Încarc Evenimente

« All Events

  • Acest eveniment a trecut.

Spectacole de teatru incluzive, pline de umor sau pe subiecte sensibile, în cea de-a doua lună a Festivalului in : v z b l organizat de Teatrul Basca

octombrie 7, 2022 - octombrie 30, 2022

Luna octombrie vine cu un nou program de spectacole de teatru accesibile oricărui public din Timișoara, în cadrul Festivalului in : v z b l organizat de Teatrul Basca. Festivalul face parte din programul cultural Timișoara Capitală Europeană a Culturii, și anul acesta a ajuns la cea de-a treia ediție.

Programul lunii octombrie cuprinde spectacole de teatru incluzive pentru copii și adulți, potrivite atât publicului general cât și persoanelor surde, spectacole care abordează subiecte sensibile, precum viața persoanelor fără adăpost, refugiați, migrație, viața unei mame singure, sau nedreptățile cu care se confruntă unele comunități.

Spectacolele din programul Festivalului in : v z b l doresc să scoată la iveală aspecte invizibile din societatea noastră, cu care adesea nu ne confruntăm direct, dar care modelează viața socială pe care cu toții o resimțim. Totul în timp ce promovează valori precum dialogul, înțelegerea, respectul și solidaritatea.

În prima lună sute de persoane ne-au trecut pragul în micul spațiu din Piața Traian. Copii cu autism, studenți iubitori de teatru, surzi, oameni interesați de subiectele spectacolelor, prieteni sau tineri curioși. E o adevărată bucurie și împlinire să vezi că poți oferi spectacole cu sens, sau momente de bucurie, de relaxare, oamenilor de toate felurile și vârstele. Ăsta cred că este și scopul final al acestui program artistic atât de elaborat, să fim cu toții laolaltă, în armonie și înțelegere, lipsiți de prejudecăți, spune Ana Maria Ursu – actriță, regizoare și coordonatoare a Teatrului Basca.

 Luna octombrie vine în atenția publicului cu șapte spectacole care vor avea loc în diferite spații din Timișoara.

În 7 octombrie de la ora 19.00 la Garnizoana din Piața Libertății, va fi prezentat spectacolul MUTAT DE LA NOI, produs de Bis Teatru din Sibiu și Asociația prin Banat. Un performance – instalație inedit, care îmbină teatrul cu cinematografia și artele vizuale, despre oamenii invizibili, cei care au fost înghițiți de apele mărilor și ale oceanelor în încercarea disperată de a fugi din calea războiului, a foametei și a sărăciei.

Joi în 13 octombrie de la ora 19.00 se joacă spectacolul Animal Crossing produs de Teatrul Basca, pe subiectul migrației, al refugiaților, din perspectiva a doi polițiști de frontieră de la granița dintre România, Ungaria și Serbia.

Spectacolul Deasupra capului proaspăt produs de Teatrul Basca va fi prezentat în cadrul Festivalului in : v z b l în 15 octombrie de la ora 19.00. Spectacolul vorbește despre viața persoanelor fără adăpost, și a fost scris și regizat în urma unei cercetări realizate de artiștii de la Basca împreună cu persoanele fără adăpost de la centrele din oraș. O poveste spusă cu duioșie și umor, despre cineva care nu a avut niciodată un loc pe care să-l poată numi „acasă”.

Spectacolul incluziv pentru copii și adulți Puf Buf produs de teatrul Basca, este jucat de micii actori surzi de la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă ”Constantin Pufan” din Timișoara, sub îndrumarea Angelei Mate, și va fi prezentat în 16 octombrie de la ora 18.00 la Cinema Victoria. Un spectacol vesel, colorat, o lume a imaginației și-a poveștilor, potrivit oricărui public, dar mai ales copiilor.

În 22 octombrie de la orele 16.30 și de la 20.30 va fi prezentat la FABER spectacolul Toată liniștea din lume în regia lui Radu Apostol, produs de Centrul de Teatru Educațional Replika din București. Spectacolul va avea 2 reprezentații, și prezintă 12 ore din viața unei mame singure cu doi copii de 14 și 16 ani, un roller coaster emoțional între ”tipic” și ”atipic”, între două lumi paralele.

În 28 octombrie de la ora 18.00, Fundația Art Boureau din Bulgaria prezintă la Basca Beyond the Wall, un spectacol de teatru incluziv, potrivit și pentru copii și adulți surzi, despre o lume magică unde conceptul de „perete” este o metaforă a tot ceea ce ne separă și ne împiedică să comunicăm unii cu alții. „Peretele” este acea barieră invizibilă și adesea inconștientă dintre mine și celălalt decât „eu”, care poate fi dărâmată oricând.

Ultimul spectacol din luna octombrie, Of coal and rainbow, este semnat de artistul Pawel Swierczek din Polonia, și va avea loc la teatrul Basca în 29 și 30 octombrie de la ora 19.00. Un Solo performance care ne îndeamnă să privim adânc în viața, uneori nedreaptă, a unui miner și drag queen din regiunea Silezia Superioară dintre Polonia, Cehia și Germania.

Spectacolele invitate la Festivalul in : v z b l din acest an au fost selectate în urma unui apel internațional adresat artiștilor și companiilor de artă, și au fost alese pe baza valorilor festivalului. Astfel punem reflectorul pe diferite problemele sociale care ne înconjoară, și aducem în atenția publicului spectacole bune de digerat, de simțit și analizat. Programul complet al festivalului se găsește pe site-ul Teatrului Basca. Informații la zi se găsesc pe pagina de Facebook Basca.

Festivalul in : v z b l este organizat de Asociația Solidart prin Teatrul Basca, în cadrul programului Timișoara Capitală Europeană a Culturii, și este finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de proiecte.

 

Detalii

Începe:
octombrie 7, 2022
Se termină:
octombrie 30, 2022
Etichete Eveniment:
, , ,

Detalii

Începe:
octombrie 7, 2022
Se termină:
octombrie 30, 2022
Etichete Eveniment:
, , ,