Excelența teatrală din Timișoara, reflectată de nominalizările pentru Premiile Galei UNITER 2024

În peisajul cultural românesc, Gala Premiilor UNITER reprezintă unul dintre cele mai prestigioase evenimente, care aduce în prim-plan excelența artistică și inovația în teatru.

Ediția din 2024 a acestui eveniment mult-așteptat și-a dezvăluit nominalizările, iar artiștii și teatrele din Timișoara se bucură de o recunoaștere impresionantă, evidențiind contribuția semnificativă a orașului la scena teatrală națională.

Juriul de nominalizări pentru Premiile UNITER, compus din criticii de teatru Cristina Rusiecki, Alina Epîngeac și Octavian Szalad, a făcut publică lista de nominalizări.

Teatrul Național din Timișoara are deosebita bucurie să anunțe că actorul Marin Lupanciuc a fost nominalizat la Premiul UNITER pentru cel mai bun actor în rol principal pentru personajul său din spectacolul EXOD de Marius Ivaškevičius, în regia lui Oskaras Koršunovas. Cunoscutul regizor lituanian a încredințat foarte tânărului actor al Teatrului Național din Timișoara rolul „Ben Ivănescu” un rol complex, solicitant și, totodată, captivant.

Marin Lupanciuc s-a format pe scena Teatrului Național din Timișoara încă din perioada facultății, odată cu spectacolul PISICA VERDE, preluat în repertoriul activ (2019).

Reperat și pregătit de membri ai echipei Naționalului implicați în activitatea didactică a Facultății de Muzică și Teatru în jurul vârstei de 20 de ani, Marin Lupanciuc a fost cooptat în numeroase distribuții – SUNT O BABĂ COMUNISTĂ (2019), BOALA FAMILIEI M (2020), RINOCERII (2020), ZORBA GRECUL (2021), DON JUAN (2021), O NOAPTE FURTUNOASĂ. UN EXERCIȚIU (2021), VOCILE ORAȘULUI – CENTRAL PARK (2021), COPIII NOPȚII (2022), ANNA KARENINA (2022), ÎMBLÂNZIREA SCORPIEI (2022), ȘCOALA FEMEILOR VERSUS ȘCOALA BĂRBAȚILOR (2022), SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ (2023) și, desigur, EXOD (2023).

Investiția în excelență a Teatrului Național a susținut în permanență indiscutabila calitate profesională a lui Marin Lupanciuc, puterea sa de muncă impresionantă, dăruirea și onestitatea deschizându-i tânărului de numai 26 de ani drumul înspre acest moment excepțional în cariera oricărui actor.

Asumându-și riscurile unui rol dificil, care presupune exersarea unei game foarte largi de aptitudini, precum și o rezistență fizică și psihologică deosebită, Marin Lupanciuc a răspuns provocării lansate de regizorul Oskaras Koršunovas, creând un personaj de o admirabilă profunzime și vivacitate, care acoperă o mare parte din gama emoțiilor omenești.

O a doua nominalizare UNITER care se îndreaptă către Teatrul Național este acordată trupei The Bandits, pentru muzica originală din același spectacol, EXOD.

În prima lor colaborare cu Naționalul timișorean, membrii trupei – Răzvan Munteanu, el însuși absolvent al secției de arta actorului a Facultății de Muzică și Teatru, Aranyi Tibor, Sorin Stroie, Francis Mozes și Alexandru Munteanu – au compus coloana sonoră a spectacolului în mod organic, inspirați de situațiile scenice, însoțind actorii în poveștile pe care le spun și, de asemenea, au creat o serie de aranjamente muzicale originale pentru piese celebre care au devenit personaje în spectacol și pe care le-au interpretat live.

Cele două onorante nominalizări vin să confirme justețea principiilor și a direcțiilor artistice și etice pe care Teatrul Național din Timișoara le urmărește în toate inițiativele sale.

Aceste recunoașteri publice relevante atestă, fără doar și poate, faptul că Teatrul Național din Timișoara continuă să creeze formule inovatoare astfel încât să rămână și să se dezvolte ca un spațiu deschis creativității și să ofere publicului propriul spațiu de evoluție. Teatrul Național este mândru și alături de actorul  Marin Lupanciuc și de trupa The Bandits și îi susține pentru câștigarea Premiilor UNITER.

1978, producția Teatrului Maghiar din Timișoara, deschide lista nominalizărilor UNITER  pentru Cel mai bun spectacol

Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timișoara anunță cu bucurie că spectacolul său – „1978”, în regia lui Tomi Janežič, a fost nominalizat la două  premii ale Uniunii Teatrale din România: Cel mai bun spectacol al anului 2023 și Cea mai bună scenografie (autor Branko Hojnik).

1978” a avut premiera în 7 decembrie 2023 și se desfășoară în fosta Facultate de Hidrotehnică a Universității Politehnica – pe Calea Ghirodei nr.32, un spațiu ales și amenajat în mod special pentru această producție teatrală.

Pornind de la viața unei familii în anii comunismului din România, acțiunea multidimensională urmărește mai multe fire narative, în mai multe momente pe parcursul istoriei: Ce legătură există între împăratul Franz Jozsef și un băiețel care scrie compuneri în cinstea lui Ceaușescu?

Firele se întrepătrund și se suprapun în povestea generațiilor care își transferă traumele, bucuriile și frânturile din poveștile personale prea dureroase. „1978” este primul spectacol regizat de slovenul Tomi Janežič în România, după participarea sa cu numeroase spectacole la Festivalul Euroregional de Teatru TESZT, organizat de Teatrul Maghiar.

