Festivalul Inimilor 2024, sărbătoarea iubitorilor de folclor, tradiție și patrimoniu cultural, la Timișoara

Festivalul Inimilor este un eveniment anual, de sorginte folclorică, în cadrul căruia participă numeroase ansambluri din toată lumea, pentru a celebra cultura fiecărei țări, prin dansuri și muzică tradiționale.

Anul acesta, festivalul ajunge la cea de-a 33-a ediție, care va avea loc în perioada 3-7 iulie 2024, la Timișoara.

Este primul festival internațional din România, după Revoluția din 1989, și cel mai de amploare festival folcloric din Europa. Totodată, Festivalul Inimilor este primul eveniment românesc înscris în calendarul CIOFF (Comitetului Internaţional de Organizare a Festivalurilor Folclorice), aflat sub patronaj UNESCO.

Conceput în ianuarie 1990 şi iniţiat în luna iulie a aceluiaşi an, “Festivalul Inimilor”, denumire ce i-a fost atribuită în semn de omagiu pentru cei care s-au jertfit în decembrie 89, a devenit una din cele mai importante, maifestări folclorice internaţionale.

Sărbătoarea folclorului mondial înseamnă prezenţa la Timişoara a celor mai cunoscute ansambluri folclorice din toată lumea, un motiv în plus de bucurie pentru iubitorii de folclor, dar și un puternic legământ față de patrimoniul cultural imaterial nu doar al României, ci chiar cel Mondial, deoarece an după an la Timișoara își dau întâlnire formații folclorice din numeroase țări, într-un melanj cultural de înaltă ținută.

Evenimentul este organizat de Primăria Timișoara, prin Casa de Cultură a Municipiului.

Anul acesta, la Festivalul Inimilor vor participa 28 de ansambluri, din 14 țări: Ungaria, Serbia, Bulgaria, Brazilia, Columbia, Georgia, Irlanda, Polonia, Mexic, Coreea de Sud, Portugalia, Ucraina, Republica Moldova și România.

Tradiționala paradă a portului popular va avea loc joi, 4 iulie, de la ora 18:00, pe traseul Piața Libertății – Operă – Catedrală – Parcul Rozelor, iar deschiderea oficială a Festivalului, la ora 18:30, în Parcul Rozelor.

Prezentatorii evenimentului vor fi Iuliana Tudor, Daniel Buzdugan, Roxana Morun și Tania Stavilă-Țunaș.

La Festivalul Inimilor | Ediția XXXIII | 3-7 iulie 2024 vă așteaptă programul tuturor celor cinci zile, sub formă de evantai, ca să vă apere și de cald.

Programul festivalului, în afara spectacolelor din Parcul Rozelor, mai cuprinde:

⦁ 8-30 iulie, Galeria Rotonda

DIN INIMA BANATULUI

  • Expoziție de costume tradiționale din Banat din colecția etnografică Marius Matei
  • Vernisaj: duminică, 7 iulie 2024, între orele 18:00-21:00, Parcul Rozelor
  • Expoziția este accesibilă persoanelor nevăzătoare (explicații în Braille sau disponibile pe aplicațiile dedicate acestei categorii de public).
  • Parteneri: Asociația „Ceva de Spus”, Liceul Teoretic Special „Iris”

26 iunie-29 iulie, Podul „Traian” (zona Maria)

DIN INIMĂ, PENTRU INIMI

  • Expoziție de grafică a artistei Mihaela Laslo, sâmbătă, 6 iulie, 11:00, Parcul Rozelor

LUMEA ÎN RITMURI DE ZUMBA

  • Workshop pe muzica popoarelor participante la Festivalul Inimilor, coordonat de Claudiu Guțu

Duminică, 7 iulie, 11:30

  • „EX-CENTRICA”, PERFORMANCE-URI COREGRAFICE ÎN CARTIERE

Ca în fiecare an, Festivalul Inimilor călătorește, din inima orașului, în parohii din cartiere, unde vor avea loc scurte reprezentații de coregrafie folclorică internațională.

