Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Timișoara Refugee Art Festival, ediția a VI-a, singurul festival din Europa de Est despre și cu refugiați

iunie 16, 2022 @ 8:00 am - 5:00 pm

Grupul de inițiative sociale LOGS anunță cea de-a șasea ediție a Timișoara Refugee Art Festival, care va avea loc din 17 până în 20 iunie, în mai multe locații din orașul de pe Bega.

Festivalul, singurul de acest fel din Europa de Est, își propune mai mult ca oricând să faciliteze și să mențină legătura dintre comunitate și cei care au fugit din calea gloanțelor și a bombelor. În acest sens, motto-ul actualei ediții este „Better Together”, pentru a sublinia și a aplauda implicarea fără precedent a societății civile în criza refugiaților ucraineni și pentru a încuraja continuarea acestui gen de acțiuni și pe viitor, indiferent de țara de proveniență a refugiaților.

“România a avut anul trecut o triplare a cererilor de azil față de anii precedenți. De asemenea, anul 2022 aduce 100.000 de avize de muncă, cel mai mare număr de avize de muncă pentru cetățenii NON EU pentru România. Și, nu în ultimul rând, provocarea crizei din Ucraina, cere o evaluare corectă a modului în care România este pregătită să integreze străinii care ajung în România, fie că ne referim la refugiați NON EU sau din Ucraina, fie la  muncitori, studenți sau imigranți căsătoriți cu cetățeni români. La LOGS, noi oferim asistență solicitanților de azil, refugiaților și imigranților exact în această direcție, de a crea o comunitate primitoare și inclusivă în Timișoara și de ce nu, în România”, spune Flavius Ilioni-Loga, președinte LOGS.

De altfel, festivalul face parte în acest an dintr-un program mai larg de educație pentru comunitate sub egida „Better Together”, derulat de LOGS și finanțat de Primăria Municipiului Timișoara prin Centrul de Proiecte.

Timp de patru zile, publicul este invitat la Timișoara Refugee Art Festival, pentru a descoperi prin artă contemporană, teatru, film, muzică și artă culinară cine sunt cei care au fost nevoiți să o apuce pe diferitele rute migratorii și cum putem să le facem viața mai bună atunci când drumurile ni se intersectează.

Deschiderea festivalului va avea loc vineri, 17 iunie, de la ora 19:00, la Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, și va fi urmată imediat de inaugurarea instalației artistice „Bullets and Love” a Reginei Damian din Piața Libertății.

Reflecția artistei originare din Turkmenistan pornește de la alegerea pe care este nevoită să o facă o persoană care fuge din calea războiului: ce poate fi lăsat în urmă și ce este esențial. Parcursul primei zile continuă în Piața Unirii, cu o expoziție a ilustratorilor ucraineni din grupul Pictoric care arată cum poate fi arta folosită ca o armă.

Expoziția este curatoriată de Daniel Petru Gagiu, Florin Arhire și Adnan Vasile, și organizată împreună cu Asociația culturală Contrasens.

Principalul eveniment al zilei de sâmbătă este concertul Beck Corlan, cu începere de la ora 20:00, la Faber. În deschidere va cânta ucraineanca Vanessa Serbul. Duminică, mâncarea devine liant între refugiați și comunitatea care este invitată să se alăture tradiționalului picnic intercultural, între orele 11-14, la Muzeul Satului Bănățean. Pe lângă preparatele pregătite de refugiați, cei prezenți vor putea să ia parte la un atelier și un spectacol de circ contemporan, împreună cu Școala de circ din Timișoara, precum și la un tur ghidat al Muzeului. În aceeași zi, de la ora 19, în Piața Sfântul Gheorghe, Teatrul Basca prezintă piesa „Animal crossing”, care vorbește despre refugiaţi, și nu numai, din perspectiva a doi poliţişti de frontieră.

În 20 iunie, ultima zi a festivalului, se sărbătorește Ziua Mondială a Refugiatului, prin proiecția filmului „This rain will never stop” (2020) al regizoarei ucrainene Ana Gorlova. Documentarul, prezentat și premiat la numeroase festivaluri internaționale, ne introduce în destinul tumultuos al familiei Suleyman, care, fugind din calea Războiului Civil Sirian, a fost nevoită să se răspândească în diferite colțuri ale Europei, mergând până în Ucraina.

Programul festivalului este completat de activități pentru copii, un atelier de colaj și un atelier de autoreprezentare culturală, toate dedicate refugiaților.

Intrarea este liberă. Descoperiți detalii și actualizări ale programului pe pagina de Facebook a Festivalului.

ORGANIZATOR: LOGS Grup de inițiative sociale

Eveniment FINANȚAT DE Primăria Municipiului Timișoara prin Centrul de Proiecte

PARTENERI: Asociația COSPE, Asociația Karuna eG, Positive Dialogue Association, Asociația Culturală Contrasens, Teatrul Basca, Faber, Asociația Culturală Diogene, Institutul Francez Timisoara, Ceau, Cinema, MV Sci-art Center, Muzeul Satului Bănățean, Pictoric Illustrators Club.

Grupul de Inițiative Sociale LOGS este o organizație „grassroots” stabilită din septembrie 2019, în Timișoara, care promovează integrarea grupurilor vulnerabile de migranți, luptă împtriva traficul de persoane și folosește educația ca mijloc de depășire a vulnerabilităților sociale. Scopul Asociației este de a participa activ la dezvoltarea comunităților urbane și rurale din România pentru a susține identificarea, răspunsul și depășirea nevoilor specifice ale grupurilor vulnerabile, cu ajutorul comunității locale și voluntarilor prin intervenții culturale, sociale şi educaţionale.

 

 PROGRAM

VINERI, 17 iunie

19:00 Deschiderea oficială a Festivalului

Centrul de Proiecte, Str. V. Alecsandri 1

19:15 Bullets and Love, instalație artistică de Regina Damian

Piața Libertății

20:00 Ukraïna.pic, expoziție de afișe ale ilustratorilor ucraineni din grupul Pictoric

Piața Unirii

Curatori: Daniel-Petru Gagiu, Florin Arhire, Alin-Adnan Vasile, Coorganizator: Asociația Contrasens

 

SÂMBĂTĂ, 18 IUNIE

16:00-18:00 Atelier de colaj pentru familiile refugiaților, susținut de Ioana Cociș și Mirela Stoeac-Vlăduți

MV sci-art Center, Bulevardul Mihai Viteazu 1

20:00-22:00 Concert Beck Corlan. În deschidere: Vanessa from Odessa & Friends

Faber, Splaiul Peneș Curcanul 4-5

 

DUMINICĂ, 19 IUNIE

11:00-14:00 Picnic intercultural. În program: brunch cu mâncare gătită de refugiați, ateliere și spectacol de circ, tur ghidat al Muzeului Satului Bănățean.

Muzeul Satului Bănățean, Strada Avram Imbroane 1

19:00-20:00 Animal crossing, spectacol al Teatrului Basca

Piața Sfântu Gheorghe

 

LUNI, 20 IUNIE, ZIUA MONDIALĂ A REFUGIATULUI

16:00-17:30 Atelier de benzi desenate pentru copii și adolescenți refugiați, susținut de Institutul Francez

Institutul Francez, Bd. C.D. Loga 46

16:00-18:00, Atelier de autoreprezentare culturală, susținut de Mihaela Ciutacu și Mihaela Tilincă de la Asociația Culturală Diogene

Institutul Francez, Bd. C.D. Loga 46

19:00-20:45, Această ploaie nu se va opri niciodată (2020, Ucraina, Irak, Germania, Siria), documentar al regizoarei ucrainene Ana Gorlova, cu subtitrare în limba română.

Cinema Victoria, Strada Ciprian Porumbescu 2

 

 

Details

Date:
iunie 16, 2022
Time:
8:00 am - 5:00 pm
Event Tags:
, , ,

Details

Date:
iunie 16, 2022
Time:
8:00 am - 5:00 pm
Event Tags:
, , ,