Expoziția de artă contemporană „Oasis. Green Identity”, organizată de grupul Avantpost, în parteneriat cu Universitatea de Științe Agricole Timișoara și Asociația Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii, și curatoriată de Maria Orosan-Telea, reunește artiști din Timișoara în colaborare cu reprezentanți ai Platformei MQ18 Kunstplatz München și ai Colectivului Invisible Flock Leeds.
Obișnuindu-și publicul cu abordări inedite artiștii propun un nou concept curatorial de tip experimental într-un spațiu alternativ pe strada Rozelor nr. 4, Stațiunea Tinerilor Naturaliști, ce aparține Universității de Științe Agricole Timișoara.
Vineri, 17 septembrie marchează deschiderea expoziției începând cu ora 18:00.
„Proiectul problematizează relația dintre mediul antropic și mediul natural, urbanizarea accelerată și adâncirea tot mai mare a dezechilibrului dintre zonele construite și spațiile verzi din interiorul orașelor. Expoziția Oasis. Green Identity își propune să reflecteze asupra acestor aspecte prin prezența unor artiști care lucrează cu spațiul, obiectele și cu tehnologiile new media, ce construiesc discursuri coerente în raport cu locul și situația în care urmează să-și insereze structurile conceptuale și materiale. Intervențiile pun în valoare un areal verde din zona estică a orașului Timișoara, un spațiu surprinzător prin diversitatea tipologiei de peisaje naturale pe care le însumează. Stațiunea Tinerilor Naturaliști aparține Universității de Științe Agricole din Timișoara și este în același timp parc dendrologic, pădure de salcâmi, grădină urbană, zonă cu iazuri, gospodărie didactică”, spun organizatorii.
În perioada 17 septembrie – 17 octombrie gradina urbană devine un centru al întâlnirilor dintre artiști și public prin weekenduri de picnic și artă, tururi ghidate, prezentări, ateliere și artist talks / walks.
Astfel, în fiecare weekend în intervalul orar vineri: 14:00 – 19:00, sâmbătă și duminică: 10:00 – 19:00, expoziția prinde viață și propune noi teme de reflecție. Programul detaliat pentru fiecare weekend se regăsește aici: https://avantpost.ro/events/.
Artiști: Grupul Avanpost (Aura Bălănescu, Ciprian Chirileanu, Cosmin Haiaș, 13m10j, Livia Mateiaș, Liliana Mercioiu Popa, Sorin Oncu, Renée Renard, Petrică Ștefan, Bogdan Tomșa, Miki Velciov). Artiști invitați: Andreas Bohnenstengel, Massimo Fiorito, Patricia Lincke / Platforma MQ18 Kunstplatz München (co-curator Narcisa Fluturel) și Colectivul Invisible Flock Leeds (co-curator Catherine Baxendale).
Despre Avantpost:
Avantpost este o platformă dedicată experimentării și arhivării artei site-specific din Timișoara, această abordare fiind completată de strategii participativ-colaborative care decurg din relația dintre artă și tehnologia media. Platforma abordează, de asemenea, o zonă de artă critică prin dezbaterea interdisciplinară a unor probleme ale societății contemporane, precum schimbările climatice, supraexploatarea resurselor naturale și forței de muncă, sărăcirea populației, migrația, războiul biologic, manipularea mass-media sau impactul omului însoțit de tehnologie asupra altor vietăți. În acest context, artiștii caută modalități de a contribui creativ la abordarea acestor probleme (observând / analizând / dezvăluind / rezolvând). Aceste practici de artă media sunt importante în măsura în care ajung la publicul larg pentru a trezi creativitatea și gândirea critică.
––
Finanțatori:
Proiect cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Proiect cultural cuprins în programul cultural prioritar TM2023 RESTART al Centrului de Proiecte al Municipiului Timișoara, realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara și al Consiliului Local Timișoara. Proiectul cultural nu reprezintă în mod necesar poziția Primăriei Municipiului Timișoara și a Consiliului Local Timișoara. Conținutul proiectului cultural și modul în care rezultatele acestuia pot fi folosite reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorilor și beneficiarului finanțării. Primăria Municipiului Timișoara și Consiliul Local Timișoara nu sunt responsabile pentru conținutul materialului și modul în care acesta ar putea fi folosit.
––
Parteneri culturali:
Avantpost, MQ18 Kunstplatz München, Colectivul Invisible Flock Leeds, Asociația Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii, Universitatea de Științe Agricole a Banatului, Facultatea de Arte și Design, Centrul de Cercetări în Curatoriat, Istoria și Critica de Artă, Studii Patrimoniale, Fundația Art Encounters, Asociația Diplomatic Art, Asociația T-Act, Asociația Tehnoarte, Studio Peisaj, Artouching, Fondul Științescu Timișoara, Fundația Comunitară Timișoara, Pixel Art, Digital Canvas