Prezentarea câtorva dintre trupele internaționale, participante la Festivalul Inimilor 2024

Grupul irlandez „Keltic Flair, Jordan Academy” este format din campioni naționali și internaționali, care au participat la numeroase evenimente, atât în Europa, cât și în Statele Unite. Dansatorii vor fi însoțiți de un grup de cântăreți și instrumentiști care folosesc intrumente specifice: banjo irlandez, fluier, cimpoi, chitară și Bodhran (tobă irlandeză caracteristică). Sursa repertoriului sunt melodiile și cântecele tradiționale din Irlanda de Nord, de origine celtică.

În afară de dansul tradițional irlandez, Keltic Flair, Jordan Academy” abordează și o coregrafie contemporană asemănătoare cu „River dance”.

Artiștii vor evolua în ținuta populară tradițională „Colleen”, alb-verde, dar și costume cu broderie celtică veche.

Ansamblul de dansuri „Sonechko” a fost creat în anul 1973, în cadrul Palatului Pionierilor din orașul ucrainean Jytomyr, cu scopul de educare a gustului artistic, de cunoaștere a artei coregrafice și de dezvoltare a abilităților creative la copii.

De-a lungul anilor, ansamblul a câștigat în renume, numărul elevilor crescând vizibil. Combinația creativă a pedagogiei clasice cu tehnologia a făcut ca procesul educațional să fie bogat, dinamic, interesant pentru elevi și profesori.

Repertoriul cuprinde dansuri populare, clasice și moderne, compoziții, miniaturi și dansuri ale popoarelor lumii și include peste 50 de producții coregrafice, construite pe o solidă bază teoretică de istorie a baletului, acrobație, dar și de istoria artei. Ansamblul de dans academic „Sonechko” acordă o mare atenție acompaniamentului muzical și costumelor, concepute și cusute exclusiv pentru fiecare program în parte. De asemenea, se implică adesea în activități caritabile, pentru a ajuta armata Ucrainei sau pe copiii care suferă de leucemie.

Grupul „Flor de Atalaia” a fost fondat în 2013, în orașul Cuiabá, din Brazilia centrală, și are în jur de 60 de membri – dansatori, muzicieni, personal tehnic. Recunoscut de Ministerul brazilian al Culturii drept reprezentant cultural național, „Flor de Atalaia” are un repertoriu format din dansuri și cântece din Brazilia central-vestică, precum dansul Siriri, dansat, cu multă energie, de perechi purtând haine colorate și vesele. Grupul Flor de Atalaia va aduce la Festivalul Inimilor samba și carnavalul brazilian, adică magia, bucuria, puterea și energia Braziliei.

Ansamblul de dans „Arsenal” din Kazanlak, din Bulgaria, coordonat în prezent de coregraful Hristo Stoyanov, a fost înființat în 1947. De atunci, peste 3000 de artiști au trecut prin sala de repetiții a ansamblului, care a susținut peste 3.500 de concerte, în diferite țări din lume, pe aproape toate continentele. Este medaliat cu aur al tuturor festivalurilor naționale din Bulgaria, câștigător al premiilor internaționale „Golden Nike” – Spania, „Cufărul de aur” – India, „Collier d’Or” – Franța, „Toporul de aur” – Polonia, „Golden Vase” din Egipt și al multor alte premii, la festivaluri din întreaga lume. Este deținător al Ordinului „Sfinții Chiril și Metodiu”, co-organizator al Festivalului „Trandafirul bulgar”, din Primorsko, și al World Bulgarian Festival, care are loc în Munakata – Japonia. A fost premiat în mod repetat de către conducerile de stat ale Japoniei pentru meritele sale excepţionale şi pentru contribuţia sa la dezvoltarea și consolidarea cooperării bulgaro-japoneze și a prieteniei dintre cele două popoare. Repertoriul lor cuprinde peste 53 coregrafii, prezentate, fiecare, în costumele specifice zonei etnografice respective.

Compania de dans „Jaehyung”, a Universității pentru Femei Sungshin, din Seul, Coreea de Sud,  este formată din studenți ai Universității și este coordonată de Dr. Sung Jaehyung, Profesor la departamentul de „arta dansului”. Coregrafiile grupului se concentrează pe analiza dansurilor tradiționale coreene, cu importante mesaje nonverbale, atrăgând atenția publicului prin elemente de spectaculozitate:

  • (Dansul Janggu) folosește janggu, o tobă tradițională coreeană cu două capete, în formă de clepsidră;
  •  (Fan Dance) este unul dintre cele mai emblematice și mai uimitoare dansuri tradiționale coreene. Prezintă grația, eleganța și bogăția culturală a Coreei;
  • Taepyung Mu (Dansul păcii) exprimă dorința de pace și prosperitate. Practicat inițial la curțile regale, acesta este una dintre moștenirile culturale importante ale Coreei;
  • (Geommu) este un dans tradițional coreean cu sabia, prezentând bogata moștenire culturală și tradiția artelor marțiale;
  • (Hwagwanmu) este cunoscut pentru eleganța sa și utilizarea distinctivă a căciulilor florale. Este un dans ceremonial de curte care celebrează frumusețea, grația și armonia;
  • (Dansul cu măști) descrie o dramă dinamică și distractivă, în care personajele poartă măști și prezintă o poveste plină de viață;
  •  (Seungmu), cunoscut și sub numele de Dansul Călugărului, este foarte apreciat pentru eleganța, profunzimea spirituală și complexitatea sa tehnică.

Înființat în 1934 în Meadela, lângă orașul Viana do Castelo, Grupul Folcloric Lavradeiras da Meadela este unul dintre cele mai vechi grupuri folclorice din Portugalia și unul dintre cele mai reprezentative din regiune, fiind distins cu Medalia de Argint de Merit a Municipalității Viana do Castelo și cu titlul onorific de „instituție meritorie”, pentru serviciul adus Culturii și Etnografiei Populare. De asemenea, în anul 1995 a fost declarat instituție de utilitate publică, de către guvernul portughez. Prin Lavradeiras da Meadela, folclorul portughez a călătorit în întreaga lume, obținând numeroase distincții în festivaluri internaționale: Premiul I (Papucul de Aur) și Diploma de Onoare pentru costume, la Festivalul Internațional de Dans Tradițional de la Szeged, Ungaria; „Premio per la ricerca per la fedeltá filologica alle fonti e per la corretta trasposizione scenica”, la ediția a 26-a a Festivalului Mondial de Folclor de la Gorizia, Italia; Medalia de bronz la cea de-a 55-a ediție a Festivalului Internațional de la Dijon, Franța, și Premiul pentru cel mai bun costum, la „Festivalul Internațional de Cultură și Artă” de la Istanbul. Păstrează vii tradițiile moștenite de la strămoși, precum și costumele bogate și viu colorate, lucrate manual, cu fire naturale. Muzica lor este interpretată la instrumente tradiționale, precum „cavaquinho” (chitară mică) sau acordeon, iar coregrafiile – variate, unele fiind inspirate chiar din munca câmpului.