Sălile în care se joacă cele trei acte au fost regândite spațial ca trei capsule temporale în care spectatorul este imersat în perioada anilor 1970, în actualitate și în Primul război Mondial.

În parteneriat cu Universitatea Politehnica din Timișoara, echipa Teatrului Maghiar și scenograful sloven Branko Hojnik au reușit să transforme clădirea într-un spațiu teatral unic, care a fost reintrodus în circuitul cultural al orașului.

Din distribuția spectacolului „1978” fac parte: Balázs Attila, Borbély B. Emília, Czüvek Loránd, Jancsó Előd, Kiss Attila, Lajter Márkó Ernesztó, Mátyás Zsolt Imre, Simó Emese, Szőllősi Eszter și Vajda Boróka.

Scenariul a fost scris de Tomi Janežič și Simona Semenič, cu inserarea poveștilor personale ale actorilor Teatrului Maghiar.

Tomi Janežič (n.1972) este unul dintre cei mai valoroși  și admirați  regizori   de teatru din Europa și profesor la Universitatea din Ljubljana, artist multipremiat la cele mai importante festivaluri.

Programul său estetic exprimă una dintre cele mai puternice și originale direcții în teatrul contemporan. Stilul său artistic este definit de lirism îmbinat cu subiecte dificile, iar în repetiții folosește exerciții de psihodrama. Spectacolul „1978” face parte dintr-o serie de 12 spectacole conectate tematic, care vor fi prezentate în cadrul Programului Cultural al Capitalei Culturale Europene Gorizia/Nova Gorica 2025.

Spectacolul este programat să se joace de la ora 17.00 în 17 martie și în 27 martie, de Ziua Mondială a Teatrului. Traducerea în română și engleză se face prin supratitrare, iar transportul până la hală este asigurat de teatru. Biletele se pot lua online pe https://ticket.tm-t.ro/ro sau la teatru de luni până vineri între 13-19.

Irisz Kovacs este nominalizată la premiile UNITER pentru regia spectacolului TSCHICK. De ce am furat mașina, o producție a Teatrului German de Stat

Printre nominalizările Galei Premiilor UNITER se numără și cea a regizoarei Irisz Kovacs pentru TSCHICK. De ce am furat mașina, adaptare scenică de Robert Koall după romanul lui Wolfgang Herrndorf. Spectacolul a avut premieră la Teatrul German de Stat anul trecut, în luna ianuarie. 

O odisee cool pentru tineri – TSCHICK. De ce am furat mașina spune povestea lui Maik și a lui Tschick, doi adolescenți care cred că trebuie să existe și o altă lume decât cea pe care o cunosc acasă și la școală.

Maik provine din clasa de mijloc germană, iar pentru părinții lui drumurile s-au despărțit de mult, chiar dacă încă locuiesc sub același acoperiș. Maik se consideră un străin, așa cum se consideră și Tschick, a cărui familie s-a mutat din Rusia în Germania.

La început, singurul lucru pe care cei doi îl au în comun este sentimentul de a fi străini într-o societate care le creează dificultăți. Cu o mașină furată, ei decid să fugă din Berlin și pornesc într-o călătorie care va deveni o odisee.

La finalul ei se află explorarea realității și autoexplorarea. Ei ajung să cunoască oameni care nu-și dedică viața consumului, dar care dau dovadă de bunătate și solidaritate. Maik și Tschick descoperă libertatea, poezia lumii și prietenia unuia față de celălalt.

În același timp, Maik cunoaște pentru prima dată sentimentul dragostei cu Isa, o fată de aceeași vârstă care locuiește într-o groapă de gunoi și care, aparent, este și ea pe fugă.

Irisz Kovacs (n.1999) este regizoare de teatru și fotografă. A fost câștigătoarea festivalului-concurs D-butan-T 2021 și regizoare la rezidența Fresh Start de la Reactor de Creație și Experiment, unde s-a născut spectacolul Un copil pe un litru de benzină, jucat în cadrul Festivalului „Șerban Ionescu”, Fest FDR, Undercloud.

Pentru spectacolul 8 tați de la Teatrul de Stat Constanța, selectat în cadrul Festivalului Național de Teatru, a fost nominalizată la premiul Uniter pentru debut

Despre TSCHICK. De ce am furat mașina, Irisz spune: 

„Ce m-a atras la TSCHICK. De ce am furat mașina este faptul că, deși este o piesă adresată publicului tânăr, ea nu își arogă o poziție moralizatoare. Am regăsit aici atât prietenia băiețească pe care am invidiat-o toată copilăria, cât și fantezia escapistă pe care am păstrat-o întreaga viață: dorința de a lua mașina și a conduce fără destinație, fără program, fără repercusiuni. Deși nu ne ceartă, nu ne spune să ne ținem de școală sau să fim politicoși cu adulții, TSCHICK îndrăznește totuși să ne spună cum ar trebui să trăim: pentru și întru tandrețe.”

Ediția a 32-a a Galei Premiilor UNITER va avea loc luni, 27 mai 2024, la Sala „Ion Caramitru” a Teatrului Național „I.L. Caragiale” din București.

Aceste nominalizări pentru Gala Premiilor UNITER 2024 nu doar că ilustrează bogăția și diversitatea scenei teatrale din Timișoara, dar și poziționează orașul ca un centru vital al inovației și excelenței artistice în România. Artiștii și producțiile nominalizate aduc un omagiu tradiției teatrale, în timp ce explorează noi orizonturi ale expresiei creative, consolidând rolul artei teatrale ca mijloc esențial de reflecție și dialog în societate.

Lista completă a nominalizărilor: https://www.uniter.ro/premiile-senatului-si-nominalizarile-pentru-premiile-galei-uniter-2024/ 


0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *