Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Timișoara universitară, pusă în valoare de Conferința „Smart Diaspora 2023

aprilie 10, 2023 - aprilie 13, 2023

Unul dintre evenimentele cele mai așteptate ale agendei TM2023, Conferința „Smart Diaspora 2023 – diaspora în învățământ superior, știință, inovare și antreprenoriat”, urmează să se desfășoare în perioada 10-13 aprilie, la Timișoara.
Evenimentul îș  propune să creeze mediul propice schimburilor de experiență ce facilitează transferul de competenţe între cercetători români și cei din diasporă.
Ediția 2023 a conferinței este organizată sub Înaltul Patronaj al Președintelui României și egida Guvernului României, Ministerului Educației și Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, de Alianța Timișoara Universitară (ATU), UEFISCDI cu participarea Academiei Române.
Brandul Timișoarei, ca oraș universitar devenit cunoscut și care are o circulație internațională, va fi pus în valoare prin diversitatea activităților, workshop-urilor și atelierelor tematice care se vor desfășura în programul evenimentului, timp de patru zile.
Sunt anunțați aproximativ 400 participanți din diaspora, 550 din țară și 300 din cadrul universităților membre ale Alianței Timișoara Universitară.
Invitații din diaspora provin din peste 30 de țări, majoritatea din Uniunea Europeană, dar cuprind și un contingent semnificativ din SUA, Marea Britanie și Republica Moldova. O altă zonă specială de proveniență este reprezentată de participanți din țări îndepărtate, precum Japonia, Singapore sau Australia.
Conferința debutează în 10 aprilie 2023, la Opera Națională Română din Timișoara, printr-o Ceremonie de deschidere la care vor participa oficialitățile naționale și locale, alături de reprezentanții celor patru universități ce fac parte din Alianța Timișoara Universitară și de reprezentanții partenerilor acestora.
În următoarele zile se vor desfășura lucrările conferinței pe secțiuni ale Workshop-urilor exploratorii, organizate pe tematici diverse, de la educație și psihologie, la economie globală, guvernanță, orașe inteligente, geomatică, cultură antreprenorială, transfer tehnologic, alimentație sustenabilă, științele omice, frontierele medicinii personalizate, aplicațiile laserilor în medicină, bioinformatică, micro și nanoelectronică, știința materialelor, chimie transfrontalieră, traducere și comunicare interculturală, studii de limbă și literatură română, BigData și AI (inteligență artificială), securitate cibernetică, criptanaliză cu metode cuantice și modele neconvenționale de calculabilitate, matematica – motor al științelor contemporane, spațiul – noul continent global, dinamica sistemelor celulare, digitalizarea educației, migrație și mobilitate.
Invitat în cadrul Conferinței „Smart Diaspora 2023” este Jean Marie Lehn, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie. Marți, 11 aprilie 2023, la ora 9, domniei sale i se va acorda titlul de Doctor Honoris Causa al Universității de Vest din Timișoara, în Aula Magna „Ioan Curea”.
În ultima zi a conferinței Conferința „Smart Diaspora 2023 – diaspora în învățământ superior, știință, inovare și antreprenoriat” va fi organizată o sesiune  în cadrul căreia va avea loc prezentarea concluziilor referitoare la viziunea și obiectivele de țară privind cercetarea, dezvoltarea și inovarea în România: concluzii, aspirații și direcții de acțiune.

Details

Start:
aprilie 10, 2023
End:
aprilie 13, 2023
Event Tags:
, , , ,

Details

Start:
aprilie 10, 2023
End:
aprilie 13, 2023
Event Tags:
, , , ,