Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Târg de produse și servicii sustenabile, proiecție de film , vizite pe teren, ateliere și degustări de produse, la Zilele economiei sociale și solidare la Timișoara

mai 23, 2023 - mai 28, 2023

În contextul situației socio-economice dificile pe care o traversăm, Timișoara cunoaște o dinamică socială pozitivă în domeniul economiei sociale și solidare.

Peste 70 de întreprinderi sociale și întreprinderi sociale de inserție sunt înregistrare în baza de date a Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Timiș. Sunt demersuri lansate pentru a răspunde unor nevoi sociale și de mediu insuficient adresate, ce își propun totodată să construiască încredere și legături sociale, acolo unde acestea s-au distrus.

Zilele economiei sociale și solidare la Timișoara este un eveniment prin intermediul căruia organizatorii vor să facă cunoscute inițiativele de economie socială existente, astfel încât tot mai mulți timișoreni să afle despre acestea, să le devină parteneri, consumatori sau să se implice ca voluntari pentru susținerea lor.

Evenimentul va culmina cu un Târg al economiei sociale, organizat în data de 25 mai, intervalul 10.00-20.00, strada Vasile Alecsandri, nr 1 (curtea Centrului de proiecte al Municipiului Timișoara).

La Târg vor participa 15 întreprinderi sociale și de inserție, care își vor prezenta produse și servicii. Vorbim despre produse alimentare ce provin dintr-o agricultură durabilă, produse vestimentare sustenabile, servicii de cazare și masă, servicii de petrecere a timpului liber, servicii de recuperare a uleiului alimentar uzat, servicii suport pentru persoane vârstnice, servicii de tâmplărie și producere brichete pentru încălzit.

„Este important să înțelegem că dincolo de produsele și serviciile pe care întreprinderile sociale le oferă, acestea încearcă să rezolve o problemă socială sau de mediu. Fie că vorbim de locuri de muncă pentru persoane în dificultate, lipsa unei locuințe, probleme de izolare socială în rândul persoanelor vârstnice, accesul dificil la piață pentru mici producători, probleme legate de poluare, risipă alimentară sau acces redus la programe de formare privind dezvoltarea durabilă. Din acest motiv, încurajăm totodată participanții să afle „povestea” din spatele acestor inițiative și care este impactul social al acestora”, spun organizatorii.

Evenimentul mai cuprinde lansarea unei băcănii cu produse locale, Ziua porților deschise la OilRight, un atelier pe tema achizițiilor publice responsabile, precum și o vizionare de film tematic, ce se va organiza în 26 mai, ora 18.00, la Cinema Victoria. Este vorba de filmul Alcarràs, în regia lui Carla Simón, care va fi urmat de o dezbatere cu reprezentanți din economia socială.

În data de 28 mai, întreprinderile sociale din Timișoara vor avea un stand de prezentare în Piața Huniade, în cadrul Timotion, o ocazie suplimentară pentru întâlnirea cu publicul timișorean.

Zilele economiei sociale și solidare la Timișoara este un eveniment organizat de: ASAT-Asociația pentru Susținerea Agriculturii Țărănești, asociația CRIES-Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare, asociația Curtea Culorilor, asociația Generații pentru Generații, asociația INTERSECT, asociația Kolping România, Asociația Practicienilor și Specialiștilor în economie socială, asociația VIVIAL, BrodMed Team, Green Aware, Federația Caritas Timișoara, OilRight, OneShirt, RECIPROC, Universitatea de Vest Timișoara -Facultatea de Sociologie și Pshihologie. .

 

Details

Start:
mai 23, 2023
End:
mai 28, 2023
Event Tags:
, , , ,

Details

Start:
mai 23, 2023
End:
mai 28, 2023
Event Tags:
, , , ,