Ansamblul Tabán a fost înființat în anul 1993, la Békéscsaba. În prezent are peste 400 de dansatori, a căror misiune este de a colecta, conserva și prezenta tradițiile coregrafice ale maghiarilor și ale altor naționalități care trăiesc în Bazinul Carpatic. Dansatorii ansamblului vizitează adesea satele din Ungaria și Ardeal, unde vorbesc cu vârstnici de etnie maghiară, română, sârbă, slovacă și romă, care își păstrează încă tradițiile și mai dansează dansurile autentice din locurile lor natale. De multe ori, aceste întâlniri dau naștere unor filme și înregistrări etnografice documentare. Participă în mod regulat la evenimente, festivaluri și concursuri locale, județene și internaționale. La Békéscsaba, au fost distinși, în 2010, 2012 și 2019, cu Titlul de Excelență în domeniul dansului popular. De asemenea, au primit Titlul pentru Românii din Békéscsaba (2010) și titlul Pro Cultura din Békéscsaba. Coordonatorii ansamblului sunt Farkas Tamás, profesor de dans popular, cercetător, coregraf, dansator distins cu titlul „Pintenul de Aur”, și Farkas Ágnes, distinsă cu titlul „Perla de Aur”.

KRAKUS aka. ZPiT AGH „Krakus” im. Wiesława Białowąsa este cel mai vechi ansamblu folcloric studențesc din Polonia. Înființat de Wiesław Białowąs, în cadrul Universității de Știință și Tehnologie din Cracovia, în 1949, ansamblul sărbătorește, în acest an, 75 de ani. În acest timp, Krakus a avut peste 5000 de membri și a susținut aproape 4800 de concerte în Polonia și în străinătate, fiind aplaudat cu entuziasm în toată Europa, dar și în Asia, Africa, America de Nord și de Sud, unde a fost distins cu premii valoroase. În martie 2024, grupul a primit Premiul pentru cea mai bună muzică, la cea de-a 76-a ediție a Festivalului Internațional de Folclor de la Agrigento (Sicilia). Ansamblul prezintă folclorul polonez original și autentic. Dansurile, cântecele și obiceiurile redau frumusețea și varietatea regiunii Malopolska, precum și autenticitatea și bogăția costumelor populare poloneze.

Fundația Culturală Folclorică din Columbia, coordonată de coregrafa Monica Alexandra Gonzales Valencia este o organizație artistică și culturală non-profit, menită să promoveze folclorul columbian la nivel național și pe plan internațional, prin muzică și dans. În cadrul Fundației, își desfășoară activitatea un grup de artiști profesioniști care își pun în valoare rădăcinile culturale ca formă educațională, creativă și inovatoare, concentrându-se pe protejarea tradițiilor, pe consolidarea identității populare și culturale columbiene. De asemenea, aceștia contribuie în mod real la dezvoltarea de programe educaționale de integrare și evoluție socială, prin artă. Ansamblul de muzică și dansuri al Fundației Culturale Folclorice din Columbia a fost protagonist al numeroase evenimente naționale și internaționale, unde a fost distins cu valoroase premii: Premiul I, la concursul „En Cali se baila asi”, 2023; Premiul I, la concursul „Art in motion”, oferit de Ministerul Culturii columbian, 2021; Premiul II la Concursul Național de Dans de la Cundinamarca, 2019; Premiul III la Concursul Intercomunas de la Santiago de Cali, în 2019 și 2017; Premiul pentru Cea mai bună coregrafie, la Palma de Chontaduro, în 2018; Premiul III la Festivalul Internațional de Folclor Veliko Târnovo din Bulgaria, 2015.

Baletul Național „Joc”. Pe fiecare scenă pe care pășesc, sunt întâmpinați cu un entuziasm răsunător, aplauzele și ovațiile în picioare prelungindu-se minute în șir. Indiferent de granițele geografice sau barierele culturale, Fiecare spectacol se încheie cu ecoul vibrant al admirației și respectului profund pentru munca, pasiunea și talentul lor desăvârșit.  Bogăția patrimoniului cultural, păstrarea tradițiilor, performanța colectivului și valoarea artistică a repertoriului, sunt componentele succesului Baletului Național „Joc”, definit de 60 de dansatori, 25 de muzicieni, 40 de dansuri și 3000 de costume. De 79 de ani, „Joc” e o istorie și un prezent, ducând faima Moldovei în lume, în peste 70 de țări și peste 7.000 de spectacole, și arătând cât de dinamic, complex și ornamentat este folclorul nostru. Dansurile nu sunt „spuse” cu jumătate de voce sau în șoaptă, ci sunt „rostite” cu putere. Culorile, broderiile, accesoriile – toate contribuie la amplificarea experienței emoționale, cognitive, vizuale, senzoriale pe care o trăiește spectatorul. Pentru că spectacolul „Joc” este un caleidoscop la scară umană, e axa la care putem reveni, oricând ne pierdem în vârtejul globalizării, pentru a ne aduce aminte cine suntem!

Ansamblul georgian „Mtiebi” a fost fondat în 2009, la Kutaisi. Este coordonat de Otar Mebuke, membru al Ansamblului Academic de Stat de Cântec și Dans din Georgia, și de coregrafa Anna Tchanturia. În 2018, „Mtiebi” a fost recunoscut drept ansamblu de utilitate și interes public. A participat la concursuri și festivaluri desfășurate atât în ​​Georgia, cât și în alte țări, unde a fost distins cu valoroase diplome și premii I. Ansamblurile georgiene aduc mereu, evenimentelor la care participă, un plus de spectaculozitate.

Comunitatea Culturală „Dule Milosavljevic” a fost fondată în 1933, ca secție artistică a Căilor Ferate din Čačak, având, ca obiectiv principal, păstrarea tradițiilor, cântecelor și dansurilor populare din toată Serbia. ŽKUD „Dule Milosavljevic” are în prezent 500 de membri și mai multe ansambluri, care participă la numeroase festivaluri, în țară și în străinătate, reprezentând cu succes moștenirea culturală sârbească, balcanică, și fiind câștigător al unor valoroase premii.

Programul Festivalului Inimilor 2024, Parcul Rozelor

MIERCURL, 3 IULIE 2024, de la ora 19:00, Parcul Rozelor

  • Grupul Folcloric Lavradeiras da Meadela, Portugalia
  • Ansamblul de dansuri „Sonechko”, Ucraina
  • Grupul „Flor de Atalaia”, Brazilia
  • Ansamblul „Cununa Timişulul”, Ghiroda, jud. Timiș
  • Ansamblul „Krakus”, al Universității de Știință și Tehnologie din Cracovia, Polonia
  • Ansamblul Profesloniat_„Banatul”. Timişoara
  • Ansamblul coregrafic al Universității din Nuevo León, Mexic
  • Compania de dans „Jaehyung”, a Universității pentru Femei Sungshin, din Seul, Coreea de Sud
  • Ansamblul Artistic Profesionist  „Baladele Deltei”, Tulcea
  • Grupul „Keltic Flair, Jordan Academy”, Irlanda de Nord
  • Ansamblul „Mtiebi” Georgia
  • Ansamblul de dans „Arsenal” din Kazanlak, Bulgaria
  • Ansamblul Fundației Culturale Folclorice din Columbia
  • Ansamblul „Dule Milosavljevic”, Čačak, Serbia

JOI, 4 1ULIE 2024, de la ora 18:30 Ceremonia de deschidere a festivalulul

JOl,4 IULIE 2024, de la ora 19.00, Parcul Rozelor

  • Ansamblul_„Timişul” Tineret, Timișoara
  • Ansamblul Tabán, Békéscsaba, Ungaria
  • Ansamblul Fundației Culturale Folclorice din Columbia
  • Ansamblul „Mladost”, Timişoara
  • Ansamblul Folcloric Profesionist „Junii Sibiului”, Sibiu
  • Compania de dans „Jaehyung”, Seul, Coreea de Sud
  • Grupul „Keltic Flair, Jordan Academy”, Irlanda de Nord
  • Grupul folcloric_„Flor de Atalaia”, Brazilia
  • Ansamblul „Arsenal”, Kazanlak, Bulgaria
  • Grupul folcloric Lavradeiras da Meadela, Portugalia
  • Ansamblul „Krakus”, al Universității de Știință și Tehnologie din Cracovia, Polonia
  • Ansamblul „Mtiebi”, Georgia

VINERI, 5 IULIE 2024, de la ora19:00, Parcul Rozelor

  • Ansamblul „Zestrea Gugulanilor”, Caransabeș
  • Grupul „Keltic Flair, Jordan Academy”, Irlanda de Nord
  • Ansamblul folcloric „Ana Lugojana”, Lugoj
  • Ansamblul de dansuri „Sonechko”, Ucraina
  • Ansamblul Folcloric Studențesc „Doina Timișului„, Timişoara
  • Ansamblul „Arsenal”, Kazanlak, Bulgaria
  • Ansamblul Fundației Culturale Folclorice din Columbia
  • Ansamblul Tabán, Békéscsaba, Ungaria
  • Ansamblul „Dule Milosavljevic”, Čačak, Serbia
  • Ansamblul_„Timişul”, Timișoara
  • Compania de dans „Jaehyung”, Seul, Coreea de Sud
  • Ansamblul „Mtiebi”, Georgia
  • Ansamblul coregrafic al Universității din Nuevo León, Mexic

SÂMBÂTĂ, 6 IULIE 2024, de la ora 19:00, Parcul Rozelor

  • Ansamblul „Eszterlanc”, Timișoara
  • Ansamblul Tabán, Békéscsaba, Ungaria
  • Ansamblul de dansuri „Sonechko”, Ucraina
  • Ansamblul „Arsenal”, Kazanlak, Bulgaria
  • Grupul „Keltic Flair, Jordan Academy”, Irlanda de Nord
  • Compania de dans „Jaehyung”, Seul, Coreea de Sud
  • Grupul folcloric Lavradeiras da Meadela, Portugalia
  • Ansamblul „Krakus”, al Universității de Știință și Tehnologie din Cracovia, Polonia
  • Grupul folcloric_„Flor de Atalaia”, Brazilia
  • Ansamblul Fundației Culturale Folclorice din Columbia
  • Ansamblul „Mtiebi”, Georgia
  • Ansamblul coregrafic al Universității din Nuevo León, Mexic
  • Ansamblul „Dule Milosavljevic”, Čačak, Serbia
  • Baletul Național „Joc”, Republica Moldova

DUMINICĂ, 7 IULIE 2024, ORELE 18:00-21:00, Parcul Rozelor

  • Ansamblul „Banater Tanzgruppen”, Timișoara
  • Ansamblul Tabán, Békéscsaba, Ungaria
  • Școala de dans „Maria și Marius Ursu, Timișoara
  • Grupul folcloric Lavradeiras da Meadela, Portugalia
  • Ansamblul „Casa Tineretului” Sânmihai, Serbia
  • Ansamblul „Pusta Banatului”, Timișoara
  • Ansamblul „Sveti Sava”, Sânnicolau Mare
  • Grupul folcloric_„Flor de Atalaia”, Brazilia
  • Grupul „Keltic Flair, Jordan Academy”, Irlanda de Nord
  • Compania de dans „Jaehyung”, Seul, Coreea de Sud
  • Ansamblul „Arsenal”, Kazanlak, Bulgaria
  • Ansamblul coregrafic al Universității din Nuevo León, Mexic
  • Ansamblul „Dule Milosavljevic”, Čačak, Serbia
  • Ansamblul „Krakus”, al Universității de Știință și Tehnologie din Cracovia, Polonia
  • Ansamblul de dansuri „Sonechko”, Ucraina
  • Ansamblul „Mtiebi”, Georgia
  • Ansamblul Fundației Culturale Folclorice din Columbia

 DUMINICĂ, 7 IULIE 2024, ORA 23:00, Parcul Rozelor

  • Ceremonia de închidere a festivalului

Foto: Casa de Cultură a Municipiului

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *