bănățene prin intermediul gastronomiei.

„Evenimentele organizate în cadrul proiectului ne permit să prezentăm satele unor vizitatori urmărind ca aceștia să înțeleagă importanța consumului de mâncare locală și a alimentelor care nu călătoresc, să aprecieze valoarea resurselor locale, sa considere zona rurală din România ca alternativă de concediu tip slow travel, să se deplaseze pe jos, cu bicicleta sau cu căruța/cai. Alături de partenerii noștri din Asociația My Transilvania considerăm că anumite elemente de patrimoniu imaterial, așa cum este cultura gastronomică, pot ajuta la păstrarea aspectelor pozitive din tradițiile rurale și pot deschide perspectiva pentru o reinterpretare creativă a celor care nu mai sunt contemporane . Evenimentele de cultură gastronomică nu au un scop patrimonial, ci încearcă să susțină dezvoltarea zonelor rurale prin promovarea produselor, rețetelor și a culturii locale”, spune Delia Barbu, director executiv al Asociației pentru Dezvoltarea Turismului Timiș

Aceste evenimente folosesc bucătăria locală ca mijloc pentru adezvolta alternative economice pentru locuitorii din sate, prin intermediul turismului sustenabil, iar prin intermediul Banat Brunch, să-și dezvolte mici oferte turistice (ex. ture de căruța, mic dejun la stână, degustări, vizite în sat, activități în gospodării locale); producția de alimente și să devină potențiali furnizori locali pentru pensiuni sau restaurante din zonele lor.

De asemenea, aceste evenimente doresc să îi sprijine și prin meșteșugarii locali, care produc obiecte de artizanat.

Aceste alternative au menirea să ajute la păstrarea peisajului cultural prin practicarea agriculturii la scară redusă de către localnici, să oprească pierderea diversității de soiuri locale pentru diferite produse, dar și să dezvolte turismul în regiune și chiar să oprească migrarea populației spre zonele urbane sau în alte țări.

Programul Banat Brunch 2021 în județul Timiș

1.    La Sărbătoarea trandafirilor, Curtea – 5 iunie

2.    Unde crește Laleaua Pestriță, Berini – 12 iunie

3.    La Șură, Dumbrava – 13 iunie

4.    În gospodărie la Tanti Emilia, Coșteiu de Sus – 19 iunie

5.    În grădină, pe deal, Pietroasa – 26 iunie

6.    La stâna La fântână, Margina – 3 iulie

7.    La căsuțe, Groși – 17 iulie

8.    La Castel, Rudna – 7 august

9.    La stâna La fântână, Margina – 21 august

10.  La Casa Ferch, Deta – 28 august

11. La căsuțe, Groși – 4 septembrie

12. La Șură, Dumbrava – 11 septembrie

13. În gospodărie la Tanti Emilia, Coșteiu de Sus – 25 septembrie

Ca în fiecare an, evenimentele vor avea loc afară, în aer liber și vor respecta în totalitate regulile de organizare conform legislației în vigoare la data începerii lor.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *